„Depresia spirituală – cauzele și vindecarea ei” de dr. Martyn Lloyd-Jones


Astăzi, vă aducem în atenție un volum ce tratează o problemă poate mai des întâlnită decât ne dăm seama sau vrem să recunoaștem. Este vorba despre Depresia spirituală – cauzele și vindecarea ei scrisă de pastorul englez Dr. Martyn Lloyd-Jones.

Predicile care alcătuiesc această carte au fost rostite în mai multe duminici consecutive, în Capela Westminster și, în general, sunt reproduse aici așa cum au fost transmise. Care este, însă, motivul pentru care Dr. Martyn Lloyd-Jones a considerat că trebuie să scrie această carte?

Autorul ne explică motivul chiar în cuvântul-înainte al cărții Depresia spirituală: Nevoia de aceste mesaje s-a ivit ca urmare a experienței pastorale și sunt publicate sub forma unei cărți în mare parte datorită cererilor repetate ca ele să apară astfel. Deoarece cred că cea mai mare nevoie actuală e o Biserică revitalizată și energică, pentru mine, subiectul tratat în carte e de maximă importanță. Creștinii nefericiți sunt, ca să nu spunem mai mult, o recomandare slabă a credinței, și nu e nicio îndoială că bucuria debordantă a primilor creștini a fost unul dintre cei mai puternici factori în răspândirea Creștinismului. (…) În timp ce înfruntăm lumea modernă cu toate necazurile și tumultul ei, cu toate dificultățile și tristețea ei, nimic nu este mai important ca noi cei care ne numim creștini și pretindem Numele lui Hristos, să reprezentăm credința noastră înaintea altora într-un așa mod încât să le lăsăm impresia că aici se află soluția și aici este răspunsul.

1346315729_depresia01Dr. Martyn Lloyd Jones identifică anumite principii simple care trebuie să ne fie foarte clare înainte de a putea spera vreodată să ne bucurăm de mântuirea creștină. Primul este convingerea de păcat. Trebuie să fim absolut clari în privința păcătoșeniei noastre. Trebuie să te simți mizerabil înainte de a cunoaște adevărata bucurie creștină. Problema reală cu creștinul nefericit este că nu a ajuns niciodată să se simtă cu adevărat mizerabil din cauza convingerii de păcat. El a sărit pasul preliminar esențial către bucurie, a presupus ceva pe care nu avea niciun drept să-l presupună. Dacă nu ai convingere de păcat, dacă nu-ți dai seama că ești nevrednic înaintea lui Dumnezeu și că ești osândit pe deplin, că ești un eșec total înaintea lui Dumnezeu, nu mai da atenție niciunui alt lucru până când nu o ai, până când nu ajungi la această conștientizare, pentru că nu vei găsi niciodată bucurie, nu vei scăpa niciodată de depresia ta până când nu ești în regulă în punctul acesta, spune Jones. Convingerea de păcat este un element preliminar esențial pentru o adevărată experiență a mântuirii. Aceasta ne aduce la al doilea principiu. Al doilea lucru pe care creștinul adevărat îl cunoaște este mântuirea lui Dumnezeu în Hristos. Mântuirea este numai în Hristos și dacă nu te simți adăpostit în Hristos după ce orice altceva a eșuat, nu ești creștin și nu este surprinzător că nu ești fericit.

Dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Numai dacă ne-am da seama așa cum ar trebui că aici suntem pe un tărâm în care totul este diferit! Întreaga temelie este diferită, nu are nimic de-a face cu principiul vechii vieți. Trebuie să ne spunem nouă înșine în fiecare zi din viața noastră: „Acum sunt creștin, și fiindcă sunt creștin sunt în Împărăția lui Dumnezeu, și întreaga mea gândire trebuie să fie diferită. Totul de aici este diferit. Nu trebuie să iau cu mine vechile idei, vechile stări de spirit, vechile concepții de gândire.” Tindem să limităm mântuirea la un singur lucru, și anume la iertare, însă trebuie să aplicăm principiul pe tot parcursul vieții de credință, spune Dr. Martyn Lloyd-Jones în cartea sa, Depresia spirituală.

Arta supremă în domeniul trăirii spirituale este să știi cum să te ocupi de tine însuți, continuă el. Trebuie să te iei pe tine însuți sub control, trebuie să-ți vorbești, să-ți predici ție însuți, să-ți pui întrebări. Trebuie să spui sufletului tău: „Pentru ce te mâhnești?” – ce motiv ai să fii neliniștit? Trebuie să te ocupi de tine însuți, să te mustri, să te condamni, să te îndemni și să-ți spui singur „Nădăjduiește în Dumnezeu!”, în loc să mormăi deprimat, nefericit. Și apoi trebuie să mergi mai departe și să-ți aduci aminte de Dumnezeu, de Cine este Dumnezeu și ce este Dumnezeu, de ce a făcut Dumnezeu și ce S-a angajat Dumnezeu să facă! După ce ai făcut acest lucru, încheie cu această notă măreață: înfruntă-te pe tine însuți, înfruntă-i pe ceilalți oameni, înfruntă-l pe diavol și întreaga lume și spune. „căci iarăși Îl voi lăuda pentru lumina chipului Lui, pe Cel ce este, de asemenea, lumina chipului meu și Dumnezeu meu.”

Nimic nu este mai contrar învățăturii Noului Testament ca impresia că odată ce crezi și te convertești, toate problemele se sfârșesc și nu vei mai avea nicio altă problemă. Așa ceva nu este adevărat, și aceasta din cauză că avem un dușman, Adversarul sufletelor noastre. Dar nu numai că trebuie să ne luptăm cu dușmanul, mai este și vechea natură în noi și aceste două lucruri împreună ne asigură că vom avea probleme și necazuri; și este datoria noastră să înțelegem învățătura Scripturii referitoare la aceste chestiuni, ca sa nu fim prinși de viclenia și subtilitatea dușmanului.

Credința este refuzul de a intra în panică. Credința este necredința perpetuă ținută sub tăcere, ținută la pământ.

Uită-te la lume în păcătoșenia și răul ei, uită-te la iadul spre care lumea te conduce, apoi privește înainte și dă-ți seama că te afli în mijlocul celei mai glorioase campanii în care a putut intra vreodată un om și că ești pe cel mai nobil drum pe care l-a cunoscut lumea vreodată, ne încurajează autorul. Însă cum să reacționezi atunci când mergi în direcția corectă și întâmpini tot felul de obstacole? Când parcă ai mai multe probleme tocmai pentru că te afli pe calea aceasta, și în final obosești în facerea binelui?

Viața noastră pe pământ este una pregătitoare. Ești istovit, obosit și simți câteodată că este prea mult pentru tine? Întoarce-te, privește la viața ta și așeaz-o în contextul eternității. Oprește-te și întreabă-te ce înseamnă toate acestea. Nu este altceva decât o școală pregătitoare. Viața aceasta nu este decât anticamera eternității și tot ce facem în lumea aceasta este o anticipare a celeilalte. Bucuriile noastre cele mai mari sunt doar primele roade și o degustare a bucuriei eterne ce va veni. Din clipa în care înțelegi ceva despre adevărul secerișului, nu vei cădea de oboseală, spune Dr. Martyn Lloyd-Jones. Indiferent care sunt sentimentele tale, continuă-ți sarcina; continuă lucrarea. Dumnezeu va da creșterea, El va trimite ploaia în îndurarea Lui, când vom avea nevoie. Va fi o recoltă îmbelșugată. Așteapt-o. Mai presus de toate, să ne gândim la Stăpânul pentru care lucrăm. Să ne amintim cum a suferit El și cât de răbdător a fost. El știa despre ziua încununării ce urma să vină, a văzut recolta pe care urma să o secere, și văzând-o a fost în stare să nu se uite la celelalte lucruri, ci să treacă prin ele glorios și triumfător. Iar tu și cu mine avem prilejul de a fi asemenea Lui. Privește la El, cere-I iertare pentru că te-ai lăsat cuprins de oboseală. Uită-te din nou la viața ta în acest mod și pe măsură ce o faci, vei fi cu siguranță umplut de o speranță nouă, de o putere nouă. Nu vei avea nevoie de stimuli artificiali sau de altceva, fiindcă vei descoperi că ești din nou cuprins de fiori înaintea acestui privilegiu și a acestei bucurii.

Am apreciat la Martiyn Lloyd-Jones că nu a scos din discuție cauzele fizice care pot influența starea de depresie spirituală. Uneori lipsa exercițiului fizic, lipsa plimbărilor în natură sau supra-aglomerarea programului, fie cu muncă, fie chiar cu activități spirituale, pot duce la epuizare și la depresie. De asemenea, autorul nu evită nici subiectul sentimentelor. Vorbește-ți, și chiar dacă diavolul va încerca să te facă să crezi că deoarece nu simți, nu ești creștin, spune-i: „Nu, nu simt nimic, dar fie că simt, fie că nu, eu cred Scriptura. Cred că Cuvântul lui Dumnezeu este adevărat și îmi voi sprijini sufletul pe el, voi crede în el orice ar fi.” Un copil al luminii umblă câteodată în întuneric, dar continuă să meargă. Nu stă și se compătimește. În acel moment nu vede fața Domnului, dar știe că El este acolo, așa că merge mai departe, scrie el. Fă ca țelul tău hotărât să fie neprihănirea și sfințirea, și dacă faci acest lucru, vei fi binecuvântat, vei fi umplut, vei primi fericirea după care tânjesti. Caută fericirea și nu o vei găsi niciodată, caută neprihănirea și vei descoperi că ești fericit – va fi acolo fără ca tu să știi, fără să o cauți.

Dacă vezi că sentimentele tale tind spre depresie, nu sta și nu te compătimi, nu încerca să improvizezi ceva, ci – aceasta este esența simplă – du-te direct la El și caută fața Lui. Dacă Îl cauți pe Hristos și Îl găsești, nu ai nevoie să te îngrijorezi în privința fericirii și a bucuriei tale. El este bucuria și fericirea noastră, așa cum El este pacea noastră. El este viața, El este totul. Pune-L în centru pe Singurul care are dreptul să fie acolo, pe Domnul slavei, care te-a iubit așa de mult încât S-a dus la cruce, a purtat pedeapsa și rușinea păcatelor tale și a murit pentru tine. Caută-L pe El, caută fața Sa și toate celelalte lucruri ți se vor da pe deasupra.

În descrierea creștinului, lucrul pe care îl accentuează Pavel este caracterul complet al vieții lui. Întregul om este implicat – minte, inimă și voință; și o cauză obișnuită a depresiei spirituale este eșecul de a realiza că viața creștină este un întreg, o viață echilibrată. Lipsa echilibrului e una din cele mai rodnice cauze a problemelor, a neliniștii și a discordanței din viața unui creștin, spune Dr. Martyn Lloyd-Jones.

Multe dintre cauzele identificate de autorul cărții Depresia spirituală, cauzele și vindecarea ei au ca sursă de fapt o preocupare și o orientare excesivă față de sine. Care este soluția? Dr. Martyn Lloyd-Jones arată că există o singură cale de a scăpa de sine – trebuie să devii atât de captivat de altcineva sau altceva încât să nu mai ai timp să te gândești la tine însuți. Ce înseamnă asta? Înseamnă dragoste pentru Dumnezeu, dragoste pentru Dumnezeul măreț care ne-a creat, dragoste pentru Dumnezeul măreț care a pregătit o cale de răscumpărare pentru niște ființe nenorocite ca noi – noi care nu meritam altceva decât iadul. Pe măsură ce vei fi absorbit de dragostea pentru Dumnezeu, vei uita de tine însuți. Te va elibera de egoism, de preocuparea de sine, de depresie, deoarece depresia este rezultatul sinelui și al preocupării de sine.

Un alt remediu pe care îl găsește Jones în Scriptură se găsește în 2 Petru 1:5-7 Care este remediul prescris de apostol pentru această stare – eșecul de a ne ordona viața, de a ne controla și conduce viața așa cum știm în adâncul sufletului că ar trebui să o facem? Este pur și simplu opusul cauzei problemei. Înainte de toate, el pune accentul pe „toate silințele”. „Depuneți orice efort” – „din această cauză”, a făgăduințelor nespus de mărețe și scumpe pe care El ni le-a dat, ca prin ele să vă faceți părtași firii dumnezeiești, după ce ați fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte – din cauza tuturor acestor lucruri, fiți mai zeloși decât înainte pentru a face aceste lucruri. Prin urmare, aici se află remediul – exercițiul disciplinei și al silinței, spune Jones. Dacă suntem creștini deprimați și nefericiți, mai mult ca sigur că totul se datorează lipsei de disciplină. Haideți să începem să ne bucurăm de viața de credință, să fim de folos și de ajutor altora. Să creștem în har și în cunoștință și astfel, să fim o atracție, pentru ca toți acei care ne cunosc să vină și să ni se alăture în credința scumpă, și să experimentăm binecuvântarea acestor făgăduințe nespus de mari și sfinte care nu vor da greș niciodată.

Dr. Martyn Lloyd-Jones este un predicator direct, care nu îndulcește lucrurile, după cum cred că v-ați dat seama din pasajele citate. Depresia spirituală de Dr. Martyn Lloyd-Jones este o carte prin care ești ridicat cu putere de jos, scuturat zdravăn de praf, spălat cu apă rece și împins înapoi în cursă. Depresia spirituală a devenit repede una dintre cărțile mele preferate, tocmai pentru că pune sub microscop problemele vieții de credință și nu evită subiectele sensibile. Dr. Martyn Lloyd-Jones observă foarte bine problemele unui creștin care devine slab, confuz, pierzând doctrina și direcția clară, și în final încrederea în Dumnezeu și anticipează impactul negativ pe care îl va avea, mai ales printre necredincioși. Miza este foarte mare și de aceea autorul pare dur pe tot parcursul cărții. Este nevoie să ne reîntoarcem la o astfel de carte clasică, mai ales că în ultimul timp se scriu destule alte cărți care mai mult ne răsfață și ne permit să ne scăldăm în astfel de stări de deznădejde mai mult decât este necesar. În plus, în ciuda titlului, cartea lui Martyn Lloyd-Jones nu se rezumă la tratarea depresiei spirituale ci este o analiză a relației personale cu Mântuitorul nostru.

Am explorat aici pe scurt și într-un mod alert toate temele abordate de Dr. Martyn Lloyd-Jones, așa că sperăm că v-am stârnit dorința de a citi cartea și a dezvolta toate aceste idei. De asemenea, puteți asculta aici în întregime episodul CARTEA E O VIAȚĂ:

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: