„Zece mii de motive” de Matt Redman și Craig Borlase


Binecuvântează, suflete, pe Domnul/ Înalță-I Numele sfânt/ Cântă ca niciodată înainte, suflete al meu/ Voi înălța Numele Tău cel sfânt!

Soarele răsare/Vine o nouă zi/ E momentul să-Ți cânt din nou/ Orice s-ar întâmpla și orice mi-ar sta înainte/ Fie ca eu să fiu găsit cântând când vine seara

Ești bogat în dragoste și încet la mânie/ Numele Tău e mare și inima Ta e bună/ Pentru bunătatea Ta voi continua să cânt/ până când inima mea va găsi 10.000 de motive. Acestea sunt primele versuri ale melodiei 10,000 Reasons, scrisă și interpretată de Matt Redman.

Astăzi vă invit să aflați cum a fost scris acest cântec și cum i-a susținut el pe mulți oameni în clipe de mare durere, totul din cartea Zece mii de motive – mărturii pline de credință, speranță și recunoștință de Matt Redman și Craig Borlase.

Pe lângă povestea din spatele acestei compoziții muzicale, din această carte veți afla și alte mărturii ale creștinilor din întreaga lume. Matt Redman însuși împărtășește din momentele lui zbuciumate, dar și pline de binecuvântări, care l-au inspirat să scrie piese ca The Heart of Worship și Blessed Be Your Name.

Cartea cuprinde 7 capitole și un Cuvânt-înainte scris de binecunoscutul autor Max Lucado. Iată ce scrie el:

Imnul acesta – 10.000 Reasons – va conduce oamenii în închinare generații întregi până la revenirea Mântuitorului nostru. Motivul e simplu – gratitudinea în mijlocul suferinței este cel mai sigur remediu. Nimic, cu siguranță nimic nu poate ridia povara unei inimi ca un „Cântă-I suflete-al meu” venit din inimă. Acesta este motivul pentru care cântecul lui Matt va trece proba timpului.

Cântecul „Zece mii de motive” s-a născut într-o noapte târzie, povestește Matt Redman. Eram împreună cu prietenul meu, Jonas, în sudul Angliei, încercând fără succes să compunem ceva și ziua se apropia de sfârșit. Cântecul acesta a apărut fără nicio urmă de frământare. Nașterea lui are o frumusețe aparte tocmai din cauza simplității ei – o situație simplă cu „patru acorduri și-un adevăr”.

Am cântat cu bucurie acest cântec în foarte multe locuri: în spații cu renume mondial, dar și în clădiri istorice. Dar și departe de lumini și mulțime.

Apoi mai sunt alte reprezentații la care nu am participat deloc. Am auzit interpretări extraordinare ale acestui cântec venite din toată lumea.

Am auzit nenumărate istorisiri despre felul în care acest cântec a pătruns în viețile oamenilor.

De când a apărut cântecul „Zece mii de motive”, am întâlnit închinători adevărați care îi inspiră pe alții și am văzut acte impresionante de credință. Acesta este motivul pentru care am decis să scriu această carte, scrie Matt Redman. Mi-ar plăcea să le împărtășesc câteva dintre aceste întâmplări cititorilor mei și de asemenea să vorbesc despre tema acestui cântec explorând adevărurile minunate cuprinse în el.

Sper ca aceste gânduri și istorisiri să te încurajeze să trăiești o viață de închinare. Îmi doresc să te inspire să continui să Îi mulțumești lui Dumnezeu, să te încrezi în El din adâncul ființei tale chiar și în momentele dificile ale vieții, când poate ești tentat să uiți de importanța laudei în viața ta.

Pentru că, scrie Matt Redman, cu cât sunt mai mari furtunile pe care le avem de înfruntat, cu atât mai răsunătoare ar trebui să fie cântările noastre. Sunt convins de acest lucru. Sper din toată inima că această carte te va încuraja să îți ridici glasul cu mai multă putere, lăudându-L pe Isus Cristos.

