Inspirație pentru Ziua Copilului 2020 – de la copii pentru copii – Melania Roman


A treia listă de recomandări de anul acesta m-a uns pe suflet. De data aceasta, recomandările (10 la număr!) ne vin direct de la un copil, Melania Roman, 8 ani, care este o cititoare după inima mea. Și asta pentru că, după cum veți vedea, scrie despre câteva dintre cărțile mele preferate (Hello, Micul prinț!) și despre alte cărți clasice pentru copii între care m-am bucurat să le regăsesc pe Pippi Șosețica și pe Winnie Puh. Introducerea îi aparține mamei, dar impresiile sunt scrise de Melania, așa că puteți să le dați mai departe oricărui copil.


Acestea sunt cărți lecturate de Melania în perioada septembrie 2019 – mai 2020. Pentru această perioadă am ales pentru ea cărți cu personaje care îi erau cunoscute din cărțile ilustrate sau din desene animate, ca să facă ușor trecerea la următorul nivel de lectură. Scurtele impresii îi aparțin.

  1. Alice în Țara Minunilor & Alice în Țara din Oglindă – Repovestire după scrierile lui Lewis Carroll – Editura Curtea Veche, colecția Cărțile Copilăriei

Mi-a plăcut pentru că în general îmi plac cărțile de aventuri.  Alice a întâlnit o multitudine de personaje foarte diverse și mi-au plăcut în special discuția ei cu omida, fantezia și situațiile foarte amuzante.

  1. Un urs pe nume Paddington de Michael Bond – Editura Arthur, colecția Cărțile de Aur ale copilăriei

Am fost curioasă să citesc această carte pentru că îl îndrăgisem deja pe Paddington din cărțile ilustrate cu el.  Mi-a plăcut modul în care Paddington a ajuns la familia Brown, foarte neașteptat. El era foarte neîndemânatic și de aici au rezultat foarte multe întâmplări comice.

  1. Insula delfinilor albaștri de Scott O’Dell Editura Arthur, colecția Cărțile de Aur ale copilăriei

Personajul principal este o fată foarte curajoasă, care înfruntă multe pericole, dar și foarte înțeleaptă.

  1. Pippi Șosețica de Astrid LindgrenEditura Arthur, colecția Cărțile de Aur ale copilăriei

Cartea aceasta este specială pentru că aventurile lui Pippi m-au înveselit în niște zile mai grele pentru mine (eram la spital). Pippi era o fetiță foarte zburdalnică, dar prietenoasă și generoasă.

  1. Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry – Editura Arthur – Colecția Cărțile lui Radu

O extraordinară călătorie pe alte planete. Cel mai mult m-a mirat că micul prinț locuia pe o planetă aproape la fel de mică ca el unde avea un trandafir de la care își lua mereu la revedere când pleca în călătorie.

  1. Ursulețul Winnie PuhCăsuța din strada Puh de A.A. Milne – Editura Arthur, Colecția Cărțile lui Radu

Întâmplările din carte sunt chiar mai amuzante decât le știam din desenele animate sau cărți ilustrate cu prietenii lui Christopher Robin.

  1. Heidi, fetița munților de Johanna Spyri Editura Arthur, Colecția Classic Yellow

Mi-a făcut plăcere să citesc varianta detaliată a povestirii despre Heidi, pe care am cunoscut-o întâi în cărți ilustrate. M-a impresionat atașamentul ei de locurile de munte și de bunicul ei, deși aveau o viață foarte simplă și săracă comparativ cu familia Sesemann din Frankfurt.

  1. 20.000 de leghe sub mări, după capodopera lui Jules Verne – Editura DPH

Pe lângă aventura profesorului Aronnax și ale tovarășilor lui, mi-a plăcut să citesc descrierea stilului de viață din acele vremuri. Ilustrațiile frumoase m-au ajutat să îmi imaginez mai bine povestirea.

  1. Amanda Musselman de Velina Showalter Christian Aid Ministries

Mi-au plăcut curajul Amandei, bunătatea ei față de bolnavi și săraci și am aflat detalii interesante despre creștinii de la începutul secolului 20. 

  1. Cronicile din Narnia de C.S. Lewis – Editura Arthur

În fiecare din cele 3 volume pe care le-am citit până acum am urmărit aventura unor personaje copii în tărâmuri fantastice. Sunt situații foarte palpitante prin care trec și multe personaje diverse și interesante, unele de partea binelui și altele de partea răului.


Mulțumim, Melania (și mamei pentru alegeri și ajutor)!

PS: Articolele precedente – Loredana Stoica, Andreea Ștefănică

PPS: Inspirație pentru Ziua Copilului 2019

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: