Cărţi pentru cei mici şi cei mari – partea I


Anul acesta în cinstea Zilei Copilului vă propun două liste de cărţi: una pentru copii (dar care îi vor încânta la fel de mult şi pe adulţi) şi una pentru părinţi, dintre care pe cele mai multe le veţi putea găsi la Bookfest începând de miercuri. Începem cu lista cu cărţi pentru copii.

1. Harold şi creionul mov de Crockett Johnson – O carte bună pentru copiii mai mici, dar pe care nici părinţii nu se vor plictisi citind-o, pentru că este foarte deştept construită. Aşa cum îi spune şi titlul, Harold are un creion mov (culoarea mea preferată) cu care îşi desenează aventurile, punându-şi la dispoziţie orice îşi doreşte sau are nevoie. O carte premiată pe care nu trebuie să o rataţi!

2. Înţepenit de Oliver Jeffers – Vi l-am mai recomandat pe Oliver Jeffers anul trecut cu aceeaşi ocazie şi mă bucur să o pot face din nou, pentru că la Editura Pandora M, colecţia PanDa, a apărut una dintre cărţile lui pe care o citisem în engleză. Din nou, o carte pentru copiii mai mici, despre cum să dai jos un zmeu prins într-un copac. Şi, spre marea mea încântare, va mai apărea o carte ilustrată de Oliver Jeffers, scrisă de Eoin Colfer, Fred, prietenul imaginar.

3. Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane de Kate DiCamillo, scrisă de autoarea mult mai cunoscutei Poveşti a lui Despereaux (după care s-a făcut şi un film) spune povestea unui iepure de jucărie din porţelan care va fi purtat prin mâinile multor proprietari şi va învăţa ce înseamnă să ai sentimente, să ai „o inimă de carne“. Urmăriţi şi prezentarea făcută de Dan C. Mihăilescu la Cartea de la ora 5. Vestea bună este că cititorii din Bucureşti o pot găsi la Biblioteca Metropolitană, la filiala pentru copii şi tineret Ion Creangă.

4. Flora şi Ulise. Aventurile iluminate de Kate DiCamillo – Aceasta a fost, de fapt, prima carte pe care am citit-o scrisă de Kate DiCamillo şi de atunci a devenit una dintre scriitoarele pentru copii preferate. O poveste mai puţin obişnuită despre prietenia şi mai puţin obişnuită dintre o fată cam cinică şi o veveriţă cu puteri supranaturale, care mai scrie şi poezii pe deasupra. Tot de aceeaşi autoare urmează să apară, pentru copiii mai mari, Raymie Nightingale.

5. Vama fantomă de Norton Juster – Am lăsat-o la urmă tocmai pentru că este cea dintâi dintre toate, este una dintre noile mele favorite. Culmea este că a fost o carte care nu m-a atras iniţial, datorită descrierii destul de vagi de pe coperta a patra şi adevărul e că e greu de povestit. Personajul principal călătoreşte pe un tărâm fantastic pentru a salva un regat şi pentru a aduce pace între Regatul Cuvintelor şi cel al Numerelor. Dacă v-a plăcut Alice în Ţara Minunilor, dacă vă plac jocurile de cuvinte şi sinesteziile, această carte este pentru voi!

Aşadar, iată câteva idei de cadouri pentru copiii din viaţa voastră sau, de ce nu, chiar pentru copilul din voi.

Voi ce alte cărţi aţi face cadou?

PS: Nu uitaţi să reveniţi şi mâine pentru partea a II-a, lista cu cărţi pentru părinţi!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

6 gânduri despre „Cărţi pentru cei mici şi cei mari – partea I”

  1. perfect. să știu de unde să mă inspir pentru David. Dar momentan așteptăm să trecem de perioada asta (grea) de acomodare 🙂

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: