Inspirație pentru Ziua Copilului 2020 – de la copii la copii – Alessia Stoican


Lista de recomandări de astăzi este o listă pentru adolescenți și copii mai mari alcătuită de o adolescentă, Alessia Stoican (13 ani), cu care am colaborat și anul trecut. Îmi place că în listele ei reușește să reunească titluri și pentru fete, și pentru băieți, iar lista de anul acesta cuprinde cărți pe care nici eu nu le-am citit (dar dintre care unele se află pe lista „de citit”); povești cu detectivi, mistere, crime, dar și o mare surpriză, o carte care nu mă așteptam să apară pe lista de recomandări a cuiva de 13 ani. Lectură plăcută!


Minți geniale de Gordon Korman

Serenity este orașul perfect, viața lui Eli Frieden este perfectă. Are tot ce și-ar putea dori un copil. Cuvântul „crimă” nu există pentru niciunul dintre copiii din Serenity. Totul este perfect, până când Eli află ceva îngrozitor, iar viața sa ia o întorsătură cu totul neașteptată, o problemă îl face dintr-un copil normal, un fugar, poate chiar un mic criminal. Află continuarea acestei povești citind această carte plină de mister.

Friederich, marele detectiv de Philip Kerr

Friederich are un vis, ca oricare copil, de a deveni detectiv. El trăiește în anii dominați de Hitler, care îi sucește mintea fratelui său mai mare, Rolf. Cu toate aceste probleme, Friederich are și un erou, care devine prietenul său, marele scriitor Erich Kästner, autor al celebrei cărți Emil și detectivii. Friederich și prietenii săi, Viktoria și Albert sunt înaintați în funcția de detectivi de către un criminal anonim, fără ca ei să știe cine este acesta cu adevărat, pentru a supraveghea un spion, care se dovedește a fi chiar Erich Kästner. Jocul de-a detectivii se termină când la mijloc apare o crimă, iar Friederich este convins să facă ceva ce nu își dorește. Fii și tu un detectiv împreună cu Friederich!

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman

Elsa are 7 ani, aproape 8 și este „foarte matură pentru vârsta ei”, după cum zic alți adulți. Numai bunica, care are 77 de ani, o poate înțelege, deoarece este „cam vioaie pentru vârsta ei”, după cum zic alți adulți. Împreună cu bunica sa, Elsa călătorește în fiecare seară în Miamas, un loc fascinant unde fiecare loc sau personaj are povestea lui, ea și bunica având un limbaj secret, „așa cum trebuie să aibă orice bunică și nepoții ei, fiindcă așa scrie în lege, zice bunica. Sau, mă rog așa ar trebui să scrie…”, dar toate acestea până într-o zi, când bunica rămâne în Miamas, din păcate, iar Elsa este trimisă într-o vânătoare de comori sau, mai bine zis, de scrisori, căci „bunicii îi plăceau vânătorile de comori”. Oare va afla Elsa cine a fost cu adevărat bunica sa, ce poveste ascunde fiecare vecin din bloc și ce ascunde Miamas?

Dacă vrei să afli și să participi împreună cu Elsa la această vânătoare de scrisori, citește această carte, pe care nu o poți lăsa din mână până nu o termini…

Secretele gunoaielor de Alis Popa

Leo are 14 ani și îi place să fotografieze, stă împreună cu „bona sa” cât timp tatăl lui nu este acasă și savurează fursecurile delicioase făcute de ea. Însă, câteodată stă și la unchiul său, unde este locul lui preferat. Printre revistele din care se inspiră, găsește un anunț ieșit din comun, cum că la marginea orașului, unde este lumea gunoaielor, există monștri carnivori, iar când unul din cei mai mari jurnaliști este găsit mort, apar suspiciuni. Curios, Leo se furișează într-o zi afară din casă și pleacă în lumea gunoaielor, unde începe o adevărată aventură. Descoperă și tu, împreună cu Leo, secretele gunoaielor!


Mulțumim, Alessia!

PS: Recomandările ei de anul trecut.

PPS: Celelalte articole din seria de anul acesta: Loredana Stoica, Andreea Ștefănică, Melania Roman (de la copii pentru copii), Andreea Tobă, Irina Trancă, Alte 5 cărți pentru părinți (ediția 2020)

PPPS: Recomandările din 2019

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: