Iată că a venit din nou momentul pentru o listă de recomandări de lectură pentru copii (și părinți) în cinstea Zilei Copilului. Am renunțat să le grupez pe categorii de vârstă, pentru că nu prea cred în ele. Voi știți cel mai bine ce poate copilul vostru, iar dacă nu, vă vor ajuta încadrările făcute de edituri. Eu pornesc de la ideea lui C.S. Lewis că o carte pentru copii bună poate fi gustată și de cineva la 50 de ani. Dacă nu, nu e bună nici pentru copii.
Vehicule formidabile (seria Micii Exploratori) de Ruth Martin și Allan Sanders – este o carte cu clapete și multe informații despre tot soiul de vehicule, perfectă pentru băieții pasionați de așa ceva, dar nu numai pentru ei. Este și un instrument bun pentru dobândirea vocabularului din acest domeniu, dar și o modalitate de a-i ține ocupați și captivați pe copii ceva vreme, observând toate detaliile și căutând porumbelul care apare la fiecare două pagini. (Este o carte mai scumpă, poate au vreo reducere la Bookfest sau o găsiți pe vreun site care oferă periodic reduceri. Noi am primit-o cadou de la bunica.)
Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună! de Sherri Duskey Rinker – un succes instant la noi acasă, de la prima lectură! Așa cum vă puteți da seama din titlu, este o carte de citit înainte de culcare, în care sunt prezentate toate utilajele de pe șantier în momentul în care își încetează activitatea și se duc la culcare – basculanta, macaraua, buldozerul, excavatorul etc. Dacă vreți o carte destul de lungă (pare chiar infinită când pici tu de somn pe lângă copil! :)) ), dar captivantă pentru copil (mai ales dacă e băiat), aceasta este! (Eu am luat-o de la Gaudeamus anul trecut cu 15 lei.)
Pom Pom cel morocănos de Sophy Henn – o carte simpatică prin care copiii învață să-și ceară iertare și să gestioneze crizele de furie. (Eu am găsit-o pe elefant.ro cu 10 lei.)
Cea mai iubită mămică din lume/ Cel mai iubit tătic din lume de Eleni Livanios și Susanne Lütje – sunt alte două cărți foarte îndrăgite la noi acasă, făcute ferfeniță la colțuri de atâta citit. Sunt scrise în versuri care descriu diverse momente cu mama și tata din timpul zilei și momentul culcării seara, foarte tandru ilustrate (cu animale, dar și cu copii în scenele de final). De curând au apărut chiar și variantele pentru bunic și bunică. (Tot cu 7 lei fiecare le-am luat și eu de la Gaudeamus.)
Cu toții au văzut o pisică de Brendan Wenzel – cartea aceasta are la bază o idee genială: aceea de a prezenta o pisică prin ochii și persepectivele diferitelor viețuitoare. Începând cu omul și terminând cu liliacul, fiecare vede o pisică, dar altfel: în una, două sau mai multe culori; alb-negru; în punctulețe; prin vibrații; prin ultra-sunete.
Ziua când au plecat creioanele colorate/ Ziua când creioanele colorate s-au întors acasă de Drew Daywalt (cu ilustrații de Oliver Jeffers) – două cărți pe care le-am citit în engleză mai de mult, de a căror publicare în limba română mă bucur foarte mult! Creioanele colorate protestează pe rând cu privire la modul în care sunt folosite (prea mult, prea puțin, de ce doar pentru anumite elemente) și își dau „demisia”, după care, în volumul 2, explică de ce se întorc, totuși, acasă. Foarte amuzante și inteligent alcătuite, aduse la viață de ilustrațiile incomparabilului Oliver Jeffers, pe care vi l-am recomandat de mai multe ori.
O casă nouă pentru familia Șoricel/ Micul dejun cu familia Șoricel/ O zi de iarnă cu familia Șoricel de Kazuo Iwamura – Ador cărțile pentru copii scrise de japonezi și această serie în special! Au ilustrații calde, pline de detalii frumoase în culori luminoase și text puțin, ușor de urmărit în josul paginii, ceea ce oferă cărților o prezentare aerisită, ce permite observarea în tihnă a imaginii neaglomerate de text, dar și a textului mai ușor de citit pe spațiu separat, alb. Perfecte de citit pentru copii mici, dar și pentru copii mai mari, care poate chiar vor începe să le citească singuri. Cei de la Cartea Copiilor au publicat multe cărți scrise de autori japonezi, cum ar fi Taro Gomi, Yoriko Tsutsui sau Yukiko Kato. (La Gaudeamus costau 15 lei fiecare din seria cu familia Șoricel.)
Seria Hoinari prin anotimpuri (Primăvara, Vara, Toamna și Iarna) de Rotraut Susanne Berner – sunt cărți de explorat, cu foarte multe detalii, care invită la descriere, dialog, căutare, dezvoltarea vocabularului, a atenției, a concentrării, a memoriei. Noi am început cu Vara, anul trecut, când băiatul nostru avea 1 an și jumătate și stăteam chiar și câte o oră observând și numind diverse lucruri. Există persoanaje care fac ceva pe parcursul întregii cărți, pe care copilul este invitat să le găsească și să le urmărească, în scene din viața orașului și împrejurimilor sale – o clădire de apartamente, o fermă, o grădiniță în construcție și un centru cultural, un centru comercial, gara, parcul, toate prezentate în cele patru anotimpuri (fiecare carte prezintă câte un anotimp). Sunt o plăcere de răsfoit și pentru adulți, așa că vi le recomand din suflet! Sunt scumpe, ce-i drept, dar poate găsiți o ofertă avantajoasă, iar dacă nu, le puteți împrumuta de la bibliotecă. În București, le găsiți la Biblioteca Metropolitană, de unde le împrumutăm și noi.
Noapte bună, Lună! de Margaret Wise Brown – o carte clasică de citit la culcare, tot în versuri, cu multe repetiții care încurajează memorarea, foarte îndrăgită la noi acasă (mai ales pentru cuvântul „sos”, rostit cu mare încântare).
Povestiri biblice pentru cei mici de Louie Stowell – Eu sunt destul de pretențioasă când vine vorba de cărți cu conținut biblic pentru copii. Nici aceasta nu-mi întrunește perfect condițiile, daar, este prima carte de acest gen pe care băiatul meu chiar o îndrăgește și din care are răbdare să-i citim, deși povestirile sunt destul de lungi (el are doar doi ani și jumătate). Ce-i drept, o citim pe aceeași în fiecare seară, cu Iona, dar cartea cuprinde și povestea lui Noe și potopul, a lui Iosif, a lui Moise, a lui Daniel, și a lui David și Goliat. Ilustrațiile sunt decente, nu atât de copilăroase ca altele, iar repovestirile destul de fidele, cu excepția unor foarte mici detalii sau prescurtări.
Odiseea lui Ollie de William Joyce – o frumoasă poveste ce descrie relația dintre un copil și jucăria lui preferată și drumul pe care trebuie să-l parcurgă aceasta când se pierde de proprietarul său. O călătorie inițiatică în care Ollie va da dovadă de curaj, prietenie și loialitate, făcând echipă cu niște vechituri pentru a-l înfrunta și învinge pe Zozo, hoțul de jucării, care nu e nici el ceea ce pare.
Gustarea (seria Povestioarele mele Montessori) de Ève HERMANN – o carte dintr-o serie de cărticele inspirate de pedagogia Montessori, care descriu scene din viața cotidiană a două fetițe surori. Aceasta descrie felul în care cele două pregătesc pâinici ca gustare pentru invitații lor, iar la final, oferă și rețeta. Fiecare carte, de altfel, propune și câte o activitate ilustrată în povestire sau care are legătură cu aceasta. Ilustrațiile sunt foarte frumoase, finuțe, calde, iar textul este într-un font ce imită scrisul de mână.
Unde-a dispărut Pișpirel? de Nicholas Allan – o carte despre reproducere, în care personajul principal, Pișpirel, este un spermatozoid în cursa către marele premiu, oul. Un mod haios, dar clar și corect din punct de vedere medical, de a explica reproducerea pe înțelesul copiilor, fără nuditate, obscenitate sau termeni expliciți.
Ce poți face cu o idee? de Kobi Yamada și Mae Besom – așa cum arată și titlul, această carte explorează diferitele reacții pe care le au oamenii în fața unei idei noi, fie că ei sunt creatorul ei, fie că sunt spectatori. „Ideea” este personificată, este un fel de oușor cu picioare și este a unui băiat.
Spărgătorul de nuci de Valeria Docampo – o prezentare grafică foarte frumoasă a celebrei piese de balet, inspirată din reprezentația pusă în scenă de George Balanchine în 1954 pentru New York City Ballet. Pur și simplu trebuie să o vedeți!
Ziua în care a fugit Somnul de Victoria Pătrașcu – Doi copii, Alex și Ana, frați gemeni, își sărbătoresc ziua de naștere. Împlinesc patru ani și își pun o dorință: să nu mai doarmă niciodată! Dorința li se împlinește, dar cu ce consecințe! Pregătiți-vă să vă întâlniți cu domnul Somn, cu mama lui, doamna Odihna, dar și cu doamna Oboseala și temuta doamnă Epuizarea.
Seria Miranda – Marie/ Frida/ Coco de Itziar Miranda și Jorge Miranda – o colecție superbă de biografii ale unor femei celebre, descoperite de o fetiță de 11 ani, Miranda, care le povestește viața într-un mod haios și captivant. Preferata mea a fost Marie, despre viața chimistei Marie Curie. Ilustrațiile sunt superbe, minuțioase și îndeamnă la visare.
Omul de zăpadă care voia să întâlnească Soarele/Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil de Matei Vișniec (ediție bilingvă română-franceză) – nu e prea de sezon, dar este o minunăție de carte pe care merită să o cumpărați dacă o găsiți la Bookfest! Este o piesă de teatru în care personajul principal, un om de zăpadă, pornește într-o călătorie inițiatică pentru a se întâlni cu Soarele. Cartea oferă astfel prilejul de a medita și a discuta despre viață și sensul ei, moarte, scop, sacrificiu, prietenie, ajutorarea altora, altruism. O carte foarte potrivită și pentru adulți.
Și nu în ultimul rând, vreau să vă recomand două cărți în engleză care mi-aș dori tare mult să apară și în limba română pentru că sunt exact ceea ce-mi doresc eu de la niște cărți cu conținut biblic pentru copii. Este vorba despre primele două cărți din seria Baby Believer de Danielle Hitchen și Jessica Blanchard, în care vor apărea toamna aceasta încă două.
Prima, First Bible Basics: A Counting Primer (Primele noțiuni biblice: o carte despre numărare), pe care o puteți vedea în detaliu pe site, este o minunăție de carte în format cartonat, bună și pentru bebeluși, care se folosește de primele 10 numere pentru a ilustra tot atâtea doctrine sau pasaje biblice: Un singur Dumnezeu, două naturi ale lui Isus, Sfânta Treime, patru Evangheliști, cinci cărți în Pentateuh, șase zile ale Creației, șapte afirmații ale lui Isus, opt Fericiri, nouă roade ale Duhului Sfânt și Cele Zece Porunci.
A doua, Psalms of Praise: A Movement Primer (Psalmi de laudă: verbe de mișcare) introduce câteva verbe de mișcare care apar și în versete din Psalmi. În carte apar și verbele, scrise mare, și versetele, însoțite de ilustrații: a alerga, a merge, a îngenunchia, a sări, a dansa, a sta liniștit, a se întinde, a bate din palme.
În ambele cărți ilustrațiile sunt superbe, în prima, mai degrabă simbolice sau abstracte, în a doua reprezentând copii de diverse genuri și culori în tonuri calde, pastelate și pline de gingășie.
Eu le-am comandat de pe bookdepository.com și de-abia aștept să apară și celelalte două volume!
Acestea fiind zise, nu uitați că de mâine începe Bookfest 2018, găsiți aici o listă cu evenimentele care ne-au atras atenția. Voi ce cărți aveți pe lista voastră de cumpărături (sau de dorințe)?
Mulțumim, Irina! Foarte faine recomandările tale!