De-a lungul celor zece ani de când realizăm aceste emisiuni, am încercat să prezentăm cărți valoroase pe teme dintre cele mai diverse, de viață creștină, relații, istorie a creștinismului, teologie, mărturii și memorii, aparținând unor autori din diverse tradiții creștine.
Este clar că mediul în care un anumit autor a crescut sau în care a ajuns la credință, în care a studiat și a înțeles Biblia, modul în care a înțeles închinarea în Biserică – toate acestea l-au modelat și și-au lăsat amprenta și asupra scrierilor sale. Iar cărțile respective au potențialul de a ne modela și pe noi, cititorii ce intră în contact cu ideile autorului.
A cunoaște modul de gândire al diferitelor confesiuni și tradiții ne ajută să putem iniția sau participa la un dialog între ele – iar într-o lume în care dialogul adevărat este pe moarte, inițierea lui într-un mod informat și respectuos este crucială. În plus, cunoașterea originilor ne ajută să cultivăm discernământul și să citim cu spirit critic.
De aceea, în acest episod dorim să ne bucurăm de diversitatea mediilor din care provin autorii prezentați în emisiunile noastre de-a lungul ultimilor zece ani.
Cărți pe care le pomenim în episod:
„Creștinism, pur și simplu” de C.S. Lewis
„The Weight of Glory” de C.S. Lewis
„The Abolition of Man (Abolirea omului)” de C.S. Lewis
„Ortodoxia. O filosofie personală” de G.K. Chesterton
„Omul etern” și „Ereticii” de G.K. Chesterton
Cărțile lui Lee Strobel: „Pledoarie pentru Creator”, „Pledoarie pentru Cristos”, „Pledoarie pentru credința creștină”, „Pledoarie pentru har”, „În apărarea lui Isus”, „Pledoarie pentru minuni”
„Argument pentru Dumnezeu”, „Sensul căsniciei” și „Dumnezeul risipitor” de Timothy Keller
„Îndoială şi credinţă”, „Apologetică, pur și simplu” și „Marele mister – știință, Dumnezeu și căutarea semnificației” de Alister McGrath
„Șapte zile care împart lumea. Începutul conform Genesei și științei” și „Unde e Dumnezeu în vremea coronavirusului?” de John Lennox
„În criză de har” de Philip Yancey
„Recuperarea creștinismului – o chemare la o credință autentică”, „Pregătire pentru revenirea lui Isus” și „Lumea: teren de joacă sau câmp de luptă?” de A.W. Tozer
„De ce întârzie trezirea?” de Leonard Ravenhill
„O singură credință – consensul evanghelic” de J.I. Packer și Thomas C. Oden
Omul evanghelic. O explorare a comunităților protestante românești, coordonat de Dorin Dobrincu și Dănuț Mănăstireanu – partea I, partea a II-a, partea a III-a
Cărți de Dietrich Bonhoeffer – „Costul uceniciei”, „Viața împreună. Psalmii”
„Viaţa cu Dumnezeu – Practicarea prezenţei divine în rutina cotidianului” de Fratele Laurențiu al Învierii
„Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini”
„Pentru viața lumii” de pr. Prof. Alexander Schmemann
„Jurnalul fericirii” de N. Steinhardt
Cărți de N.T. Wright – „Creștin pur și simplu. De ce are sens creștinismul”, „Iisus – pur și simplu”, „Cum a devenit Dumnezeu Împărat”, „Surprins de speranță”, „Tot ce merită Dumnezeu” și „Dumnezeu și pandemia”
„Nici toate ale popii. Religie fără stres” de Wilhelm Tauwinkl
Cărți scrise de preotul Mihai Frățilă, Episcop Greco-catolic de București – „Poate fi trimis Dumnezeu în exil?”, „Există o zare” și „De ce Binele se cuvine să ne afle pregătiți”
„Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus” de Brant Pitre
„Fiul risipitor – povestea unei întoarceri acasă” de Henri Nouwen