Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – de la copii pentru copii – Alessia Stoican (14 ani)


Așa cum vă promiteam săptămâna trecută, continuăm seria de recomandări pentru Ziua Copilului cu lista Alessiei Stoican (14 ani), cu care am colaborat și în ultimii doi ani și care deja nu mai e copil, ci adolescentă în toată regula! Această tranziție se vede și în recomandările ei, printre care se numără deja romane din literatura americană modernă și contemporană, dar și un roman de dragoste și povestea unei convertiri. Așadar, recomandări pentru toate gusturile, și pentru fete, și pentru băieți.


,,Prințesa” de Lori Wick

Se pare ca viața lui Shelby, o tânără roșcată, credincioasă, este complet normală. Niciun lucru nu ar putea să o dea peste cap, însă în Pendaran, la palat, regina Erica și regele Rafe încearcă să îi găsească o nouă soție fiului lor, prințul Nikolai. Într-o seară, prietenul regilor, Toby, vine la palat cu o veste mare: a întâlnit o tânără splendidă și credincioasă pe nume Shelby. Din acel moment, tot ce nu și-ar fi putut imagina Shelby vreodată s-a întâmplat. Căsătorită acum cu prințul văduv al Pendaranului, Shelby încearcă să nu se apropie prea mult de Nikolai. Suferind după prima lui iubire, Yvette, Nikolai nu crede ca va fi vreodată în stare să o iubească pe Shelby cu adevărat. Descoperă și tu ce se va întâmpla cu frumoasa poveste de dragoste dintre Shelby și Nikolai!

,,Genoveva”  de Majorie Buckingham

Tuturor ne plac petrecerile, ieșirile cu gașca, orice lucru care presupune distracție. Genoveva este și ea una dintre adeptele seratelor, balurilor, ieșirilor cu prietenii, până într-o seară când ea și prietena ei, Doreta, așteaptă afară, să vină și ceilalți prieteni. Amândouă înfrigurate, intră într-un loc și se așază jos, însă Genoveva își dă seama pe parcurs unde au ajuns, într-o biserică. Ascultând predica spusă de pastorul Ransome, viața Genovevei se schimbă radical, dar odată cu schimbarea vin și problemele. Părinții Genovevei nu sunt de-acord cu decizia luată de fiica lor, la birou, unde lucrează, oamenii nu se mai poartă cu ea cum se purtau înainte, iar până și prietena ei cea mai bună, Doreta, nu mai vrea să aibă de-a face cu ea. Situația devine mult mai complicată atunci când îl întâlnește pe Jean, un tânăr cuceritor, necredincios, de care se îndrăgostește. Oare cum va reuși Genoveva să facă față presiunii celorlalți? Va putea ea să renunțe la dragostea ei pentru Jean? Află citind povestea minunată a Genovevei!

,,Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Anii 1939-1945 au fost de groază pentru toți oamenii. Cu Hitler la putere conducând Germania nazistă, nimeni nu putea să se împotrivească regimului. Oamenilor le era frică și se rugau să mai trăiască o zi. Pompierul Guy Montag nu avea nicio problemă cu aceste lucruri, era fericit. Se presupune că pompierii trebuiau să stingă incendiile, ei bine, în anii respectivi, pompierii declanșau incendiile. Ardeau cărți care erau interzise, case în care erau cărți interzise. Pompierilor le plăcea să vadă spectacolul focului, cum limbile de foc ardeau cărțile până ajungeau cenușă. Însă într-o seară, Guy Montag întâlnește o fată pe nume Clarisse. Ea îi povestește despre vremurile în care oamenii erau curajoși și nu se temeau, îi arată lucruri minunate. Cu timpul întâlnește și un profesor care îi povestește despre viitor, când oamenii vor putea gândi liber. Viața lui Guy Montag se schimbă, pentru că a înțeles ce trebuia să facă. Pătrunde și tu în povestea lui Guy Montag.

,,Viața lui Pi” de Yann Martel

Pi Patel din Pondicherry (India) este un băiat normal, care trăiește din vizitele oamenilor la grădina zoologică a tatălui său. Pi are două mari pasiuni: religia și animalele, cu religia stă mai prost, deoarece nu știe pe care să o aleagă, nu înțelege de ce nu poate să le practice pe toate, dar pe animale le iubește. Într-o bună zi, familia sa hotărăște să emigreze în Canada, dar nu toți vor ajunge acolo. Nava pe care se aflau Pi și familia sa se scufundă, iar băiatul ajunge în mijlocul oceanului pe o barcă, singur, însă cu timpul se ivește un urangutan plutind pe un pat de banane, o zebră oloagă, o hienă și, nu în ultimul rând, Richard Parker, marele tigru bengalez, având rău de mare, de care tatăl lui Pi l-a avertizat să nu se apropie niciodată. Dintr-un simplu băiat, Pi ajunge un Mowgli sau un Tarzan în miniatură, căci jungla din barca sa se dezlănțuie, iar Pacificul nu se lasă nici el mai prejos. Va reuși Pi să supraviețuiască? Lasă valurile acestei cărți să te poarte în aventura de viață a lui Pi!  


Mulțumim, Alessia!

PS: Articolele ei din anii trecuți: 2020, 2019

PPS: Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – ce povești am mai descoperit, resurse biblice și cărți de activități

PPPS: Articolele de anul trecut Inspirație pentru Ziua Copilului 2020

PPPPS: Seria Inspirație pentru Ziua Copilului 2019

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: