În continuarea seriei de articole cu recomandări pentru Ziua Copilului (pe care le puteți citi aici și aici), îi urăm bun-venit pe blogul nostru Adinei Idor, psiholog și mamă de fete – Eva (6 ani), Clara (4 ani) și Josephine (9 luni) – , autoarea blogului cu același nume. Despre beneficiile lecturii, crearea unui spațiu dedicat acesteia, povești terapeutice și multe cărți frumoase, de autori români și străini (printre care am regăsit și câteva dintre preferatele mele, Bufnița care se temea de întuneric, Ela cea fără de cuvinte, Ziua în care a fugit Somnul, Înțepenit etc.) citiți în cele de mai jos.
Plăcerea de a citi este o achiziție sau o moștenire pe care noi, părinții, suntem responsabili să o dăruim copiilor noștri.
Nu ne putem aștepta ca această achiziție să apără „din senin” ca o boală contagioasă a copilăriei. Se poate întâmpla să aibă și alte modele în jur, însă cititul se învață și se sedimentează în cei 7 ani „de acasă”.
Lectura se învață, se deprinde în brațele mamei. Asta cred și asta fac. Nu le învăț literele, ci le ofer plăcerea de a le citi o cărticică, un timp bun împreună cu dorința de a crește viitoare cititoare.
Chiar dacă nu îmi propun să fac o analiză psihologică asupra impactului psihologic, al stării de bine (wellbeing), voi aminti câteva beneficii ale cititului, așa cum le-am observat la noi:
- Legătura părinte-copil atunci când informația citită îmbracă mantia emoției. Cartea citită e umanizată prin această legătură.
- Gândirea critică e forjată atunci când adultul îndeamnă copilul să gândească, ce ar face el dacă ar fi în rolul unui personaj sau altul.
- Crește creativitatea copilului. Părintele poate întreba copilul cum ar vedea acesta un alt final al cărții.
- Creșterea încrederii în sine, întrucât a citi presupune a avea un vocabular elevat, așa cum spune și zicala: „Când nu îți găsești cuvintele, ia o carte în mână!”. Îmbogățirea vocabularului și, implicit, a cunoștințelor pe un subiect anume.
- Lectura copilului devine un model și pentru fratele sau sora acestuia.
- Oferirea de modele. Când un părinte citește, copilul îl imită și pornește la drum cu un stil de viață.
Aș sublinia importanța unui spațiu destinat unei mini-biblioteci sau un colț al lecturii. Un loc liniștit unde copilul știe că are acces la lumea cărții. Lectura poate avea loc oriunde, cu sau fără loc special, însă dacă aveți cum, vă îndemn să-i personalizați acel loc (câteva idei: un mic fotoliu, o pernă, un baldachin, un pat supra-etajat…). Un rendez-vous cu lumea cărții, un loc special care să îi transmită copilului ce loc special are lectura în cultura casei voastre.
Ce listă de lecturi recomandăm noi?
Voi trece în revistă câteva serii de cărți care au avut un impact plăcut asupra fetițelor noastre (6 ani și 4 ani), dar și asupra noastră ca părinți. Fiind serii, fiecare își poate găsi ceva din această paletă.
Colecția de la Nemi, scrisă de Jill Tomlinson: Bufnița care se temea de întuneric, Pisicuța care voia să ajungă acasă, Vidra care voia să știe tot, Pinguinul care voia să știe mai multe. Ele sunt recomandate pentru copiii de la 7 ani în sus, însă fetele s-au bucurat de ele.
Care este frumusețea acestor cărți? Fetițele s-au regăsit în personaje precum pisicuța Suzy care s-a pierdut de casă, dar a luptat să ajungă în locul familiar sau bufnița Buf căreia îi era teamă de întuneric. Această serie vine în întâmpinarea fricilor copiilor. Chiar dacă desenele sunt alb-negru, scrisul este ademenitor, și oricum, frica nu e „colorată”.
Colecția autoarei Cristina Andone, Povești din pădurea muzicală (Vivaldi, Mozart, Bach, Ceaikovski, Beethoven, Chopin, Strauss și Enescu, ediția bilingvă la a cărei lansare am participat și unde am cunoscut-o pe autoare. Ce bucurie ca cel mic să intre în contact cu autoarea cărții. Un mesaj atât de personal.)
Care este frumusețea acestor cărți? Împrietenirea cu muzica și elementele muzicale; este prima achiziție care a împletit și a adus două mari beneficii fizice în viața Evei (6 ani): pasiunea pentru balet (cartea cu Ceaikovski) și dorința de a învăța să cânte la vioară. Cristina Andone are un stil metaforic, de basm, însă ajunge ușor la inima copiilor. Lectura acestor cărți îmbogățește mult cultura muzicală.
Colecția Little Miss (35 la număr) și Little Mr (47 la număr) de Roger Hargreaves. Această colecție a fost tradusă cu ani buni în urmă (2009), de către Editura RAO, însă în prezent nu se mai editează. O colecție drăguță cu multe prototipuri de copii: micuța domnișoară vorbăreață, descurcăreață, săritoare, obraznică, sperietoare, veselie, micuța domnișoară vedetă, micuța domnișoară zâmbitoare, dar și varianta de băiat/domnul: leneș, fericit, murdărici, gâdilici, zgomotos, prostuț, încăpățânat, înalt, mic sau mare. Copiii se pot regăsi în aceste personaje prin poveștile drăguțe și pline de tâlc.
Cărțile Victoriei Pătrașcu, o scriitoare contemporană mult îndrăgită de copii și părinți. Amintesc următoarele titluri citite de noi: Stejarul pitic, cel mai bun tătic, Scrisori din Laponia, Ziua în care a fugit Somnul, și avem pe listă Ela cea fără de cuvinte, Editura Cartea Copiilor. Nouă ne-a plăcut mult să o cunoaștem la un workshop organizat de școală, dar și ca invitată la clasa fetiței noastre. Autoarea și-a prezentat cartea care avea să fie preferata Evei iarna trecută, Scrisori din Laponia, Editura Univers. O carte despre efectele poluării asupra mediului.
O altă autoare cu un stil cuceritor pentru copii este Ioana Chicet-Macoveiciuc. Fetele noastre sunt familiare cu lansările de carte însoțite de o reprezentație de teatru. De ce Eric și Ema sunt personaje îndrăgite de familia noastră? Pentru că am gătit mai multe rețete împreună din cartea Mami, e gata? Aventuri haioase în bucătărie, pentru că ele se simt acceptate și iubite necondiționat și răspund fix cu titlul Te iubesc, orice-ai face! Toate titlurile se găsesc la Editura DPH. Subliniez personalizarea cărților în orice familie, în orice interacțiune cu cititul.
Cărțile de la Editura Cartemma. Un concept modern și inovativ de a prezenta pe înțelesul copiilor problemele globale, dar și de a găsi soluții. A fost o discuție drăguță ulterior pe tema abordată în aceste cărți: refugiații și emigrarea, rasismul, sărăcia și foametea, conflictele globale. O colecție utilă și îndrăgită de noi care poartă titlul Copiii din lumea noastră. Mai mult decât cărți cu informații geografice, acestea sunt cărți care prezintă aspecte „de finețe” referitoare la identitatea copilului de pretutindeni.
Biblia copiilor. Aici nu am una standard, ci cam tot ce am găsit și găsim noi pe rafturile librăriei Stephanus. Cunoștințele biblice au fost dobândite de când erau bebelușe și până în prezent. Am schimbat mai multe Biblii pe înțelesul lor și au fost mereu atrase de grafică, dar mai ales de conținut.
Aș menționa și seria poveștilor terapeutice pe care le folosesc în grupurile de dezvoltare personală. Poveștile terapeutice au rol de oglindire a unor probleme cotidiene ale copiilor (frici, anxietăți, adaptarea la școală, bullying-ul, probleme morale: adevăr vs minciună, rezolvarea de probleme, probleme de relaționare, probleme emoționale, dar și probleme de identitate). Sunt multe cărți în acest gen, doar amintesc și fiecare să le caute la editura potrivită pentru el.
Spre final, că tot e final de an școlar, am o mare mulțumire pentru învățătoarea fetiței noastre mai mari, care promovează lectura în clasa ei (clasa pregătitoare). Au avut de citit câte o carte pe lună și suntem încântați că nu am ratat niciun titlu. Redau doar titlurile: Octombrie – Petunia de Roger Duvoisin, Noiembrie – Micul Păianjen Firicel de Diana Amft, Decembrie – Scrisori din Laponia de Victoria Pătrașcu, Ianuarie – Cel mai fain uriaș din oraș de Julia Donaldson, Februarie – Aventurile lui Peter Iepurașul de Beatrix Potter, Martie – Pălăria bunicului meu de Laura Pamfiloiu și Flavia Chiper, Aprilie – Unul pentru toți și toți pentru unul de Laura Grunberg, Mai – Sylvester și pietricica fermecată de William Steig și Iunie – Înțepenit de Oliver Jeffers.
Sperăm să fie cu folos recomandările noastre!
Și, nu uitați: „Cititul ne crește mari!”
Mulțumim, Adina!
Nu uitați să căutați aceste cărți la Bookfest între 29 mai-2 iunie și să reveniți pe blog pentru a descoperi și alte recomandări de cărți pentru copii, pentru părinți și listele noastre cu ce ne dorim de la Bookfest 2019.
5 gânduri despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – recomandări de la Adina Idor (guest post)”