Ziua Internațională a Cărții pentru Copii 2022


Pe 2 aprilie, de ziua nașterii marelui povestitor Hans Christian Andersen, se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. Anul acesta am aflat prea târziu ca să mai scriu ceva nou, dar am zis că nu trebuie să las să treacă această ocazie fără ca măcar să adun la un loc tot ce am scris deja pe blog pe această temă. Și avem destule, credeți-mă!

O să încep cu articolul De ce să citești cărți pentru copii, pentru că da, cărțile pentru copii cu adevărat bune nu sunt doar pentru copii. Puteți asculta și episodul pe aceeași temă, în care aflați și părerea Irinei Enache, aici.

Apoi, avem o serie întreagă de recomandări de cărți pentru copii, de obicei scrise cu ocazia Zilei Copilului. Eu am scris câte o listă în fiecare an, încă de dinainte de a deveni mamă, începând cu 2015. Le găsiți pe toate aici: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.

Din 2019 am invitat-o și pe Andreea Ștefănică să scrie care sunt cărțile preferate ale băiatului ei, Tudor, și mai apoi, și ale fetiței sale, Iunia. Găsiți recomandările ei aici: 2019, 2020, 2021.

Mariana Dinu a fost o mare inspirație pentru mine mai ales în primii ani ai lui Mihai, iar unele cărți din prima sa listă de recomandări, din 2016 încă le avem în bibliotecă. Copiii ei, Elisa, Ema și Matei ne-au mai făcut niște recomandări în 2019, iar în 2020 Mariana ne-a propus niște titluri în engleză.

Adina Idor este psiholog și are trei fete, ale căror cărți preferate ni le-a prezentat în 2019 și 2020.

Din anul 2019 am invitat și câțiva copii sau adolescenți să scrie despre cărțile lor preferate. În 2019 au scris: Carolina (17 ani), Alessia (12 ani) și Miruna (13 ani). În anii următori au scris: Melania Roman (8/9 ani) în 2020 și 2021, iar Alessia a revenit în 2020 și 2021.

În anul de grație al pandemiei 2020 am realizat prima serie mai lungă de recomandări de cărți pentru copii, când le-am invitat să scrie și pe alte mame din comunitatea mea, pe Loredana Stoica și Andreea Tobă.

Anul acesta vor reveni cu recomandări și copiii/adolescenții, și mamele, am în pregătire lista despre care scriam aici, cu cele 40 de cărți de citit ca să crești mare și o serie întreagă de articole despre importanța lecturii, mai ales a celei cu voce tare.

Până atunci, cred că aveți deja suficiente resurse pe blog care să vă inspire să alegeți niște cărți frumoase pe care să le citiți voi înșivă sau copiilor voștri cu ocazia acestei sărbători și nu numai!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: