Inspirație pentru Ziua Copilului 2020 – Andreea Tobă


A patra listă de recomandări pentru Ziua Copilului 2020 ne vine din partea Andreei Tobă, care ne povestește despre cărțile preferate ale băiatului ei, Andrei, 3 ani și 10 luni: toate cu animale, despre prietenie și diverse activități și abilități de viață practică.


Cărți  îndrăgite de Andrei

            Pe măsură ce a trecut timpul, Andrei a avut mai multe cărți preferate, însă astăzi doresc să vă scriu despre câteva dintre ele care îi sunt foarte dragi în această perioadă.

Pe când avea 2 ani am început să-i citim despre aventurile a doi prieteni: un iepuraș și un arici, și de atunci le tot citim.

Este vorba despre seria de 4 cărți scrise de Paul Stewart și ilustrate de Chris Riddell: Bulgăraș de primăvară, Cadou de ziua ta, Dorința iepurașului și Ce-ți aduci aminte. În fiecare dintre acestea avem o povestire plină de haz cu cei doi prieteni: Iepurașul și Ariciul.

Deși Iepurașul este o vietate de zi, iar Ariciul este o vietate de noapte, cei doi găsesc totuși timp să se joace împreună. Cu ocazia unei ploi care a ținut de dimineață până seara, Ariciul n-a mai putut dormi ziua, așa că s-au jucat până s-a oprit ploaia.

În timp ce Ariciul hibernează, Iepurașul îi păstrează prietenului său de care îi este tare dor un piculeț de iarnă, ca să știe și Ariciul ce este iarna. Și, chiar dacă nu știu nici unul când este ziua lor, se gândesc să se sărbătorească împreună ca nu cumva să-și rateze ziua de naștere.

– Mi-a venit o idee, spuse Ariciul. Hai să ne sărbătorim zilele de naștere mâine!

– Da poate că nu pică mâine, spuse Iepurașul.

– Dar ar putea, zise Ariciul. Și-ar fi păcat să le pierdem dacă pică tocmai mâine.

O altă serie de cărți îndrăgite foarte repede și pe care le-am descoperit de Crăciun (2019) este cea cu Bursucul și prietenii lui, ale lui Peter Bently și Charles Fuge: Căsuța de pe râu, Căsuța plină de prieteni și Căsuța din zăpadă.

Sunt 3 întâmplări hazlii, în care Bursucul are grijă de prietenii lui și nu-i părăsește la greu, dar este și surprins de aceștia chiar când el credea că ei au uitat de ziua lui.

Ce este cu totul special la acestă serie și ne-a surprins este faptul că toate cele 3 cărți sunt scrise în versuri și, deși au fost scrise în engleză, traducerea în limba română este superbă!

Mai avem în bibliotecă câteva cărți cu povești în versuri, însă traducerea nu este așa reușită precum în seria acestor cărți cu Bursucul. Din când în când ne trezim recitând versuri din aceste cărți:

Era, de strâns ghinde, o zi numai bună,

Când, fără de veste, se stârni o furtună.

……………………………………………..

 

 

Și-n hol, mai la urmă, aricii toți ghem

De-a dura se dădură-n popicele de lemn.

……………………………………………..

Robinetul pufni câțiva stropi, chinuit.

Ah, nu-i apă! oftă bursucelul uimit.

Ultima serie de cărți despre care doresc să vă scriu și pe care Andrei o îndrăgește foarte mult este seria de cărți a lui Lars Klinting cu Castor și Breb.

Această serie descrie cu detalii și desene sugestive activități practice din viața de zi cu zi într-un stil simplu și ușor de urmărit de copii. Seria cuprinde mai multe cărți, însă noi le avem doar pe următoarele 6: Castor face o prăjitură, Castor este grădinar, Castor repară bicicleta, Castor vopsește, Castor este tâmplar și Castor este croitor.

La sfârșitul fiecărei cărți avem o rețetă. Fie este rețeta unei prăjituri, schița unei lădițe de scule, tiparul unui șorț de bucătărie, sfaturi pentru grădinărit sau vopsit.

Castor face o prăjitură este o carte cu gust (la propriu!) și a fost prima carte citită din serie. A avut un mare succes! Așa am început să facem Prăjitura lui Castor, este un pandișpan simplu pe care l-am folosit și la torturi, iar Andrei este foarte încântat!

Timp de aproape o lună am reparat bicicleta lui Breb și am construit o lădiță de unelte. Apoi am învățat cum să croim un șorț de bucătărie și ce se întâmplă dacă amestecăm culorile.

Cu întreaga familie am plantat legume în grădină și flori de primăvară în curte. Andrei a vopsit pomii cu var și a exersat bătutul cuielor pentru când va meșteri împreună cu tatăl lui o lădiță cu unelte doar pentru el!


Mulțumim, Andreea!

PS: Celelalte articole din seria de anul acesta – Loredana Stoica, Andreea Ștefănică și Melania Roman

PPS: Inspirație pentru Ziua Copilului 2019

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: