Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – Cărțile preferate ale lui Tudor (guest post Andreea Ștefănică)


Continuăm seria de postări cu recomandări pentru Ziua Copilului cu un articol scris de Andreea Ștefănică, care a mai recomandat cărți pe blogul nostru (lista articolelor ei o găsiți aici), dar acum, pentru prima dată, recomandă cărți pentru copii, îndrăgite de băiatul ei, Tudor, în vârstă de 3 ani. Despre două din recomandările ei am scris și aici pe blog, pentru că se numără și printre preferatele lui Mihai, băiatul Irinei Trancă. Dacă sunteți sau aveți lângă voi pasionați de pisici și șoricei, lista aceasta este pentru voi!


Până să îl am pe Tudor nu am știut că există o piață așa de mare de cărți pentru copii. Am rămas uimită să văd cât de multe edituri care scot cărți pentru copii există, iar acum când merg la târgurile de carte parcă numai pe ele le văd. Așadar, biblioteca lui și cunoștințele mele despre cărțile pentru copii au crescut odată cu Tudor. Și, normal, continuăm să creștem.

Tudor iubește cărțile și asta nu poate decât să mă bucure și să mă motiveze să îi citesc în continuare și să îl încurajez să rămână prieten cu ele pe măsură ce crește. Momentele în care îi citesc sunt momente de liniște și respiro pentru mine, dar și de conectare cu el: se lipește de mine și ascultă povestea sau intervine și comentează pe marginea ilustrațiilor. Din când în când îmi place să citesc povestea greșit să văd dacă e atent și dacă știe povestea. Și de fiecare dată mă corectează.

Și ca să nu mai lungesc povestea, cărțile preferate ale lui Tudor (care acum are 3 ani) ar fi următoarele (o să scriu mai degrabă despre seriile preferate):

1. Cărțile cu Mog de Judith Kerr (Editura Pandora M). Le avem pe toate în limba română plus una în limba engleză (cea de Crăciun, după care s-a făcut și o reclamă TV). Cu excepția a două dintre ele („Alfabetul lui Mog” și „Mog în întuneric”) ne plac și nouă năzdrăvăniile lui Mog și cred că de la aceste cărți i se trage lui Tudor pasiunea pentru pisici. Uneori, Dragoș îi pune aceste povești pe muzică și atunci e mare distracție pentru Tudor.

P.S. Deși traducerea pentru „Alfabetul lui Mog” nu sună deloc bine în limba română și povestea pare fără sens, se pare că Tudor a învățat literele tocmai citindu-i această carte.

2. Șoricelul de țară și soricelul de oraș de Jacqueline East (Editura Didactica Publishing House). E cartea după care am făcut jocuri de rol, cartea pe care efectiv o trăia și se punea în pielea șoricelului care fugea de pisică. Jocul lui preferat rămâne „de-a pisica și șoricelul”, iar aceștia doi sunt mai mereu prieteni.

 

 

3. Cele trei cărți de la Editura Cartea Copiilor: Mic dejun în familia Șoricel, O casă nouă pentru familia Șoricel și O zi de iarnă cu familia Șoricel de Kazuo Iwamura. Nu mai e nevoie să detaliez: avem mulți șoricei în aceste cărți, de aceea sunt printre cele preferate.

4. Seria cu Bobiță și Buburuză de Bartos Erika (Editura Casa). Pe cele mai multe le-am împrumutat de la bibliotecă, dar i-au plăcut toate și a cerut de multe ori să le citim.

 

5.Noapte bună, noapte bună șantier sub clar de lună de Sherri Duskey Rinker (Editura Arthur). O carte în versuri cu rimă și cu multe utilaje. Și care băiețel nu e pasionat de mașini și de șantiere de construcții?

Bonus: O prietenie aparte de Jane Chapman (Editura Cartemma) este cartea pe care i-am luat-o cadou când a împlinit 1 an și pe care efectiv a iubit-o. În mintea mea asociez cartea asta cu începutul pasiunii lui pentru cărți și îmi va rămâne mereu în minte și în inimă un sentiment cald: Tudor micuț se cuibărea în brațele mele și cerea să-i citesc cartea încă o dată și încă o dată.

Dincolo de clasificări și top cinci cărți preferate, cel mai mult mă bucur când Tudor își ia câte o carte din bibliotecă și o „citește” singur. Nu de puține ori l-am surprins uitându-se liniștit pe cărți sau făcând diverse conexiuni între poveștile știute și realitate. Și chiar dacă uneori e obositor să citesc aceași poveste pentru a zecea oară și chiar dacă cărțile pentru copii nu sunt chiar cele mai ieftine, merită efortul de a-i citi copilului, de a-i cumpăra cărți și chiar de a merge cu el la bibliotecă sau în librării.


Mulțumim, Andreea și Tudor pentru recomandări!

Pe Andreea o găsiți pe blogul personal aici.

6 gânduri despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2019 – Cărțile preferate ale lui Tudor (guest post Andreea Ștefănică)”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: