#SCRIPTUM20 – „E OK să nu fii OK” de Sheila Walsh


În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum!

Până acum, am făcut o recapitulare a cărților editurii pe care le-am prezentat și noi de-a lungul timpului. Astăzi, însă, vom descoperi o carte nouă, pe care am citit-o de curând și dorim să v-o aducem în atenție.

Înainte de a trece la subiect, vă reamintim că le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna octombrie și regulamentul aici.


Astăzi vă voi prezenta o carte care a reprezentat o surpriză plăcută pentru mine, și anume E OK să nu fii OK. Câte un pas înainte în fiecare zi, de Sheila Walsh.


Sheila Walsh este învățătoare de studiu biblic, autoare și cântăreață, este căsătorită cu Barry și locuiesc împreună cu fiul lor, Christian, în Dallas, Texas.

Iată cum ar suna, în traducerea The Message, pasajul din Matei 11:28-39, care este reprezentativ pentru cartea Sheilei Walsh: Sunteți obosiți? Trudiți? Împovărați de religie? Veniți la Mine. Fugiți cu Mine și vă veți reface viața. Vă voi arăta cum să vă odihniți cu adevărat. Umblați și lucrați împreună cu Mine – luați exemplul Meu. Învățați ritmul natural al harului. Nu voi pune peste voi un jug greu sau peste puterile voastre. Umblați cu Mine și vă voi învăța să vă găsiți libertatea și odihna în Mine.

„Indiferent de realitatea din viața ta din acest moment, indiferent de ce se întâmplă în jurul tău sau în sufletul tău, vreau sa-ți aduc aminte că Dumnezeu te iubește chiar în clipa asta”, scrie autoarea. „Probabil că vorbele mele îți par seci dacă traversezi o perioadă dificilă sau dacă te scalzi în ape tulburi. Poate ca ești în pragul divorțului și ai impresia că ești un ratat, sau poate că te-ai simțit trădat și abandonat. Poate că ți-au zburat puii din cuib și habar nu ai ce să mai faci cu viața ta. Poate că ai pierdut pe cineva drag și gândul de a merge mai departe nu ți se pare numai imposibil, ci și nedrept. Poate te gândești: Am încercat s-o iau de la capăt și altădată, dar n-a mers. Aș vrea să-ți spun însă, cu blândețe, că ai fost creat pentru mai mult. Cristos a crezut că a meritat să moară pentru tine și că merită să lupte pentru tine. Ai fi dispus să-ți deschizi inima și să accepți realitatea că poți înainta câte-un pas deodată?”

În viață, lucrurile rareori sunt restaurate într-o clipită; restaurarea este un proces pe parcursul căruia Dumnezeu este mereu alături de noi. El nu caută să vadă în noi perfecțiunea; perfecțiunea o vede în Cristos. Perfecțiunea nu locuiește aici, dar Isus locuiește. Tot ce caută El să vadă în noi este dorința de a face urmatorul pas.

De aceea, la finalul fiecarui capitol, Sheila a inclus o secțiune care se numește chiar așa, Câte un pas o dată, și care cuprinde întrebari pe care să ni le adresăm, pasaje la care să medităm, sau sfaturi practice pe care să le punem în aplicare.

Sheila Walsh clarifică din start: cartea de față nu este un manual de autoperfecționare sau un ghid care să te învețe cum să te simți mai bine în pielea ta. Cartea te poate ajuta într-o oarecare măsură, dar când te lovește prima furtună, cuvintele se evaporă precum roua la ivirea dimineții. În cartea de față, dorința mea e să răspund la câteva dintre întrebarile pe care ni le punem adesea, și anume: Ce spune Dumnezeu despre cine suntem? Se așteaptă Dumnezeu de la noi să fim perfecți Și de ce avem întotdeauna sentimentul că lucrurile nu sunt OK?

Știm că lucrurile ar trebui să fie altfel. Știm că ar trebui să fim mai buni. Știm că viața ar trebui să fie dreaptă. Știm că moartea e nedreaptă. Știm că lucrurile nu sunt în regulă și ne străduim să le remediem. Adevărul este că nu putem.
De aceea a venit Cristos. El a venit ca să plătească prețul pentru răzvrătirea și păcatul nostru și să ne ofere posibilitatea de a ne petrece veșnicia împreună cu El prin credința în El. Și astfel, să restaureze ceea ce s-a pierdut.
Ziua aceea va fi minunată. Nu va mai fi moarte sau suferință. Nu vor mai fi relații distruse și inimi frânte. Toate acestea vor pieri pentru totdeauna. Aleluia!
Dar ziua aceea încă nu a venit. Noi trăim într-o lume împovarată de consecințele căderii, iar viața într-o astfel de lume este grea; de aceea este important să nu uităm unde ne aflăm. E OK să nu fim OK fiindcă nu suntem acasă încă. E în regulă să nu fim suficienți, fiindcă Dumnezeu nu ne cere să fim. Adevărata Lui dorință este să Se mute în inimile și în casele noastre, în mințile și în luptele noastre.