El continuă să povestească despre procesul creării cântecului 10,000 Reasons.

Odată cu melodia au venit și versurile. Primele versuri au izbucnit din noi aproape mai repede decât reușeam noi să le punem pe hârtie. Nu pot să spun cu certitudine unde se aflaseră până atunci, dar în timp ce scriam acele fraze care vorbeau despre zorii unei noi zile și despre serile ce le urmează, pur și simplu totul părea să iasă fără efort din mintea noastră. În mai puțin de o oră și jumătate, cântecul era aproape gata.

Povestind despre momentul în care se afla la decernarea premiilor Grammy, Matt Redman spună că nu am ajuns aici ca să primesc premii. Am scris cântece ca să ajung la inima lui Dumnezeu și pentru a înviora inimile copiilor Săi. Și le-am scris și pentru că propria-mi inimă fragilă avea nevoie de vindecare.

Acesta este motivul pentru care compun și cânt. Vreau să folosesc acest dar ca să le aduc pace și speranță oamenilor aflați în situații disperate. Vreau să declar Gloria și biruința vieții veșnice asupra vieții noastre de zi cu zi.

Pentru că, spune Matt Redman, închinarea este doar contemplarea a ceea ce Dumnezeu ne-a descoperit despre Sine și despre implicarea Lui în viața noastră.

Acesta este ritmul închinării: inspirăm minunile lui Dumnezeu și expirăm apoi adorare și laudă.

Matt Redman povestește în continuare cum a ajuns să cânte la chitară și despre impactul pe care l-au avut în viața sa de copil și adolescent cântecele de laudă din biserică.

Anii tinereții mele au fost cea mai frământată perioadă din viața mea, și acele cântece de închinare au devenit salvarea mea, povestește el. Aveam treisprezece ani și eram abuzat.

După ce a început abuzul, m-am retras în închinare din ce în ce mai mult. Am descoperit că sala tronului lui Dumnezeu nu era doar un loc al reverenței, ci era și locul meu de refugiu.

Închinarea era o constantă a vieții mele, un loc în care mă refugiam. Era un loc al siguranței și al păcii. Știam că acolo Îl găsesc pe Isus, era locul în care Îl simțeam domnind peste viața mea și cârmuind-o în dragoste și echilibru. Era Cel puternic, același ieri, azi și în veci. Cu El, simțeam în sfârșit că pot respira ușurat, mărturisește Matt Redman.

Cu toate că închnarea nu este despre noi și nu este în primul rând pentru noi, totuși, în economia generoasă a lui Dumnezeu, închinarea ne ajută pe noi, remarcă el. Am realizat că atunci când cântăm, nu doar Îl lăudăm pe Dumnezeu, ci de asemenea îi vorbim sufletului nostru.

Deci în momentele în care suntem confuzi, tulburați, neliniștiți, singuri și stresați, iată ce trebuie să facem: să ne luăm sufletul de mână, să îi vorbim și să îi dăm voie înțelepciunii lui Dumnezeu să intervină. În acest fel, închinarea noastră poate deveni o armă, ajutându-ne să ne învingem fricile cu credință și să le răspundem temerilor noastre cu sentimentul siguranței divine.

În capitolele următoare ale cărții Zece mii de motive Matt Redman împărtășește mărturiile unor oameni care au fost puși în fața unor situații ca cele de mai sus, lansând de la început această întrebare percutantă: rămânem noi oare urmași constanți ai lui Cristos, capabili să Îi cânte laude în mijlocul celei mai aspre ierni? Oricine poate cânta în timpul zilei, când viața este doar lumină și bunăstare. Când avem pace și prosperitate, când suntem sănătoși și planurile pe care le-am făcut par să se suprapună voii lui Dumnezeu, nu e greu să-ți ridici mâinile și să-I mulțumești. Dar oare pășim pe drumul laudei când soarele apune? Putem noi să cântăm la venirea nopții?

Noaptea neagră a sufletului ne curprinde pe fiecare dintre noi la un moment dat. Și când se întâmplă asta, suntem puși în fața unei alegeri. Îi vom însoți pe Pavel și Sila în timp ce Îi cântă din inimă lui Isus chiar și în mijlocul tenebrelor? Dumnezeu caută închinători care, asemeni privighetorii, știu să Îi cânte chiar și în noaptea cea mai neagră.

Da, uneori închinarea este o revărsare spontană. Dar de cele mai multe ori este o decizie. Este decizia pe care o luăm când, orice ar veni, purtăm în inimile și pe buzele noastre un cântec de mulțumire și de laudă.

Viața ne face uneori confuzi și dezorientați, mai ales atunci când avem de-a face cu luptele și suferințele. Din când în când, avem nevoie să fim asigurați că există un scop și un plan și că la un moment dat lucrurile vor deveni inteligibile. Închinarea ne poate ajuta să completăm acest puzzle, ne încurajează Matt Redman.

Ca viața să fie așa cum a fost ea gândită de la începutul lumii, Isus trebuie să ne fie ținta, iar viețile noastre să se modeleze după El. El trebuie să devină viața – sursa modului nostru de a gândi, de a cânta, de a vorbi și de a acționa.

De aceea, consideră Matt Redman, veșnicia este o temă importantă care merită evidențiată în închinarea noastră. Prea multe dintre preocupările noastre zilnice se concentrează asupra lui „aici și acum”. Unii oameni nu privesc înainte din cauza anxietății pe care o resimt când se gândesc la viitor, în timp ce alții sunt prea prinși în a-și trăi clipa pentru a se gândi la ziua de mâine și la ce va urma. Închinarea ne amintește însă de perspectiva eternității. Ne face să ne concentrăm din nou asupra Dumnezeului care este același ieri, azi și în veci, Care a fost, este și vine.

Ce minunat e să privim în urmă și să vedem că am navigat prin furtunile acestei vieți efemere cu o speranță neclintită, o încredere puternică și o inimă plină de mulțumire și laudă.

Când sfârșitul ni se apropie, ultima noastră suflare pe pământ se va transforma în primele acorduri ale cântecului nostru din Ceruri. Acum ne numărăm binecuvântările una câte una. În acea zi le vom număra cu zecile de mii.

Așa își încheie Matt Redman cartea Zece mii de motive. În finalul volumul găsiți și un interviu cu Matt Redman realizat de Craig Borlase, în care aceștia discută despre compunerea de cântece de închinare, rolul de compozitor și lider, importanța cunoașterii Scripturii și, nu în ultimul rând, a aplicării ei.

Trebuie să fim atât de familiarizați cu Cuvântul lui Dumnezeu ca în cele mai intense momente ale vieții, în bucurie sau în suferință, cântecele noastre să fie inspirate de revelația lui Isus așa cum este ea în Scriptură.

Să nu lăsăm ca viața noastră să depună mărturie împotriva limbii noastre. Cântați cu vocile voastre, dar cântați și cu inimile voastre. Cântați cu gurile voastre, dar și cu purtarea voastră, scria Sf. Augustin.

Trebuie însă să-ți reamintești mereu că închinarea adevărată presupune să pleci de-acolo și să începi să trăiești ceea ce cânți. Așa îmi spun mie însumi frecvent: să cânți e relativ ușor, însă dovada unei închinări autentice este însăși viața pe care o trăiesc, ne reamintește Matt Redman în finalul cărții Zece mii de motive.

Așa cum vă spuneam, pe lângă povestea scrierii cântecului 10,000 Reasons care dă numele volumului, în această carte veți citi și mărturii ale unor oameni care, în fața suferinței și a morții au ales să cânte acest cântec.

Vă lăs pe voi să descoperiți acește povești impresionante ale credinței, asigurându-vă că lectura acestei cărți merită din plin fiecare minut.

Ascultați episodul integral aici:

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „„Zece mii de motive” de Matt Redman și Craig Borlase”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: