Mă bucur să avem și anul acesta o listă de recomandări din partea Adinei Idor, psiholog și mamă a trei fete, Eva (7 ani), Clara (5 ani) și Josephine (22 luni), care știam că ne va oferi și de data aceasta multe idei, după cum veți vedea, nu doar de cărți, ci și de cum putem amplifica experiența lecturii prin activități multi-senzoriale conexe.
Veți regăsi în lista ei multe cărți Usborne despre natură și știință, cărți terapeutice, cărți cu animale și veți afla care sunt cărțile de suflet ale Evei (7 ani) direct din partea ei. Așezați-vă comod, vă așteaptă un festin de cărți!
Anul acesta școlar, 2019-2020, va rămâne unul special în memoria noastră, întrucât Eva (7 ani) citește și scrie singură.
Zilele trecute a terminat de învățat toate literele din alfabet și pregătim o petrecere a literelor. Cărțile vor fi invitatele noastre speciale! Fix pe 1 iunie!
Simt ca mamă o împlinire în acest nou stadiu și trăiesc uneori nostalgia momentelor când îi citeam doar eu. Însă mai am încă două fetițe și așa pot profita :). Nu pentru mult timp, întrucât Clara (5 ani) a început să buchisească.
Ceea ce a stimulat-o mult pe Eva anul acesta școlar a fost ideea de lectometru. O idee care îi aparține învățătoarei ei de a contoriza toate cărțile citite de fiecare elev, printr-o fișă atractivă de lectură. Eva s-a luptat mult să termine acel lectometru, pentru a-l ajunge pe Rareș, colegul ei fruntaș. Am observat și eu pentru prima oară competitivitatea la ea și, fiind vorba de lectură, nu m-a deranjat. Am făcut echipă și cu mama lui Rareș și discutăm despre cărți citite, schimbăm titluri și ne mai ungem rănile reciproc: „Iar am depășit bugetul pe cărți!”
Având trei copii, încerc să surprind în acest articol cărțile lor dragi, potrivite cu nivelul lor de vârstă. Voi face acest lucru împărțind cărțile pe edituri și apoi pe categorii.
Editura noastră de suflet din 2020 este Univers Enciclopedic Junior.
Am ales cărțile cu clapete, traduse de la Usborne pentru fetița de 22 de luni. Am dorit să aibă parte de o experiență plăcută din punct de vedere senzorial. Aceste cărți sunt atractive și au devenit o sursă de informație și pentru fetele mai mari.
Cartea cu clapete Natura îi ajută pe copilași să pătrundă în tainele naturii. Pe lângă informația și ilustrațiile frumoase, copiii sunt ajutați să respecte darurile naturii și să o protejeze. Cele peste 80 de clapete îi fascinează pe copii.
Cartea pădurii de Emily Bone și Alice James a fost cartea de suflet citită acum, în pandemie, de Ziua Cărții. Am creat un cort, am pus muzică cu păsări pe fundal și ne-am imaginat că suntem în inima pădurii. Dorul de ducă și imposibilitatea de a ajunge acolo ne-au stârnit mult imaginația. Cartea îi ajută pe copii să afle din tainele pădurii și să ajungă acolo prin imaginație.
Cum văd eu? Și cum funcționează celelalte simțuri ale mele este o carte foarte utilă și atractivă care răspunde la întrebările copiilor referitoare la simțurile umane.
Fluturi și alte insecte de Emily Bone a fost cartea aleasă pentru Clara, întrucât are o teamă accentuată de insecte. I-am pregătit un decor special pe o pătură: cărți despre insecte, altase și o cutie senzorială cu mălai și insecte de plastic. Cartea menționată a ajutat-o să intre în lumea minunată a albinelor, fluturilor, insectelor acvatice, insectelor de noapte și astfel să cunoască cât de importante sunt ele pentru mediul înconjurător.
Dacă tot am amintit de frici și de această terapie frumoasă prin lectură, menționez și cartea Nu mi-e (foarte) frică de întuneric de Anna Milbourne. O carte minunată care îi poate ajuta pe cei mici. Este interactivă și de departe una dintre cele mai fancy cărți citite de ele.
Continuăm lectura terapeutică și cu titlul Te iubesc atât de mult, mami!, o carte după inima Clarei (5 ani). Iepurașul Robi este supărat pe mama Iepuroaică pentru că aceasta îl îndeamnă la rutina zilnică. Robi se gândește că în casele prietenilor lui este mai bine și se hotărăște să plece de acasă. Inima i se strânge de dor și revine acasă după un timp.
Prea mic sau prea mare pentru o îmbrățișare? este cartea pe care Eva a citit-o de două ori întrucât i-au plăcut curiozitățile din ea, despre ce înseamnă să fii mic, să fii mare, dar și despre bucuria unei îmbrățișări.
Ar mai fi câteva titluri de la această editură, însă nu am apucat să le parcurgem. Le lăsăm pentru următoarea recomandare și vă mai divulgăm un secret: avem o nouă comandă pe drum! Perioada aceasta a fost plină de reduceri și da, suntem de neoprit când vine vorba de citit!
Mergem la un altă editură care își are stand în biblioteca noastră: Editura Univers.
Cartea de suflet care a făcut înconjurul „lumii noastre” rămâne Sentimioara de Annette Swoboda și Nanna NeBhover. Copiilor le-a plăcut mult de oița Sentimioara, care era o mioară diferită. O carte empatică, în care copiii descoperă în mod intuitiv lumea sentimentelor. Cartea a mers mai departe la două ateliere: la clasa Evei și mai apoi la Biblioteca „Emil Gârleanu” la un atelier dedicat incluziunii copiilor tipici și atipici, intitulat „Diferiți, dar împreună!”.
O carte pragmatică este cartea unei autoare dragi pe care am cunoscut-o din „Pădurea Muzicală”. Cristina Andone ne-a ajutat să intrăm în lumea educației financiare prin Școala banilor bine-crescuți (două volume). Învățăm cum să ne purtăm unii cu alții și cu banii, cum să facem un buget personal și, mai ales, să rămânem buni și chibzuiți.
Pe listă este și Alfven și Enescu în Pădurea muzicală. Având scrisul mai mic, a reprezentat o provocare neatinsă pentru Eva, însă e pe lista de vară. Am participat la un atelier de lansare a cărții, susținut chiar de autoarea dragă, Cristina Andone.
Trecem la Editura Nemi, recomandând două titluri: De ce vă certați, Matei? de Brigitte Weninger și Eve Tharlet, o carte utilă în desele momente de ceartă între frați sau în acele perioade de mici șicanări când părinții sunt obosiți de contradicțiile între frați și Regina Maria și Marea Unire de Simona Antonescu. Această carte a fost frunzărită de Eva în perioada dinaintea zilei de 1 Decembrie 2019. Am văzut la ea o curiozitate legată de istoria României și Editura Nemi vine în sprijinul copiilor prin această colecție frumoasă, intitulată „Istoria povestită copiilor”. Sunt cărți recomandate copiilor de peste 7 ani.
Editura DPH ne este o editură dragă și menționăm o carte „de sezon” pentru Eva, dar și o curiozitate și pentru Clara (5 ani): Literele vesele de Simona Epure îi ajută pe copii să intre în lumea fiecărei litere, prin poezii cu fiecare literă.
Aș dori să menționez în continuare câteva cărți preferate de fetițe în funcție de interesele lor:
Cărți de aventuri:
Aventurile lui Peter Iepurașul de Beatrix Potter, Editura Arthur. Cartea conține patru povești cu Peter Iepurașul. Ilustrațiile sunt după inima mea și văd că au moștenit-o și fetele în „gena de lectură”:).
Girafa care nu voia să poarte ochelari de Gill McLean conține șase povești cu niște animăluțe simpatice. Copiii se pot recunoaște în amuzantele lor aventuri.
Cărți de cultură generală/știință:
Seria „Autobuzul magic” de Joanna Cole și Bruce Degen, Editura Cartea copiilor, cu volumele sale „Să explorăm simțurile”, „În stupul de albine”, „În adâncul oceanului” și „În interiorul corpului uman”. Copiii descoperă în aceste cărți informații științifice prin umor și imaginație.
Cărți de „noapte-bună”:
Clara adoră povești sensibile și de asigurare că mama e lângă ea (din cauza fricii de întuneric).
Preferă următoarele cărți: N-o să te las să pleci vreodată de Smriti Prasadam-Halls și Alison Brown, de la Editura Panda, Promisiuni pentru cei mici, Editura Little Lamb și, bineînțeles, Biblia pentru copii.
Cărți ce te transformă:
Biblia copiilor rămâne cartea cea mai prețioasă care atinge inima și comportamentul copiilor.
Puzzle biblic, Editura Casa Cărții, este cartea cea mai căutată de Clara. Conține istorioare biblice alese și îndrăgite alături de 6 puzzle-uri.
Cărți de bebeluși:
Pe lângă cele cu clapete amintite, aș dori să adaug colecția care nu s-a demodat la nicio generație de bebeluși din familia noastră: Colecția Pixi, Editura Galaxia Copiilor. „Pixi la picnic”, „Mihaela balerina”, „Micuța nimfă Miranda”, dar și mini-colecția Pixi știe tot: „Rechinii”, „Planete și stele”, „Să ne purtăm frumos”.
Mă apropii de final, rugând-o pe Eva să vă lase lecturile ei de suflet prin câteva impresii personale:
Șansa lui Bilețel de Victoria Pătrașcu, Editura Cartier.
„Mi-a plăcut la Bilețel faptul că el a vrut să caute ceva pentru a înțelege de ce nu îi place matematica, ca mine!” (Eva s-a identificat cu Bilețel.)
Caramel, un pisoi curajos de Holly Webb, Editura Litera Mică, este o carte destul de plăcută despre o motăniță drăguță care și-a rupt piciorușul. Ador această poveste pentru că e o amintire de la Lectometru. Am câștigat locul 2.
Malala și creionul magic de Malala Yousafzai, Editura Arthur, este o carte adevărată despre o fată care a vrut să schimbe viața ei și pe a fetelor care nu aveau voie la școală. Iubesc mult cartea asta! Citatul meu preferat este: „Un copil, un profesor, o carte și un creion pot schimba lumea!”
Între timp a sosit și comanda de la Univers Enciclopedic și nu mă pot stăpâni să vă zic cât de drăguțe și atrăgătoare sunt. Deja fetițele au sărit pe ele! Menționez titlurile: Totul începe cu o sămânță (Clara și Eva), Prima mea carte despre natură (Josephine) și Planeta Pământ (Eva și Clara).
Cititul ne crește mari!
Mulțumim, Adina!
PS: Recomandările ei de anul trecut.
PPS: Celelalte articole din seria de anul acesta: Loredana Stoica, Andreea Ștefănică, Melania Roman (de la copii la copii), Andreea Tobă, Irina Trancă, Alte 5 cărți pentru părinți, Alessia Stoican (de la copii pentru copii)