Pentru că Ziua Copilului este săptămâna viitoare, iar săptămâna aceasta are loc Salonul Internațional de Carte Bookfest, m-am gândit că ar fi tocmai potrivit un articol cu recomandări de cărți pentru copii, de la cei mai mici până la copii mai mari, ca să aveți timp să le căutați la preț redus la Bookfest până pe 1 iunie.
Pentru cei mai mici (0-3 ani)
Ce o să vă recomand la această categorie sunt cărți îndrăgite de băiatul meu de 1 an și jumătate, unele de la o vârstă mult mai mică, altele mai recent.
Peek-a-Boo Baby (seria Amazing Baby) de Emma Dodd – a fost una dintre primele favorite și una dintre puținele cărți care i-au plăcut de la prima lecturare. Este o carte cu clapete ce ascund fețe de bebeluși pentru învățarea prin rime a diverselor adjective ce au de-a face cu stările bebelușilor – somnoros, vesel, înfometat, murdar etc. – și care include și o oglindă la final (care este ascunsă de o clapetă mare, care a fost prima pe care a rupt-o 🙂 ). Eu am găsit-o la Bookfest-ul de anul trecut cu 15 lei la Okian (văd că acum pe site e mai scumpă, dar poate o găsiți la fel anul ăsta).
Pippa și Pelle de Daniela Drescher (și oricare alta din această serie) – luată la recomandarea Marianei Dinu, împreună cu Pippa și Pelle. O zi de iarnă, tot de la Bookfest anul trecut, aceasta este tot o carte în versuri, ce necesită un pic mai multă răbdare, pentru că are mult mai multe detalii în ilustrații și cuvinte mai complexe. Însă, odată ce ajunge la momentul potrivit în care să aibă răbdare să o citiți, sigur o să devină și preferata voastră (este plăcută și pentru tine, ca părinte, să o citești, chiar dacă de mai multe ori la rând).
Omida mâncăcioasă de Eric Carle – o carte clasică pentru copiii mici, ce cuprinde multe concepte – zilele săptămânii, numerele până la 5, denumiri de fructe și alimente, metamorfoza omidei în fluture – și este și interactivă prin construcție, cu găurele și pagini de diferite lungimi. La fel, s-ar putea ca un bebeluș să nu aibă răbdare cu ea la început, dar să ajungă să o îndrăgească mai târziu, cum s-a întâmplat la noi.
Snuggle Bunny – Time for Bed de Angie Hicks – o altă carte din categoria celor îndrăgite mai târziu, este un carte despre ritualul de seară pe care am luat-o la reducere de pe elefant.ro astă-iarnă. Are pagini cu scene ce fac parte din acest ritual (masa de seară, baia, spălatul pe dinți, povestea de seară) și pagini în care cuvintele cheie sunt ilustrate separat pentru identificare și alegere prin răspunsul la câte o întrebare. Este cartea de culcare preferată acum, deși, la început, din cauza multelor detalii, nu avea răbdare cu ea.
1 poveste pentru copiii de 1 an (din seria Cărți aniversare) – Kokola, un urs (koala?), își serbează prima aniversare alături de familie, suflă în lumânarea de pe tort, primește un cadou și i se cântă La mulți ani!
I Love You to the Moon and Back de Tim Warnes – o altă favorită mai recentă, deși a fost cadou de Crăciun (luată de la Gaudeamus cu 20 de lei de la standul Editurii Univers Enciclopedic Junior), această carte descrie într-un mod duios modalități de exprimare a dragostei între un pui de urs și părintele urs (poate fi mama sau tata) – ne atingem nasurile, ne fugărim, vizităm prieteni etc. Este tot o carte cu rimă, pentru care, din nou, probabil va trebui să așteptați să treacă de vârsta de 1 an.
Pentru copiii un pic mai mari (3-6 ani)
Băiețelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa urbană) – și celelalte cărți pentru copii scrise de ea sunt frumoase, dar aceasta mi se pare cea mai reușită și sensibilă, iar ilustrațiile fac toată cartea! Este o carte despre ce înseamnă să trăiești fiind altfel decât ceialalți, prin care copiii învață empatia și acceptarea celor diferiți de ei.
Tati și cutia cu pupici de Pascal Bruckner și Mayana Itoiz, adaptată de Jean-Pierre Kerloc’h – o carte pentru tații stângaci care muncesc mult și nu știu cum să-și arate dragostea față de copiii lor, mai ales dacă sunt fetițe. Ingenioasă și sensibilă.
Iggy Peck, arhitect de Andrea Beaty şi David Roberts – o foarte frumoasă și inteligentă poveste cu rimă despre un băiețel care vede lumea cu ochi de arhitect și care, deși își găsește cu greu locul într-o sală de clasă, ajunge să devină erou datorită pasiunii sale.
Pentru copii și mai mari (+7-10 ani)
Dosarul Popcorn de Ana Rotea – o poveste detectivistică haioasă ce are ca protegoniști 4 copii vecini de bloc și 1 câine, porniți în căutarea porcușorului de Guineea dispărut al unei vecine, pe care eu am citit-o cu multă încântare.
Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas – una dintre cărțile mele preferate de anul acesta este o poveste spusă, așa cum îi spune și titlul, din perspectiva prietenului imaginar al unui copil, care își dă seama într-o bună zi că este… imaginar și diversele sale peripeții în lupta pentru emancipare (libertate).
Uite cine vorbește. Juniorii – un volum colectiv scris și ilustrat de copii și adolescenți pentru copii și adolescenți, în care aceștia au dat glas diverselor lucruri sau vietăți și au creat niște povești foarte originale.
Val și Cetatea Sufletelor de Ana Alfianu – o carte apărută recent și care va fi lansată și la Bookfest, vineri, 26 mai de la ora 18:30, una dintre ultimele cărți citite – SUPERBĂ! O călătorie inițiatică pentru acceptarea pierderii bunicului, care mie mi-a adus aminte de Povestea fără sfârșit a lui Michael Ende, o carte cum de mult nu mai citisem, plină de sensibilitate și frumos.
Dacă sunteți părinți, frați mai mari, voi ce mai citiți și recomandați sau ce aveți de gând să mai cumpărați?
PS: Vedeți și listele din anii trecuți, 2016, 2015 și recomandările Marianei Dinu.
5 gânduri despre „Ce cărți să faceți cadou de Ziua Copilului”