El vrea sa fie totul pentru tine.

Când trăim sub presiunea sentimentului că trebuie să fim suficienți, dar suntem dezamagiți de ceea ce suntem, avem, într-adevăr, de ales între trei opțiuni:

  1. Să ne ascundem. O stare care provoacă deznadejde și care ne face să credem că nimic nu se va schimba vreodată în bine.
  2. Să ne prefacem că nu avem probleme – o atitudine tot mai prezentă tocmai în biserică, unde ar trebui să fie cel mai potrivit loc de pe fața pământului pentru a fi exact așa cum suntem, și totuși se întâmplă tocmai contrariul. Nivelul ascunderii problemelor în cadrul Trupului lui Cristos a ajuns la cote alarmante, dupa cum remarcă și autoarea.
  3. Exista și o a treia opțiune: ne revărsăm inima înaintea lui Dumnezeu.
    Acesta este primul pas, care te va duce mai departe decât ai fost până acum.
    Dumnezeu nu risipește nicio suferință prin care trecem.
    Sheila Walsh scrie: „Eu nu pot să mângâi o femeie care și-a pierdut copilașul, sau o femeie părasită de soț, sau cu probleme financiare, dar dacă ai trecut prin așa ceva, tu poți. Poate tu nu poți mângâia pe cineva al cărui tată s-a sinucis, dar eu pot.
    Poate că tu nu înțelegi ce înseamnă depresia acută sau boala mintală și nu știi ce să-i spui unui om afectat de astfel de stări, dar eu înțeleg și pot să ajut.
    Aceasta este frumusețea zdrobirii. Când suferința ne zdrobește și ne lasă în hol cu Dumnezeu, iar noi Îi încredințăm zdrobirea noastră, e uimitor ce poate să facă din ea în viața altora.”

Deși inițial, trebuie să recunosc, mi-a fost teamă că „E OK să nu fii OK” e pur și simplu o carte motivațională, care îți spună că ești bine așa cum ești deja, am apreciat că, de fapt, autoarea nu rămâne la un nivel superficial, „e OK sa nu fii OK pentru că trăim într-o lume căzută, și atât”. Ea susține că asta nu înseamnă că trebuie să ne conformăm gândirii lumești.
Autoarea însăși scrie: „Poate vei fi tentat să întrebi: „De ce ți-ai intitulat cartea E OK să nu fii OK, dacă îmi spui acum că trebuie să mă schimb?” Bună întrebare, dar răspunsul este simplu. Titlul nu are de-a face cu judecata, ci cu libertatea.
Cristos vrea să fim liberi, dar asta nu se poate întâmpla dacă „ne supunem din nou jugului sclaviei (Galateni 5:1).”

Numai o transformare interioară poate schimba cu adevărat comportamentul exterior. Fiecare luptă începe la nivelul minții noastre, nu al comportamentului. Ne putem purta într-un anumit fel și să nu fim schimbați deloc. Dacă vrem să ne schimbăm conduita, trebuie să ne schimbam modul de gândire.

Iata câteva adevaruri importante cu care să rămânem, și care sper că vi se vor părea încurajatoare, din cartea „E OK să nu fii OK. Câte un pas înainte în fiecare zi” de Sheila Walsh:


Când îți vine în minte vreo îndoială, lasă ca adevărul Cuvântului lui Dumnezeu să răsune mai tare decât protestul zgomotos al fricii.

Dumnezeu deține controlul, iar El este de partea noastră. Numai când credem acest adevar, putem să renunțăm la ceea ce nu înțelegem, la ceea ce nu putem controla, și să ne încredem în El.

Ceea ce ne va ține puternici și ne va ajuta să mergem înainte este cunoașterea faptului că Cristos este cu noi și a faptului că nădejdea noastră în El nu înșală.

Spune-i lui Dumnezeu tot adevărul.

Alege sa-ți lași trecutul în urmă. Nu renunța – fiecare pas contează. Mergi înainte în fiecare zi.

Nu te panica – Dumnezeu te-a prins. Găsește-ți identitatea în Cristos.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: