Inspirație pentru Ziua Copilului 2020 – Andreea Ștefănică (guest post)


Continuăm seria de liste cu recomandări de cărți pentru Ziua Copilului cu lista Andreei Ștefănică, cea mai veche colaboratoare a noastră, acum mamă a doi copii, Tudor (4 ani) și Iunia (aproape 1 an). Multe povești cu animale, din care nu lipsesc preferații lui Tudor, șoriceii.


Încep lista cărților pentru copii cu Dragă Grădină zoologică de Rod Campbell. Este cărticica pe care fetița mea de un an o răsfoiește cu drag de pe la opt-nouă luni. Este o carte foarte cunoscută și iubită de către copiii mici, este cartonată și are clapete pe care Iunia, fetița mea, a învățat să le deschidă aproape fără ajutor. Are text puțin, ajută la dexteritate și limbaj și este ideală pentru un start frumos în a împrieteni un bebeluș cu cărțile.

Cavaleri și fortărețe (minienciclopedie Larousse, Editura Rao) este o carte relativ nouă în biblioteca lui Tudor, dar este încântat de ea. Cartea oferă copiilor informații interesante și amuzante despre cavaleri și despre cum trăiau aceștia dincolo de zidurile cetăților. Am simțit nevoia să-i prezint băiatului meu și o astfel de carte tocmai pentru că el este înclinat mai mult spre activități care nu implică multă acțiune/mișcare, dar am văzut că se simte tare bine când îi spunem că el trebuie să fie curajos, să fie gata să-i ajute pe cei mai mici decât el, îi place să facă lucruri „de băieți” cu tatăl lui și să ne arate că se poate descurca și în situații mai dificile.

Cărțile din colecția cu țestoasa Franklin de Paulette Bourgeois (Editura Katarsis). Tudor are doar trei titluri din cele 19 câte conține colecția și îi plac foarte mult. În bibliotecă avem: Franklin merge pe bicicletă, Franklin și furtuna, Franklin și minciunica lui și, de curând, mi-a zis că își dorește să primească și Franklin și întunericul. Dintre cele trei pe care le avem, Tudor o cere des pe cea cu furtuna tocmai pentru că se teme de vânt puternic și se identifică cu fricile țestoasei. E ușor de înțeles de ce își dorește și Franklin în întuneric. În colecție există și Franklin și surioara lui mai mică, pe care am în plan să i-o cumpăr.

Te iubesc atât de mult, mami și Împreună mereu de Jutta Langreuter și Stefanie Dahle (Editura Univers Enciclopedic Junior). Prima carte apărută este Te iubesc atât de mult, mami și ne-a plăcut pentru că are ilustrații foarte frumoase, iar iepurașul Robi face nazuri ca orice copil care uneori nu vrea să respecte regulile casei. Deși este nemulțumit, în urma unor peripeții ajunge să își dea seama că regulile sunt bune și că tot mai bine este acasă cu mama și surioarele lui. A doua carte apărută, Împreună mereu, este despre relația dintre frați și despre a sări în ajutorul celor din familie atunci când au nevoie. Chiar dacă frații/surorile se mai supără și își strică jocurile, e important să își amintească că tot mai bine e atunci când sunt împreună.

Cele trei povești din seria Chiț și Ronț de Gundi Herget, Nikolai Renger (editura Didactica Publishing House), Chiț și Ronț și Luna-de-brânză cea fermecată, Chiț și Ronț și un naufragiu cu peripeții, Chiț și Ronț – Temerarii clătitelor. A trecut deja un an de când avem aceste cărți și le tot citim. Sunt amuzante, palpitante și îi învață pe copii să facă lucruri practice: să construiască o rachetă, o bărcuță și să prepare clătite. Tot recitind aceste cărți, mi-am dat seama că Tudor ar putea semăna cu șoricelul de casă Chiț, care iubea curățenia, căruia îi plăcea să citească, era precaut, era pofticios, dar în același timp pretențios la mâncare… și era puțin cam pisălog.:)

Lecturi frumoase împreună cu cei mai mici dintre cititori!


Mulțumim, Andreea!

PS: Puteți citi recomandările ei de anul trecut aici.

PPS: Recomandările ei pentru adulți din 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

PPPS: Primul articol din seria Inspirație pentru Ziua Copilului 2020

PPPPS: Inspirație pentru Ziua Copilului 2019

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2020 – Andreea Ștefănică (guest post)”

  1. A republicat asta pe Andreea Ștefănică și a comentat:
    Păstrăm tradiția de a trimite lista de cărți pentru copii către blogul CARTEA E O VIAȚĂ.
    Vă invit să citiți mai jos scurte descrieri ale câteorva dintre cărțile îndrăgite de copiii mei.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: