Pentru că mai este mai puțin de o lună până la ediția de anul acesta a Salonului Internațional de Carte Bookfest (29 mai-2 iunie) și cam tot atâta până la Ziua Copilului, m-am gândit să pun la cale o serie de postări cu recomandări, astfel încât să vă puteți face listele din timp. Așadar, de-a lungul acestor săptămâni veți descoperi recomandările de lectură ale unor copii (sau adolescenți) pentru copii, recomandările unor mame care vorbesc despre cărțile preferate ale copiilor lor și, mai aproape de evenimente, ce cărți se află pe listele noastre pentru Bookfest 2019.
Începem astăzi cu recomandările Carolinei (17 ani, clasa a X-a), printre care m-am bucurat să descopăr una dintre cărțile mele de suflet (Alcott) și una dintre cărțile pe care le-am citit în perioada în care îmi făceam disertația pe tema cărților pentru copii și adolescenți (Pullman). 4 autori de naționalități diferite (o americancă, un rus, un francez și un englez). 3 din 4 cărți de aventuri, 3 din 4 potrivite pentru ambele sexe, toate cărți faine! Nu toate se mai găsesc în librăriile online, poate aveți succes în cele fizice, dacă nu, sigur le găsiți în biblioteci.
Micuțele doamne de Louisa May Alcott
Cartea prezintă un an din viața familiei March, o familie modestă, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în America. În timp ce tatăl, domnul March, este plecat la război, mama celor patru protagonist: băiețoasa Jo, frumoasa Meg, timida Beth și Amy cea romantică, se străduiește să își ajute copilele să treacă frumos prin perioada adolescenței. Doamna March le insuflă puternice valori morale, învățându-le totodată să se bucure de viață, astfel că, la finalul romanului, din simple copile devin patru domnișoare educate și pregătite pentru ce le rezervă viitorul.
Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi de Nikolai Nosov
Cartea conturează peisajul de poveste al Orașului Florilor în care sălășluiesc prichindei și prichinduțe, cu nume nemaiîntâlnite care ne spun câte ceva despre ei: Știetot – liderul informal, Pilula – medicul, Șurubel și Piuliță – mecanicii înnăscuți, Zahăr Zaharescu – gurmandul fără pereche și mulți alții. Personajul principal, Habarnam, încearcă să-și găsească locul, menirea, vrând să se facă, pe rând: muzician, pictor sau poet. El nu-și va găsi adevărata identitate decât la capătul unei expediții care începe deasupra norilor și se sfârșește cu un bal de poveste. El va lega prietenii și va învăța chiar să citească, ajutat de noua sa prietena, Ochi-Albaștri.
Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet
Cartea prezintă haioasele peripeții ale unui așa-zis vânător, care în orașul său natal – Tarascon – este campion la vânatul de șepci, care pleacă spre ținuturi îndepărtate pentru a-și dovedi iscusința. Din motive de care vă veți prinde ușor, Tartarin nu a fost apreciat la adevărata sa valoare, deoarece leii din Africa nu semănau nici pe departe cu șepcile din Tarascon. Finalul, presărat cu umor, îl înfățișează pe Tartarin, „marele erou și vânător” care a reușit să facă rost de o blană de leu și se întoarce biruitor în Tarascon, fiind primit ca un rege.
Sperietorul de Philip Pullman
Povestea se deschide cu o noapte ploioasă, aparent liniștită, dar aceasta doar până când un fulger trăznește cu putere capul unei sperietori de pe câmp. Căpățâna acesteia prinde viață, clipește surprinsă și încearcă cu destulă neîndemânare să se dea jos de pe aracii pe care spânzura. În ajutorul său vine un băiat pe nume Jack care va deveni în scurtă vreme credinciosul ei servitor. Cei doi pornesc să cutreiere lumea, nedându-se la o parte din calea pericolelor, astfel că, în vreme ce curajosul Sperietor va risca totul de dragul aventurii, tânărul său tovarăș va fi cel care va trebui să îl salveze din bucluc. O carte plină de umor și fantezie pentru copii!
Mulțumim, Carolina!
Stați cu ochii pe blog în zilele și săptămânile ce urmează pentru a descoperi și alte recomandări de lectură pentru copii și adolescenți, dar și pentru adulți. Cel mai simplu este să vă abonați pentru a primi notificări ori de câte ori postăm ceva nou.
Până atunci, vă las cu postările din 2018, 2017, 2016 – pentru copii, pentru părinți și 2015.
6 gânduri despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – recomandări de la copii pentru copii (partea 1) – Carolina”