Ghid de cadouri – cărți de pus sub brad


Inițial aveam de gând să public acest articol undeva la sfârșitul lui noiembrie, dar apoi mi-am dat seama că ar fi păcat să nu profitați de reducerile de Black Friday din acest weekend, așa că m-am mobilizat și vă ofer în continuare câteva idei de cadouri – cărți, bineînțeles – pentru toate vârstele și preocupările, cărți deosebite atât prin conținut, dar mai ales prin aspect. Am încercat să aleg volume care să fie și obiecte frumoase în sine, ediții de colecție, cu o grafică ieșită din comun. Am selectat numai dintre cele citite, cumpărate sau răsfoite măcar deja de mine, deși am făcut referire și la anumite noutăți care cred că ar merita atenție.

Acestea fiind zise, să trecem la lista propriuzisă. O să încep cu cărțile pentru copii, pentru că deh, ele sunt și cele mai frumoase, cred, dar și pentru că multe dintre cele pe care o să vi le prezint ar fi potrivite la fel de bine și pentru adulți.

O primă categorie de luat în considerare ar fi Bibliile pentru copii/ cărți cu povestiri biblice/ devoționale. Două volume care ies în evidență imediat în această categorie sunt Biblia povestește despre Isus de Sally Lloyd-Jones, cu ilustrații de Iago (despre care am mai scris aici) și Gânduri pentru inima ta de aceeași autori (despre care am scris aici). Ambele sunt minunat ilustrate și sunt două resurse cu viață lungă în bibliotecă. Din prima am recitit de mai multe ori cu Mihai, iar pasajul ce descrie răstignirea lui Isus mă impresionează până la lacrimi de fiecare dată, atât de bine este scris.

Gânduri pentru inima ta este exact genul acela de carte pentru copii potrivită și pentru adulți, pentru că este un devoțional ale cărui meditații de multe ori mi-au vorbit în primul rând mie când l-am citit împreună anul trecut. În plus, o puteți cumpăra de pe site-ul editurii cu 20% reducere cu codul SCR20-MULTUMESC-I, valabil pentru toate cărțile Editurii Scriptum până pe 25 noiembrie.

O altă categorie de cărți foarte îndrăgite de copii, încă de la cei mai mici, sunt cărțile senzoriale și/sau cu clapete. Mihai face în curând 6 ani și încă răsfoiește cu mare încântare astfel de cărți, iar cele cu clapete există și pentru copii de vârsta lui și chiar mai mari.

Dintre cele cu clapete țin să le menționez pe cele de la Usborne publicate de Editura Univers Enciclopedic Junior (care la rândul lor au reduceri substanțiale). Văd că majoritatea sunt stoc epuizat, dar le puteți găsi și pe alte site-uri. Noi avem din seria Întrebări și răspunsuri mai multe volume, despre corp, timp, hrană, artă și i l-am luat pentru Crăciun pe cel despre muzică. Avem și cartea despre Lună, și pe cea despre simțuri, iar în engleză, pe cea despre microbi și cea despre spațiu. Sunt niște cărți foarte educative, dar și foarte frumoase în același timp, unele în formate mari, care impresionează prin dimensiune și ilustrații atractive, perfecte de făcut cadou.

O altă categorie de cărți interactive sunt cărțile muzicale, foarte apreciate la noi acasă, mai ales cele din seria cu Paco publicate în limba română de Editura Katartis, dar și Spărgătorul de nuci de la Editura Litera, care a publicat de curând încă două volume în această serie, Lacul lebedelor și Carnavalul animalelor. De altfel, orice fel de carte cu sunete este un cadou perfect pentru copiii mici.

Cărțile-album sau enciclopediile sunt o altă idee perfectă de cadou, iar aici am în minte în mod special cărțile în format mare de la Humanitas, Hărți, Planetarium sau O călătorie prin Univers. Astrofizica povestită de Cristian Presură. Și ei anunță un weekend de Black Friday pe libhumnitas.ro, așa că merită să aruncați un ochi. Tot la ei găsiți și un volumaș foarte frumos cu povești asiatice, Tigrul nerecunoscător, perfect pentru cititorii începători, care sunt intimidați de volume groase.

Sigur nu veți da greș cu o carte de povești sau de basme, mai ales într-o ediție cartonată, cu ilustrații superbe, cum sunt Cele mai frumoase povești de Frații Grimm, ilustrate de Daniela Drescher, Povești de iarnă de Dawn Casey, cu ilustrații mi-nu-na-te de Zanna Goldhawk sau Prinți, prințese, troli și vrăjitoare. Basme suedeze, un volum colectiv ilustrat de John Bauer. Nu-i de mirare că primele sunt stoc epuizat pe site-ul editurii, le mai găsiți însă în alte librării online, cum ar fi libris.ro, care pe 12 noiembrie au și ei reduceri. Iată câteva ilustrații din ultimele două, ca să vă faceți o idee.

