Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – recomandări de la copii pentru copii – Alessia (partea a 2-a)


Continuăm seria de recomandări de la copii pentru copii (prima parte, aici) cu lista Alessiei (12 ani, clasa a V-a) care a făcut o selecție ce cuprinde titluri potrivite și pentru fete, și pentru băieți, o carte pe care am recomandat-o și eu în lista O carte pe lună în 2019, o serie dragă din copilărie și o carte pe care chiar voiam să o citesc și eu (Prințesa). Pe scurt, dacă vă plac aventurile și cărțile captivante, aceasta este lista pentru voi!


Cred că toţi am auzit de Hitler, de războaiele şi bombardamentele sale distrugătoare şi ucigaşe. Povestea Adei se regăseşte în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ada, o fetiţă de nouă ani, pare neînfricată şi sigură pe sine, dar de fapt descoperă că ea are de dus un război personal. Războiul vieţii ei.

Săracă, bătută, umilită de mama ei din cauza piciorului olog, toate acestea o fac pe Ada să plece de acasă împreună cu fratele ei mai mic, Jamie, pe ascuns.

Ea şi fratele ei, împreună cu alţi copii evacuaţi de părinţii lor în vagoane de tren, sunt nevoiţi să plece în afara Londrei într-o zonă mai sigură, undeva la ţară din cauza războiului şi a bombardamentelor. Ajunşi la ţară, o cunosc pe domnişoara Susan Smith, care, pe parcurs, ajunge să-i cunoască şi să-i iubească atât de mult pe cei doi fraţi, dorindu-şi să-i ţină pentru ea mereu.

Oare Ada va reuşi să înţeleagă că trebuie să termine acest război personal din viaţa ei? Va înţelege ce înseamnă cu adevărat iubirea?

Te invit să descoperi singur viaţa Adei, citind cartea Războiul care mi-a salvat viaţa de Kimberly Brubaker Bradley.

 

Vânătoare, ştiinţă, indicii, pericole, comori, mistere, toate aceste cuvinte fantastice ne sunt descoperite şi elucidate de către un personaj inedit şi faimos, Addison Cooke, de profesie arheolog amator.

Acest arheolog amator este doar un băieţel aventurier de 13 ani, care ia urma comorilor împreună cu sora şi prietenii săi, ca să salveze muzeul mătuşii şi al unchiului său. Dar noi, Darhazii negrii sau Războinicii-fantomă, nu vrem să-i lăsăm să ia comoara, aşa că noi îi urmărim, dar Addison Cooke împreună cu prietenii săi nu ne văd, decât câteodată.

Darhazii sau Războinicii-fantomă, aşa cum mai erau ei cunoscuţi, au depus un jurământ, că vor apăra mormântul lui Genghis-Han şi comoara lui.

Dacă îţi place aventura şi vrei să mergi pe urmele lui Addison Cooke, te îndemn să citeşti cartea Addison Cooke şi mormântul lui Genghis-Han scrisă de Jonathan W. Stokes (al doilea volum al seriei) şi vei descoperi cea mai tare poveste de aventură.

Nu rata volumul I: Addison Cooke şi comoara incaşilor de acelaşi autor.

Lottie Pumpkin, o fată săracă din orăşelul Cornwall, ajunge să meargă la Rosewood Hall, una dintre cele mai bune şcoli din Anglia.

Acolo o cunoaşte pe Ellie Wolf, prinţesa rebelă a regatului Maradova, care ajunge să fie colega ei de cameră şi chiar prietena ei cea mai bună.

La Rosewood Hall, toată lumea crede că Lottie este prinţesa Maradovei, ceea ce o face pe Ellie să profite de acest lucru.

Însă va reuşi Lottie să scape de cea care o pândeşte pas cu pas să-i ia viaţa?

Te invit să afli singur, citind cartea Prinţesă sub acoperire de Connie Glynn din seria Cronicile Rosewood.

Cred că orice copil vrea ca viaţa sa să fie numai aventură. Ei bine, atunci când cei şapte cireşari: Lucia, Ursu, Dan, Maria, Tic, Victor şi Ionel, descoperă locuri în care cel mai probabil nimeni nu pusese piciorul vreodată sau descoperă palate subacvatice, castele, peşteri şi alte minunăţii, pornesc împreună la drum, încurajaţi de puterea prieteniei lor, a iubirii, a curajului şi a curiozităţii, spre marile aventuri, care vă aşteaptă şi pe voi, dragi cititori, să le răsfoiţi, pentru a vă simţi prezenţi la fiecare dintre acestea.

Vă invit să păşiţi pe urmele Cireşarilor, în locurile ascunse ale României, citind volumele scrise de Constantin Chiriţă: Cavalerii florii de cireş, Castelul fetei în alb, Roata norocului, Aripi de zăpadă și Drum bun, Cireşari!

În anii în care Imperiul Roman cucerea lumea întreagă, dorinţa oamenilor era să scape de romani şi de presiunea pe care aceştia o puneau peste naţiunile cucerite. Printre cei care se aflau sub autoritatea Imperiului Roman se numărau şi evreii. Acest popor avea acelaşi gând ca toţi ceilalţi oameni, însă ei îl aşteptau pe vestitul Mesia, care avea să-i scape de romani, după cum credeau aceştia. Daniel Bar Jamin este un băiat orfan, care şi el îşi doreşte să scape de romani, deoarece aceştia i-au omorât familia. Nu i-au mai rămas decât bunica, care moare la scurt timp şi sora sa bolnavă. Însă atunci când totul pare pierdut, îl întâlneşte pe Isus din Nazaret, iar viaţa lui se schimbă radical.

Te invit să descoperi viaţa acestui copil care şi-a dat seama ce înseamnă IUBIREA, citind cartea Arcul de aramă de Elizabeth George Speare.


Mulțumim, Alessia!

Nu uitați să vă abonați pentru a fi la curent cu ultimele postări, pentru că săptămâna viitoare vă mai așteaptă alte recomandări pentru copii și părinți, iar apoi, mai aproape de Bookfest (29 mai-2 iunie), veți afla ce cărți ne dorim la această ediție.

PS: Recomandările mamelor pentru Ziua Copilului 2019: Andreea Ștefanică și Adina Idor

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

3 gânduri despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – recomandări de la copii pentru copii – Alessia (partea a 2-a)”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: