Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – ce povești am mai descoperit, resurse biblice și cărți de activități


Probabil că primul gând care v-a trecut prin minte văzând acest titlu a fost „Cee? Mai e o lună până atunci!”. Tocmai de aceea am ales să pregătim câte un articol cu recomandări pentru fiecare săptămână din luna mai, astfel încât, dacă vă atrage atenția ceva, să aveți timp să cumpărați până la data de 1 iunie. Vom începe cu lista noastră, iar apoi vor urma două liste din partea unor copii/adolescenți și o listă din partea altei mame, așa că, dacă nu v-ați abonat încă la blog, acum este momentul să o faceți, pentru a nu rata niciunul dintre articolele viitoare.

În plus, de fapt astăzi este Ziua Copilului… în Japonia! Anul trecut, ca să mai spargem rutina de lockdown, am serbat pentru prima oară și această zi, făcând câteva activități legate de Japonia, citind cărțile de autori japonezi pe care le aveam și uitându-ne la un desen animat japonez. Anul acesta chiar am pregătit niște cărți noi de autori japonezi sau cu personaje japoneze (cărțile acestea de la Signatura și cel mai recent volum din seria Familia Șoricel).

Acestea fiind zise, îmi propun ca în acest articol să vă povestesc nu doar despre cărțile care i-au plăcut lui Mihai (fiul meu de 5 ani și jumătate) în ultimul an, ci și despre cărțile de activități pe care le-am parcurs cu el și care i-au plăcut și lui în mod deosebit și, pentru că știu că erau câteva persoane interesate în mod special de asta, câteva resurse biblice pentru copii.

Încercând să-mi dau seama care au fost cărțile lui preferate din ultimul an, mi-am dat seama că ne-am cam îndepărtat de etapa în care reciteam aceleași cărți pe o perioadă foarte lungă. Cu excepția vacanței de vară în care am citit aceleași cărți (noi) vreo 2 săptămâni, nu-mi dau seama să mai fi fost la fel de multe ocazii de recitit niște cărți foarte mult, astfel încât să pot să trag concluzia că ar fi cărțile lui preferate. Cu toate acestea, au fost câteva cărți pe care le-am citit mai des decât altele.

În vacanța de vară din 2020 i-am dat Ziua când au plecat creioanele colorate de Drew Daywalt și Oliver Jeffers, după care i-a luat bunica lui și continuarea, Ziua când creioanele colorate s-au întors acasă. Eu le citisem de mult în engleză prin librării, și abia acum mi s-a părut că ar fi la vârsta la care le-ar putea în sfârșit gusta, mai ales că îi și place foarte mult să coloreze/deseneze. Primul volum (pe care am și apucat să-l recitim de mai multe ori) a fost un hit instant, iar după o vreme deja memorase scrisorile creioanelor pe de rost și le recita pe drum spre parc. Ca să înțelegeți, cartea cuprinde scrisori scrise de creioanele colorate ale unui băiețel, care se plâng fiecare proprietarului de modul în care au fost folosite/abuzate/nefolosite.

În al doilea volum, Ziua când creioanele colorate s-au întors acasă, alte creioane, și mai neglijate, îi cer tot prin intermediul unor scrisori să vină să le ia acasă.

Ambele sunt niște cărți tare haioase, chiar și pentru adulți, atâta doar că fontul fiind cel care imită scrisul unui copil, este mai greu lizibil, mai ales dacă nu ai suficientă lumină (mai greu de văzut seara la culcare, în semi-întuneric, asta vreau să spun).

De ziua lui și de Crăciun și-a dorit două cărți muzicale din colecția cu Paco, publicate în limba română de Editura Katartis, dar pe care noi le-am descoperit la Institutul francez și apucaserăm să luăm două volume în franceză (Paco et le jazz și Paco et la fanfare, care am văzut că este în curs de apariție în limba română la aceeași editură). Așa că i-am cumpărat Paco și Vivaldi și Paco și Mozart și le-a ascultat în buclă vreo două luni, iar apoi începuse să „cânte” ca soprana la Operă prin casă. Este o colecție frumoasă care îi familiarizează pe copii cu diverse instrumente, stiluri muzicale și compozitori celebri.