Vă mărturisesc că am luat volumul cu basme suedeze pentru mine și de-abia aștept să-l citesc la iarnă!

Editura Signatura are un portofoliu bogat în cărți ilustrate numai bune de făcut cadou. Mie îmi plac foarte mult cărțile cu Miyuki și Darul magilor, o poveste de Crăciun, și i-a mai luat lui Mihai o ediție superbă a clasicului Pinocchio de Carlo Collodi.

De la Editura Arthur o să enumăr doar câteva dintre titlurile lor cele mai recente care mi se pare că sunt foarte potrivite și pentru adulți, cum ar fi Ickabog de J.K. Rowling, un basm complex despre lupta cu răul din noi, Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul de Charlie Mackesy, o carte-album de aforisme foarte tandră și delicată, ce mi-a adus aminte de Winnie the Pooh, care este de altfel protagonistul unui alt volum minunat, Cel mai bun urs din lume de Paul Bright, Brian Sibley, Jeanne Willis și Kate Saunders.

Tobie Lolness 1. Viața la înălțime de Timothée de Fombelle este una dintre cărțile mele preferate, exponentul perfect al cărților pentru copii cu adevărat bune pentru că se pot citi și la maturitate cu la fel de multă încântare.

De asemenea, vreau să menționez un volum mai vechi de la Grafic Art, dintr-o serie tare dragă nouă (mie și soțului meu), și anume, cea a benzilor desenate Peanuts, din care s-a publicat din păcate până acum în limba română doar primul volum din seria integrală. Dacă nu cunoașteți această serie, sigur ați auzit măcar de Snoopy, care a luat naștere în aceste benzi desenate, populate de copii cu dileme existențiale, multă înțelepciune și mult umor.

Din categoria cărților clasice pentru copii o să menționez doar Cronicile din Narnia de C.S. Lewis, într-o ediție superbă, cartonată și cu ilustrații color, Povestea fără sfârșit de Michael Ende, iarăși într-o ediție foarte frumoasă și, desigur, Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry, pe care o găsiți în multiple variante: cea clasică, cu ilustrațiile autorului la Editura Rao, una cu ilustrații de Dan Ungureanu, în traducerea Ioanei Pârvulescu la Editura Arthur, una cu ilustrații de Mihail Coșulețu și traducere de Marieva Ionescu la Editura Humanitas, una adaptată de Agnes de Lestrade pentru copiii mici și ilustrată magistral de Valeria Docampo la Editura Vellant șiiii o ediție pop-up. Nici măcar eu, o mare fană a acestei cărți, nu am toate aceste ediții, dar nu m-aș supăra să le adaug la colecție. În plus, Editura Niculescu a publicat un volumaș ghid self-help, Acționează și gândește ca Micul Prinț de Stéphane Garnier, apărut în original, cred, cu prilejul aniversării anul acesta a 75 de ani de la publicarea acestei capodopere.

Și pentru că secțiunea pentru copii deja s-a lungit semnificativ, nu o să mai menționez decât o carte ilustrată interactivă inedită, care combină personajele basmelor clasice într-un mod nou. Este vorba despre Crăciunul cu Poștașul vesel de Janet și Allan Ahlberg (și varianta sa „nefestivă” este simpatică), un volum cu scrisori și joculețe de tip board game sau puzzle pe care le primesc personaje precum Scufița Roșie, Humpty Dumpty sau Bucle-Aurii. Noi am găsit o ediție în engleză la un anticariat anul trecut și pe Mihai l-a încântat foarte tare.

Pentru adulții din viața voastră, dacă nu li se potrivește nimic de până acum, primul și cel mai sigur teren este cel al Bibliilor. Există acum și în limba română ediții frumoase, îmbrăcate în huse sau ediții pentru femei, dar eu vreau să vă îndrept atenția spre niște traduceri mai inedite, cum ar fi seria Biblia după textul ebraic (articole aici) sau volumul Cinci cărți din Biblie traduse și comentate de Petru Creția, reeditată de curând într-o ediție de colecție.

Tot o carte de referință, care cred că ar constitui un cadou impresionant, dar și foarte util, este Omul evanghelic, un volum colectiv coordonat de Dorin Dobrincu și Dănuț Mănăstireanu, căreia i-am dedicat și noi o serie de articole și emisiuni.

Tot din categoria cărților de referință, un volum care cred că ar fi un cadou perfect pentru cineva care își dorește să afle despre istoria Bisericii este Istoria gândirii creștine de Jonathan Hill, despre care am scris și noi aici.

Pentru admiratorii scriitorilor creștini antici, volumul bilingv al Confesiunilor de Sfântul Augustin este cel mai potrivit cadou (articol aici).

Cărțile lui C.S. Lewis cred că ar fi un cadou potrivit pentru oricine, și în special volumul 3-în-1 ce cuprinde Despre minuni, Cele patru iubiri și Problema durerii (pe care și eu de altfel l-am primit cadou) sau noua ediție cartonată a volumului Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr (articol aici).

De asemenea, pentru un admirator fidel al acestui scriitor, biografia scrisă de Alister McGrath, C.S. Lewis. O viață cred că ar fi cadoul perfect (mai multe detalii în articolul acesta).

O altă carte clasică a literaturii creștine care propune o perspectivă cuprinzătoare și inedită asupra parabolei fiului risipitor este cartea lui Henri Nouwen, Fiul risipitor – povestea unei întoarceri acasă, care observ că nu se mai găsește decât în format ebook (mai multe detalii în articol aici).

Din categoria studiilor pe o anumită temă, vă recomand Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste de Andrei Pleșu, despre care am scris pe blog aici. De altfel, cărțile lui Pleșu constituie o categorie în sine, dintre care cred că ar mai fi niște cadouri frumoase și Despre frumusețea uitată a vieții sau Despre inimă și alte eseuri, ca să nu mai vorbesc despre cel mai recent volum, scris împreună cu Gabriel Liiceanu, dar pe care nu l-am citit încă, Despre destin.

Cei cu o orientare ortodoxă (dar nu numai, evident!) cred că vor aprecia Cartea filocaliilor. Cele mai frumoase pagini (articol aici) sau Jurnalul fericirii de N.Steinhardt (articol aici).

Pasionații de muzică cred că ar aprecia (și ar face bine să citească!) volumul soților Getty, Să cântăm! (articol aici) sau cartea lui Matt Redman în care povestește despre cum a scris cântecul Zece mii de motive (articol aici).

Sufletele sensibile feminine vor aprecia cărțile lui Ann Voskamp, mai ales cartea ei clasică, O mie de daruri și devoționalul aferent. În plus, se poate face un pachet frumos adăugând și cartonașele cu citate de la Editura Scriptum (nu uitați de codul de reducere!).

Pentru cei care au nevoie deosebită de alinare și încurajare, cred că ar fi potrivite Fii liniștit, suflete! de Elisabeth Elliot (articol aici), Liniște. Odihnă. Seninătate. Calm de David Henderson (articol aici) sau Pledoarie pentru minuni de Lee Strobel (articol aici).

Spiritele romantice (dar nu numai) vor aprecia cu siguranță poveștile unor cupluri mai mult sau mai puțin celebre, cum ar fi Îndurare aspră de Sheldon Vanauken (articol aici) sau mai recentele (încă necitite), Cu dragoste, Scrisorile personale si povestea de dragoste dintre Jim si Elisabeth Elliot de Valerie Elliot Shepard sau romanul inspirat de relația lui C.S. Lewis cu Joy Davidman, Surprinși de iubire de Patti Callahan.

Celor cărora le plac povestioarele cu tâlc și înțelepciunea asiatică le va plăcea cu siguranță Arcașul fără arc. Povești, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea, alese și traduse de Ștefan Liiceanu, despre care am mai scris aici și care văd că există și în format audiobook, în lectura lui Gabriel Liiceanu.

Cei cărora le place să descopere culturi și mentalități diverse vor fi bucuroși să primească albumele Japonisme de Erin Niimi Longhurst (despre care am scris aici) sau Mica enciclopedie hygge de Meik Wiking.

Același Meik Wiking a mai scris o carte-album foarte frumoasă și bine documentată, Arta de a-ți crea amintiri (acum la un preț incredibil de mic!), despre care am mai scris aici.

Editura Baroque Books & Arts are pentru prima dată (din câte știu eu) reduceri foarte mari pe propriul site și au în portofoliu multe cărți foarte frumoase, cum ar fi cea pe care voiam să v-o recomand, Culorile și viața lor secretă de Kassia St. Clair (despre care am scris aici). Eu am pus ochii pe Culorile. Pasiune și mister de David Scott Kastan și Stephen Farthing și Citește, te rog, citește! de Felicitas von Lovenberg, cu ilustrații de Cristiana Radu (asta în caz că vă interesa ce am pe propriul wishlist).

Închei această listă deja imensă cu două cărți despre spațiul românesc și București, în mod special, În intimitatea secolului 19 de Ioana Pârvulescu (despre care am mai scris aici) și Bucureștiul meu, o antologie de texte despre care am mai scris aici.

În plus, luni revenim cu un articol comun despre ce ne-am fi dorit de la Târgul de Carte Gaudeamus, care se desfășoară și anul acesta tot online, între 17-21 noiembrie.

Până atunci, profitați de reducerile de Black Friday, care par să fie anul acesta mai bune ca niciodată, iar dacă vă luați ceva la recomandarea noastră, dați-ne tag în social media să ne bucurăm alături de voi!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: