Inspirație pentru Ziua Copilului 2020 – Mariana Dinu (guest post)


Mă bucur să colaborez din nou cu Mariana Dinu, psiholog și mamă a trei copii, Elisa (8 ani), Ema (6 ani) și Matei (3 ani), autoarea blogului Jurnal de prințese, unde găsiți multe idei de activități frumoase și educative pentru copii. Ei locuiesc în Germania și frecventează o comunitate multi-culturală, așa că sunt expuși la multe limbi și culturi diferite. De aceea, propunerile sale sunt cărți în limba engleză, foarte bune dacă vă doriți să-l expuneți pe copilul vostru la această limbă, dar și – după cum veți vedea – la culturi diferite. Sau poate locuiți și voi într-un mediu anglofon (știu că mulți ne citiți din SUA, unii chiar din Australia!), așa că veți putea găsi aceste cărți mai ușor. Am pus linkuri la 3 dintre ele pe site-ul bookdepository.com, care, deși le expediază prin poștă, nu percepe taxă de livrare. Pe una dintre ele am găsit-o citită pe Youtube, iar alta pe un alt site, care însă percepe taxă de livrare.

În orice caz, iată care sunt cele 5 cărți în engleză pe care ni le recomandă Mariana, citite și iubite de toți copiii săi.


Pentru că locuim în afara României, pentru noi cumpăratul cărților pentru copii este mereu o problemă de logistică, în care rudele și prietenii devin complici. Anul acesta însă, am mers mai des la bibliotecă, atât la cele de la școală și grădiniță, cât și la cea municipală și nu am mai simțit nevoia să achiziționăm mai multe cărți în limba română. În schimb, am considerat necesar să diversificăm opțiunile de cărți în limba engleză pe care le pun la dispoziție acasă. Elisa (8 ani) a început de curând să citească independent și în limba engleză, iar pentru frații ei citesc eu. Aplic aceeași metodă de ani de zile la cărțile în limbi străine și funcționează foarte eficient. Citesc cel puțin 3 zile la rând aceeași carte nouă. Citesc și traduc după fiecare frază la prima citire, iar când recitesc, traduc doar la cerere sau dacă simt că ceva nu este încă asimilat.
Iată cele 5 cărți în limba engleză pe care le-aș recomanda copiilor care citesc în limba engleză sau care mi-aș dori să fie traduse și în limba romană.

Cartea despre trei frățiori ursuleți care se întreabă, pe rând, pe care dintre ei îl iubesc părinții mai mult și reflectă foarte bine situația multor frați care se frământă, din când în când, cu aceeași îndoială. Nouă ni s-a potrivit perfect!

Recomand cartea nu numai pentru mesajul ei frumos, cât și pentru calitatea ilustrațiilor. Acolo nu am avut nicio surpriză fiindcă autorii sunt celebri pentru Guess How Much I Love You?, carte apărută și în limba română, la Editura Cartea Copiilor.

Cartea cuprinde de fapt 5 povestioare pentru copii care se petrec în jurul lui Floss, un cățeluș poznaș, și au loc la o fermă. Povestioarele se pot cumpăra și separat, dar eu am ales varianta aceasta pentru că a fost mai ieftină. Imaginile sunt foarte candide și te poartă exact acolo unde se petrece acțiunea. Textul este destul de scurt și ușor de înțeles, dar destul de variat și bogat pentru a-i provoca pe copii să-și dezvolte vocabularul. Dialogurile sunt naturale, vii, au ceva real în ele. Nu conține genul acela de dialog steril și repetitiv din cărțile Usborne sau alte colecții pentru cititori începători. O recomandăm mai ales fetițelor pe care le cheamă Emma! Povestioara despre mielușelul Emmei este atât de emoționantă și frumoasă!

Cartea este, de fapt, povestea reală a lui Emmanuel Ofosu Yeboah, un băiețel care s-a născut cu un picior bolnav. Totul se petrece în Ghana, Africa de Vest, într-o familie în care tatăl pleacă atunci când băiatul se naște, iar mama, datorită credinței pe care o are în Dumnezeu, își numește băiatul „Dumnezeu este cu noi”. Tot mama este cea care așteaptă de la fiul ei să se descurce așa cum poate pentru a-și împlini nevoile și asta creează în Emmanuel un caracter puternic și o voință imensă de a reuși, în ciuda percepției altora ori a propriilor limitări. Emmanuel joacă fotbal și învață să meargă cu bicicleta, deși are un singur picior sănătos. Misiunea lui este să devină vizibil, să aducă în conștiința tuturor imaginea unui om pe care dizabilitatea nu îl face incapabil! Cartea a fost premiată cu Schneider Family Book Award.

Cartea este destul de bogată în text și a avut multe cuvinte noi pentru copiii mei. La un moment dat, am repovestit-o doar în limba romană, pentru că mesajul ei mi s-a părut mai relevant decât conținutul în limba engleză. De aceea mi-ar plăcea mult să fie tradusă și în limba română! Chiar și așa, pe fiecare pagină, primele 3 rânduri sunt tipărite cu un font mai mare pentru a fi citite de către copii, iar celelalte paragrafe sunt rezervate părinților, deci am reușit să exersăm puțin și cititul în limba engleză, fără ca experiența să devină frustrantă pentru copil.

Această carte face parte din colecția Tales That Tell the Truth și o apreciez mult pentru că explică, pe înțelesul copiilor și punând lucrurile în perspectivă, semnificația ruperii perdelei din Templu în momentul în care Domnul Isus moare pe cruce. Este un detaliu trecut ușor cu vederea când se citesc Evangheliile și nu prea apare în cărțile pentru copii, noutatea lui stârnind curiozitatea copiilor mei.
Ilustrațiile sunt tare frumoase, contextualizate, când vii și colorate, când inspirând frică și durere. Textul, în schimb, e puțin prea „americanizat” pentru gustul meu, mai ales în prima parte. De altfel, primele 3 pagini de text și imagini contrastează puternic cu restul cărții. Din fericire, continuarea este foarte bine executată, povestea urmează un fir roșu pe care copiii îl percep destul de ușor. Noi am citit-o în preajma Paștelui și ne-a plăcut tare mult!

Mulțumim, Mariana!
Nu uitați să-i faceți o vizită pe blog sau pe pagina de Facebook, cu siguranță o să vă inspire!
Și cu această listă am încheiat seria Inspirație pentru Ziua Copilului 2020. Le mulțumim tuturor colaboratoarelor noastre din acest an și sperăm că v-au fost de folos!
PS: Alte colaborări cu Mariana pe blogul nostru: 12 cărți pentru copii, una pentru părinți și 6 cărți recomandate de copiii ei.
PPS: Celelalte articole din seria de anul acesta: Loredana Stoica, Andreea Ștefănică, Melania Roman (de la copii pentru copii), Andreea Tobă, Irina Trancă, Alte 5 cărți pentru părinți (ediția 2020), Alessia Stoican (de la copii pentru copii), Adina Idor

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: