Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – de la copii pentru copii – Melania Roman (9 ani)


Încheiem seria de articole cu recomandări pentru Ziua Copilului cu lista Melaniei Roman (9 ani), care anul trecut m-a surprins cu niște recomandări minunate (care v-au plăcut și vouă de altfel, lista ei a fost printre cele mai citite). Anul acesta cuvântul care descrie cel mai bine lista ei este „aventură” și veți regăsi în ea titluri potrivite atât pentru fete, cât și pentru băieți, cu eroi memorabili, perfecte pentru vacanța de vară. Lectură plăcută!1. Războiul care mi-a salvat viața de Kimberly Brubaker Bradley  

În această carte este vorba despre doi frați, Ada și Jamie, care trec prin multe întâmplări greu de gestionat pentru niște copii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial copiii pleacă din Londra, de lângă mama lor rea, împreună cu ceilalți evacuați, în orașul Kent. Ei de-abia acum descoperă ce înseamnă cu adevărat bucuria, iubirea, respectul și prietenia datorită tinerei doamne Susan care îi ia în casa ei și îi educă ca pe proprii ei copii. De aceea, pentru Ada și Jamie, războiul, care de obicei aduce distrugere și suferință, a fost o salvare.

2. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain

Dincolo de aventurile celor trei prieteni, mi s-a părut interesant să citesc despre cum era viața de zi cu zi în acele vremuri.

Jim și Huck s-au confruntat cu tot felul de pericole: călătorii pe fluviul Mississippi în timpul nopții, impostori care se dădeau drept mari personalități, urmăritorii lui Jim, dar până la urmă s-au reunit cu prietenul lor Tom Sawyer.

3. Minunea de R.J. Palacio

Personajul principal al cărții Minunea este un băiat de zece ani pe nume August Pullman. Copilul acesta s-a născut cu o diformitate mare facială, ceea ce era foarte greu, pentru că oriunde se ducea toți oamenii se holbau la el. Tatăl, mama și sora lui, Via, fac tot ce pot ca să îl ajute să se simtă bine, dar mai mult decât pot face ei cel mai mare efort trebuie să vină din partea lui.    

4. Charlie și fabrica de ciocolată și Charile și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl

Cartea îl are în centru pe Charlie Bucket, un băiețel de 10 ani ce provine dintr-o familie săracă care nu își permite să cumpere decât varză și cartofi. 

În orașul lor se înălța semeață Fabrica Wonka, cea mai mare fabrică de ciocolată. Toate produsele și batoanele de ciocolată ale acestei fabrici erau atât de bune, delicioase și cremoase că tuturor oamenilor le plăceau. Cum Charlie era foarte sărac, primea un baton de ciocolată o singură dată pe an, de ziua lui de naștere.

Aventura lui Charlie în fabrica de ciocolată începe cu biletul câștigător pe care l-a găsit în batonul primit de el, ultimul din cele 5 bilete oferite de proprietarul fabricii, domnul Willy Wonka.

În timpul vizitei fiecare din cei 5 copii trec prin diverse situații care le testează caracterul și Charlie se dovedește a fi cel care câștigă încrederea lui Willy Wonka, care îl alege pentru a îi transfera conducerea fabricii în viitor.                 

Charlie și Marele Ascensor de Sticlă continuă aventurile lui Charlie și ale familiei sale din volumul  Charlie și fabrica de ciocolată. Alături de domnul Wonka, au parte de o ciudată aventură prin spațiu după care sunt premiați și primiți la Casa Albă. În cele din urmă, revin la fabrica de ciocolată.

5. Noile aventuri ale lui Habarnam de I.P. Nosov

Noile Aventuri ale lui Habarnam continuă seria aventurilor amuzante ale prichindelului Habarnam și ale prietenilor lui din orașul Florilor. În acest volum Habarnam află despre invenții ale altor princhindei pe care vrea și el să le încerce, dar de fiecare dată lucrurile ies pe dos și se crează situații comice.

Noile Aventuri ale lui Habarnam sunt la fel de amuzante ca cele din volumele anterioare de Nikolai Nosov:  Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi, Habarnam în Orașul Soarelui, Habarnam pe Lună.


Mulțumim, Melania!

PS: Celelalte liste de recomandări de anul acesta: a mea, a Alessiei Stoican (14 ani) și a Andreei Ștefănică

PPS: Seria de anul trecut Inspirație pentru Ziua Copilului 2020

PPPS: Găsiți sub butonul Liste de recomandări – Ziua Copilului – toate articolele din anii trecuți

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – de la copii pentru copii – Melania Roman (9 ani)”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: