Pentru cea de-a treia și ultima listă de recomandări de la copii pentru copii (partea 1 și partea a 2-a) Miruna (13 ani și jumătate, clasa a VII-a) a pregătit o listă pe gustul meu: cărți despre cărți și biblioteci, una dintre cărțile mele de suflet (Anne! – cred că am găsit câte o carte de suflet în fiecare listă de până acum :)) ), detectivi și vieți schimbate. Câte ceva pentru fiecare!
Vânătorii de cărți de Jennifer Chambliss Bertman
Emily este o fată de 12 ani care tocmai s-a mutat în San Francisco, orașul în care trăiește Garisson Griswold, inventatorul jocului ei preferat, „Vânătorii de cărți”. În acest joc fiecare jucător ascunde cărți și poate găsi altele cu ajutorul unor indicii care se îmbină ca într-un puzzle. Însă domnul Griswold este atacat înainte de a lansa noul său joc. Emily începe să găsească indicii, care par să aparțină jocului secret, și împreună cu vecinul său, James, dezleagă ghicitori, descifrează enigme și dezgroapă trecutul scriitorului E.A. Poe pentru a găsi premiul. În căutarea lor, ei află că nu sunt singurii care vor premiul și vânătoarea lor devine o cursă contra cronometru. O poveste care arată încă o dată puterea cărților de a lega prietenii strânse și de a schimba viața unor oameni.
Anne de la Green Gables de Lucy Maud Montgomery
O carte devenită clasică despre o orfană care ajunge din greșeală în casa fraților Cuthbert. Micuța Anne aduce lumină și bucurie la Green Gables prin spontaneitatea și imaginația ei bogată, primind în schimb un cămin sigur și familia pe care și-o dorea. Crescută într-un orfelinat și neobișnuită cu eticheta, Anne intră în multe încurcături, dar cu puțină ingeniozitate și cu multă sensibilitate, reușește să câștige simpatia oamenilor din Avonlea. Anne este una dintre eroinele mele preferate pentru că trăiește cu intensitate orice moment, înfrumusețează totul prin imaginația ei ieșită din comun și pentru că crede în oameni și în visurile ei. Pregătiți-vă pentru un șir de povestiri amuzante, înduioșătoare și pline de tâlc.
Umbra păstorului de I.T. Thurston
Umbra păstorului este una dintre cărțile mele de suflet, pentru că vorbește despre puterea transformatoare a exemplului. Cartea spune povestea adevărată a unui băiat al străzii, Tode, care odată ce îl întâlnește pe păstorul Bisericii „Sfântul Marcu”, începe să-și dorească să aibă o viață nouă, să fie „ca păstoru’”, cel care îi salvase viața. Acest lucru nu este deloc ușor, dar cu ajutorul unor prieteni, el reușește să-L cunoască mai mult pe Dumnezeu, să trăiască o viață nouă și să influențeze, la rândul lui, viața altor copii. Tode, devenit Theo (iubitor de Dumnezeu), este o dovadă că schimbarea este posibilă, cu ajutorul lui Dumnezeu și al unui model bun de urmat.
Emil și detectivii de Erich Kästner
Dacă vă plac cărțile polițiste, Emil și detectivii vă va aduce o nouă perspectivă asupra a tot ce înseamnă hoții, detectivii și urmăririle, pentru simplul motiv că aici detectivii sunt niște copii. Emil, un băiat din provincie venit singur cu trenul la Berlin, reușește să transforme o gașcă de copii într-o adevărată armată care se află pe urmele misteriosului „domn cu pălărie tare”. Cartea arată ce lucruri uimitoare pot face niște copii în lumea adulților. O poveste plină de umor, dar și de învățăminte, pe care o recomand și celor mici, și celor mari, împreună cu volumul al II-lea, Emil și cei trei gemeni.
Evadare din biblioteca domnului Lemoncello de Chris Grabenstein
Noua Bibliotecă din Alexandria Ville, susținută de cel mai faimos producător de jocuri, domnul Lemoncello, tocmai s-a deschis, iar șapte copii din clasa a șaptea sunt invitați să petreacă o noapte plină de surprize. Însă marea surpriză este că dimineața copiii se trezesc încuiați în bibliotecă și află că adevăratul joc este să evadeze rezolvând ghicitori și enigme și, cel mai important, lucrând în echipă și formând noi prietenii. Cartea aceasta mi-a arătat cât de fascinante pot fi bibliotecile și mi-a deschis ochii asupra puterii incredibile a cuvintelor.
Recomand și volumele II și III din aceeași serie: Olimpiada din biblioteca domnului Lemoncello și Marea întrecere din biblioteca domnului Lemoncello.
Mulțumim, Miruna!
Aici se încheie seria de recomandări de la copii pentru copii, dar mai urmează un ultim articol cu recomandările mele, pe care îl veți putea citi vineri. Pregătim de asemenea și un articol cu cărți pentru părinți și listele cu ce ne dorim de la Bookfest 2019, așa că stați aproape!
PS: Recomandările mamelor pentru Ziua Copilului 2019: Andreea Ștefănică și Adina Idor.
2 gânduri despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – recomandări de la copii pentru copii – Miruna (partea a 3-a)”