O altă carte primită cadou de ziua lui pe care văd că și acum o tot scoate din raft și o răsfoiește singur este Jocurile copilăriei de Sonja Danowski, una dintre cărțile superbe publicate de Editura Signatura, al cărei site vă încurajez să-l vizitați și să vă minunați (și să-l pândiți pentru reduceri, eu așa am luat toate cărțile de la ei). Aceasta este o carte despre doi frați care își fac un nou prieten, vecinul lor și descoperă că pot să se joace în moduri și cu jucării noi.

Tot de ziua lui a primit de la bunica Scrisori de la Felix. Peripeții în jurul lumii de Annette Langen și Constanza Droop, despre care am scris mai mult aici. Felix este iepurașul de pluș al Sofiei, care dispare la aeroport și apoi îi trimite acesteia scrisori (chiar sunt puse în plicuri în carte) de la Londra, Paris, Roma etc. Astfel copiii află despre câteva locuri din Europa și de pe glob și despre principalele atracții de-acolo. Mihai recunoaște acum Statuia Libertății, de exemplu, când o vede în alte contexte.

În această serie mai există două volume, dar bunica i-a mai luat doar Scrisori de la Felix. Peripeții în jurul lumii de Annette Langen și Constanza Droop, în care Felix ajunge chiar și pe Lună!

În preajma Crăciunului i-am luat de la o librărie cu cărți la mâna a doua (am povestit aici contextul) Dr. Seuss’s ABC, care l-a amuzat o vreme foarte tare, mai ales când îi citeam pagina de la G cu „goo goo goggles”.

În strânsă legătură cu asta este și volumul A fost odată un alfabet de Oliver Jeffers, luat de bunica lui de Crăciun. Cu subtitlul „minipovești pentru (aproape) toate literele” această carte este un dicționar mai neobișnuit, în care autorul (unul dintre preferații mei) a inventat scenarii din ce în ce mai bizare pornind de la cuvinte care încep cu fiecare literă a alfabetului în parte. Felicitările mele traducătorului, Florin Bican, căruia cred că i-a dat ceva bătăi de cap această adaptare!

Mai recent, am citit și i-au plăcut Cel mai bun urs din lume– Patru povestiri inspirate de A.A. Milne și E.H. Shepard de Paul Bright, Brian Sibley, Jeanne Willis, Kate Saunders, împodobită de Mark Burgess și Descoperim cu-Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor de Florin Bican și Dan Ungureanu despre care am scris deja pe larg aici.

Trecem acum la resursele biblice promise, și o să încep cu Biblia pentru copii de Penny Frank (două volume, Vechiul și Noul Testament), pe care noi o avem într-o ediție veche în 5 volume și pe care Mihai le-a descoperit acum câteva luni pe un raft de mai sus și a început să le răsfoiască, iar anul acesta i le-am mutat mai jos, pe raftul lui cu Biblii pentru copii și am citit până acum ceea ce ținea de Vechiul Testament și un pic din Noul Testament.

Mă uimește din nou calitatea unor ediții mai vechi (anul trecut vă scriam despre Noul Testament în imagini) care reușesc să repovestească cu minime modificări textele biblice și să ofere niște ilustrații cât de cât corecte din punct de vedere istoric. Nu apreciez Bibliile pentru copii care fac ilustrațiile prea copilăroase, adăugând animăluțe și tot felul de elemente care nu au ce căuta pe acolo. Această ediție are niște ilustrații mai sobre, în culori mai neutre, care să nu-ți ia privirea, iar relatările sunt întinse pe mai multe pagini, cu câte puțin text și reușesc astfel să surprindă mai multe episoade care în alte variante de Biblii pentru copii nu apar (întâlnirea cu tânărul bogat, pilda cu vameșul și fariseul sunt cele care îmi vin în minte acum).

O altă resursă neprețuită pentru noi a fost și este seria Baby Believer de Danielle Hitchen și Jessica Blanchard, despre care eu am mai scris aici pe blog de câteva ori, dar cred că merită să revin, mai ales că în ultimul an am început de fapt să le folosim la adevăratul lor potențial.

Autoarele acestor cărți cartonate și-au propus să le prezinte copiilor mici principalele adevăruri și principii creștine și s-au folosit pentru acest lucru de diverse domenii lexicale de bază pe care le învață copiii la vârsta respectivă. Primul volum, First Bible Basics – A Numbers Primer se folosește de cifre pentru a ilustra 10 concepte biblice de bază – unicitatea lui Dumnezeu, natura dublă a lui Hristos, Sfânta Treime, cele patru Evanghelii, Pentateuhul, zilele creației, șapte afirmații de tipul „Eu sunt…” spuse de Isus, Fericirile, Roada Duhului Sfânt și Decalogul. Așadar, iată că, mai mult decât a învăța numerele, copilul le poate asocia cu aceste concepte. Și tocmai pentru că este vorba despre aceste concepte, e o carte potrivită până la vârste mai mari, pentru că, desigur, un copil de 2 ani nu le va înțelege.

Un alt volum este dedicat zilelor Creației și perechilor de antonime, altul Psalmilor și verbelor de mișcare, altul istoriei Mântuirii și animalelor (de la Eden la Betleem), altul Săptămânii Mari și emoțiilor, altul vindecărilor lui Isus și părților corpului, iar cel mai recent, despre care voiam să vă vorbesc se numește We Believe – An Alphabet Primer.

Acesta din urmă prezintă crezul creștin în ordine alfabetică – înălțarea (ascension), botezul, biserica (church), discipolul, viața veșnică (everlasting life), eternitatea (forever), Dumnezeu Tatăl, Duhul Sfânt, Întruparea, Isus, Kyrie Eleison („Doamne, ai milă!”), cărțile Noului și Vechiului Testament, rugăciune și pace, duh liniștit, odihnă, salvarea de păcat, Trinitatea, Euharistia, victoria lui Isus, închinarea și Sionul (Zion), orașul ceresc al lui Dumnezeu. Este o resursă minunată de catehizare, mai ales că oferă și versetele corespunzătoare sau pasaje din Crezurile creștine. Eu m-am folosit de toate aceste volume începând de vara trecută pentru a memora împreună cu Mihai versetele și a învăța conceptele din ele și am fost uimită de capacitatea sa de memorare. Am profitat astfel de noua deschidere (pentru că acum doi an respingea propunerile mele de a învăța versete) și de memoria lui pentru a-l umple cu toate aceste adevăruri, care sper să-i rămână întipărite în minte, dar mai ales în inimă, și din ele să crească credința adevărată.

Linkurile pe care le-am pus mai sus sunt la site-ul oficial, pentru că acolo le puteți vedea în toată spledoarea lor. Eu le-am cumpărat pe toate de pe bookdepository.com, pre-Brexit, acum nu mai am curaj, pentru că sosesc foarte greu și vin prin poștă. Vă recomand books-express.ro, unde chiar dacă nu le au decât pe trei dintre ele, le puteți scrie să le comande și pe celelalte. Merită fiecare bănuț, noi le avem de vreo 4 ani deja și sunt foarte rezistente, iar pentru că sunt în engleză și conceptele abordate sunt valabile la orice vârstă, chiar dacă este vorba de niște cărți cartonate încadrate la 0-4 ani, eu zic să sunt și mai potrivite peste 4 ani și până învață să le citească singuri. Acum am văzut că la toamnă o să apară încă una, cu forme geometrice, deci merită să le urmăriți!

Trecem acum la categoria cărți de activități, multe dintre ele descoperite și lucrate în perioada de izolare de anul trecut, când, cred că știți și voi, o carte de activități bună era aur curat.

Câteva precizări ca să înțelegeți selecția: îmi plac materialele de inspirație Montessori, avem multe dintre seturile de carduri de diferite tipuri și am încercat de-a lungul timpului diverse activități Montessori (transferuri, sortări etc.) care i-au plăcut lui Mihai, așa că mereu am pândit cărțile cu activități Montessori la reduceri, pentru că sunt, în general, scumpe.

Una dintre cele mai vechi cărți de acest fel pe care încă o avem este Descoperă matematica Montessori de la Editura Rao cu ajutorul căreia Mihai a învățat multe concepte matematice. Volumul oferă mai multe materiale didactice pe care le poți decupa și refolosi la infinit, plus cartonașe cu cifre pe care eu le-am făcut abrazive cu ajutorul lipiciului cu sclipici colorat, fiind de altfel primul material al cărții pe care l-am folosit.

Din Colecția Larousse Isteţ de mic! Pregătirea preşcolarului. Toate cunoştinţele necesare de la Editura Corint primul volum (2-3 ani) i l-a luat bunica lui Mihai, iar apoi am luat toate volumele și urmează să ne apucăm de cel dedicat segmentului 5-6 ani. Ce mi-a plăcut la această colecție este că au serii de câte 4 activități din 4 domenii diferite: matematică, citire/limbaj, cunoaștere și exerciții de scriere; în plus, au și autocolante și o planșă mare detașabilă cu vocabular și materiale de tipul harta lumii, orașul, aflabetul etc.

O altă colecție care ne-a plăcut este seria de Caiete de jocuri și activități pentru copii isteți (Larousse) de la Rao, din care am avut vreo 2 volume și mi-a plăcut că erau tot așa organizate activitățile pe diferite tipuri și era ușor să le facem la rând câte 4 pagini pe zi.

În 2020 am parcurs Calendarul meu anual: Învăț cu Montessori (3-6 ani) care mi s-a părut o resursă extraordinară, pentru că îți permite să explorezi multe concepte și domenii la care nu te-ai fi gândit singur, iar, mai ales dacă ai și alte materiale Montessori (carduri, șiraguri de bile, segmente matematice etc.), poți să creezi niște lecții mai dezvoltate pe anumite teme. Calendarul propune tot felul de sarcini, de la simple cuvinte, potrivit de imagini, la decupat, îndoit, secțiuni, numere, activități de transfer, fișe despre continente (așa le-am învățat cu Mihai, altfel nu m-aș fi gândit să introduc această temă așa devreme – ne-a ajutat și că aveam deja setul de carduri Montessori „Lecții de geografie”), despre componentele unei flori, ale unui arbore, cuvinte în engleză etc. E un punct de pornire excelent dacă vreți să dezvoltați activitatea zilei sau o activitate bună de sine stătătoare. Eu la multe a trebuit să dezvolt ca să putem face activitatea în sine, dar asta a fost foarte bine, pentru că astfel Mihai a învățat multe lucruri noi.

O carte descoperită în starea de urgență din 2020 și care a fost un hit instant este Carte de activități Montessori. Corpul uman. Mihai este pasionat de anatomie, așa că i-a plăcut foarte mult această carte care, din nou, propune tot felul de activități senzoriale, de mirosit condimente, de căutat obiecte de texturi diferite etc, are autocolante și două proiecte, unul de făcut un joc de memorie cu cartonașe cu părți ale corpului și altul cu sistemele corpului, care lui i-au plăcut foarte mult și pe care încă le avem. Ce nu mi-a plăcut este că paginile se desprind foarte ușor și, din păcate, n-am putut să o păstrăm așa cu foile vraiște, dar ne-au rămas jocul și sistemele, după cum vă spuneam.

O altă serie descoperită anul trecut a fost Colecția MultiQ de la Editura Gama, care oferă seturi de cărți de activități pe baza teoriei inteligențelor multiple pentru vârstele 3-5 ani. Noi le-am avut pe cele de 4 și de 5 ani și lui Mihai i-au plăcut pentru că fiind 4 cărți care abordează cele 4 domenii ale inteligenței (intelectuală, creativă, adaptativă, emoțională) asta ne-a oferit diversitate și de multe ori a dorit să facă mai multe pagini, mai ales din cărțile dedicate inteligenței emoționale, pentru că acolo de obicei trebuie să discuți o scenă și să descrii ce se întâmplă și ce simt personajele sau să spui ce le-ai sfătui. Unele de la inteligența intelectuală (din sub-categoria logico-matematică) mi s-au părut mie dificile și ne-am luptat cu ele, dar altfel ne-am bucurat de faptul că nu prea sunt două activități la fel.

Alte cărți devorate de-a dreptul au fost cele din Colecția de cărți cu autocolante „Mă pregătesc de școală” de la Editura Litera Mică (Usborne): Primele litere, Primele numere, Primele cuvinte. Pe ultima dintre ele o luasem fără prea mari speranțe, dar Mihai a fost pe fază când a venit coletul și a și luat-o și a făcut din prima câteva pagini, având răbdare inclusiv să citească! Eu le-am luat pe toate ori de prin Kaufland, ori de pe site-ul lor reduse la vreo 5 lei, merită!

O altă carte luată anul trecut, dar parcursă mai mult anul ăsta este Călătorie în jurul lumii. Atlas ilustrat cu activități de Eilidh Muldoon, o resursă excelentă pentru prezentarea principalelor state de pe fiecare continent, care oferă și câte o pagină cu 2-3 activități legate de obiectivele culturale ale țării respective. Mihai nu a avut răbdare să le facem pe toate (cartea e încadrată la 6+), dar am citit-o pe toată și o păstrăm în bibliotecă.

Și, în final, cea mai recentă reușită a lui Mihai a fost să încheie Primul meu caiet Montessori cu litere și cifre (3-6 ani), o ditai cartea cu 200 de activități (plus carduri cu litere, pe care de data aceasta băieții le-au făcut abrazive cu lipiciul cu sclipici). Include și activități de decupat și lipit, și de colorat, și autocolante, și, evident, exersarea literelor și cifrelor. Multe dintre ele erau deja prea simple pentru Mihai, dar asta a fost bine că l-a încurajat să le facă și pe cele mai solicitante, cu litere. În plus, l-a ajutat să exerseze foarte mult decupatul, ceea ce el nu prea apucase să facă. O recomand cu căldură!

La final, m-am gândit să fac și o scurtă listă a cărților pentru copii scrise de autori japonezi pe care le avem, dacă tot este astăzi Ziua Copilului în Japonia.

O să încep cu una care nu este scrisă de autor japonez, dar care are legătură cu Japonia, mai exact, cu păpușile tradiționale Kokeshi: Yumi de Annelore Parot. O carte interactivă, cu clapete, pe care și fetițele, și băieții o vor îndrăgi.

Seria de cărți cu Familia Șoricel este deja la noi în casă de câțiva ani și, din fericire, Editura Cartea Copiilor continuă să le publice (în original sunt destule). Până acum au apărut cinci volume și sper să mai continue, chiar dacă acum sunt mult prea simple pentru Mihai, mie îmi place aspectul lor foarte aerisit, cu scrisul la baza paginii care îți oferă răgazul să privești multele detalii ale ilustrațiilor superbe (zic eu, care nu sunt pasionată de șoricei și tot îmi plac!).

Despre Gândurile unei broscuțe de același autor am scris pe larg anul trecut.

De altfel, Editura Cartea Copiilor publică literatură japoneză pentru copii, merită să le faceți o vizită pe site să vedeți ce mai au.

Acum chiar că închei, că deja mă tem că v-am copleșit, dar sper că v-am și oferit câteva idei pentru niște cadouri deosebite pentru copiii din viața voastră (sau din voi, de ce nu, am în pregătire un articol despre asta, stați pe aproape!).

PS: Articolele mele din anii trecuți: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

PPS: Articolele de anul trecut Inspirație pentru Ziua Copilului 2020

PPPS: Seria Inspirație pentru Ziua Copilului 2019

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – ce povești am mai descoperit, resurse biblice și cărți de activități”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: