Ce am citit în ianuarie 2020


Așa cum vă spuneam în prima postare a anului, O carte pe lună în 2020, mi-am propus ca anul acesta să parcurg cât mai multe dintre cărțile pe care le am în bibliotecă cumpărate/primite mai demult sau mai recent și să nu mai cumpăr nimic până la Black Friday/ Gaudeamus 2020.

M-am gândit că ar fi interesant și poate, mai motivant pentru mine, să scriu pe blog câte un articol la sfârșitul fiecărei luni, în care să povestesc despre cărțile pe care am reușit să le citesc în luna respectivă. Va fi și un fel de „dare de socoteală”, să vedem dacă mă țin de cuvânt – să nu mai cumpăr cărți, dar și să citesc cât mai multe dintre cărțile pe care le dețin.

Ca să fie clare regulile „jocului”, interdicția mea include doar cărți pentru mine, nu include cărți educative (cu activități) sau cărți pentru Mihai, băiatul meu (deși mi-am impus și aici să-i mai cumpăr doar vreo 2 cărți în apropierea Paștelui și apoi mai multe  abia la Bookfest).

Acestea fiind zise, cu o mică întârziere, iată ce am reușit să citesc în luna ianuarie 2020.

Am început anul terminând câteva cărți de Advent începute în decembrie 2019 asupra cărora nu o să insist, pentru că vreau să mă concentrez asupra cărților citite integral în luna ianuarie.

Am reușit să citesc 24 de cărți, dintre care mai multe pentru copii, împrumutate de la bibliotecă, câteva cărți (în mare parte romane) împrumutate de la British Council sau Bookster și doar 4 cărți din biblioteca personală. De asemenea, am început două cărți pe care nu am reușit să le termin luna asta.

Să le luăm pe rând:

Prima carte citită anul acesta a fost Litovoi și Școala Solomonarilor din Crângul Pământului de Simona Antonescu, din seria Istoria povestită copiilor. Am citit volumele acestei serii într-o ordine complet aiurea până acum, după cum le-am găsit la bibliotecă, dar pot fi citite independent și mi-a plăcut să aflu despre episoade din istoria României. În plus, așa cum am mai scris, Simona Antonescu este una dintre noile mele autoare preferate, așa că scriitura ei în sine este o bucurie.

A doua carte de care m-am bucurat foarte mult în luna ianuarie a fost un cadou de Crăciun de la mama mea, Japonisme. Arta de a fi mulțumit de Erin Niimi Longhurst. Acesta este un volum foarte frumos despre mentalitatea și cultura japoneză și practici japoneze pe care le putem adapta în viețile noastre și care ne pot face bine.

Următoarele cărți pe care le-am citit în paralel au fost Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (vol.2) de Cristina Andone, Adina Rosetti, Veronica Pătrașcu, Iulia Iordan și Laura Grunberg, Raising Grateful Kids in An Entitled World de Kristen Welch (a mea) și Arta de a-ți crea amintiri de Meik Viking.

Nesupusele (vol.2) a fost tot ce mă așteptam să fie și pe deasupra! Mi-a plăcut poate chiar mai mult decât primul volum, pentru că am rămas cu impresia că au fost mai multe povești ale unor femei care au contribuit pe plan social/medical/politic. Și m-am bucurat să o văd inclusă pe Anița Nandriș-Cudla, pentru că volumul ei de memorii, 20 de ani în Siberia mi-a plăcut nespus de mult.

Raising Grateful Kids in An Entitled World de Kristen Welch este o carte pe care îmi doream de muuuuult să o citesc și m-am mobilizat să o parcurg câte un capitol pe zi, cu notițe. Din nou, mi-a întâlnit așteptările, m-am bucurat să văd, în sfârșit, într-o carte creștină și lucruri pe care le citisem într-o carte laică anul trecut, Să-i învățăm pe copii să gândească de Darlene Sweetland și Ron Stolberg (pe care o recomand, de altfel), despre amânarea gratificării, a nu le pune copiilor totul pe tavă și a-i învăța să muncească, să depună eforturi pentru ceea ce-și doresc. Are și un capitol foarte bun despre tehnologie și limitele pe care le pun ei în familia lor, care mi s-a părut foarte util.

Arta de a-ți crea amintiri de Meik Viking m-a suprins de-a dreptul! Mai citisem două cărți scrise de el, Mica enciclopedie Hygge și Mica enciclopedie Lykke, și dacă le-ați văzut cumva prin librării, știți că sunt genul de cărți-album, mai mult cu poze decât cu scris, despre aceste două concepte, hygge, conceptul danez de confort și stare de bine și lykke, fericire. Astfel că mă așteptam tot la o carte în același stil, cu ponturi și multe poze. Ei bine, m-am înșelat, pentru că abordarea lui Viking în acest volum este mult mai serioasă, cercetarea lui se bazează pe un studiu amplu desfășurat de Institutul de Studiu al Fericrii pe care tot el l-a fondat și pe nenumărate alte studii academice și științifice despre memorie și mecanismele creierului pentru formarea amintirilor, însoțite da, și de ponturi pentru a-ți crea amintiri durabile și da, și de imagini frumoase. Mi-a plăcut în mod deosebit modul în care mă uimea la sfârșitul fiecărei secțiuni, când, după niște date seriose sau o explicație riguroasă, încheia cu o glumă neașteptată. Este și volumul în care mie mi s-a părut că a fost și cel mai personal, povestește multe amintiri din viața lui, unele dintre ele de un umor savuros. O recomand!

În continuare, am citit două romane pentru copii, destul de diferite, ambele împrumutate, dar ambele aflate pe lista mea „de citit” de mult timp. Un roman fantastic, Fetița căreia nu-i plăcea numele său de Elif Shafak și When Hitler Stole Pink Rabbit de Judith Kerr.

Elif Shafak este o autoare de origine turcă, cunoscută pentru romanele sale pentru adulți, iar acest mini-roman este plasat tot în Turcia, dar personajul, Sakiz Sardunya (un nume de floare), ajunge pe un alt tărâm în misiunea de a salva lectura și cărțile. O carte drăguță, potrivită pentru cititori începători, cu multe intervenții moralizatoare.

When Hitler Stole Pink Rabbit de Judith Kerr (Când Hitler mi-a furat iepurașul roz) este o carte clasică în lumea anglofonă, evident despre epoca lui Hitler, profund autobiografică. Ea prezintă periplul unei familii de evrei germani forțată să-și caute o altă patrie/casă din cauza regimului lui Hitler și modul în care se adaptează în noile medii în care ajung, mai întâi în Elveția, apoi în Franța, pentru ca, la finalul cărții să-i aflăm în Anglia. Nu mai citisem ceva pe această temă din această perspectivă, a unui copil care trebuie să o ia de la capăt în aceea perioadă, să-și reia studiile într-o limbă străină. Nu este așadar, o carte despre Holocaust, nu are nimic din ororile războiului, nici măcar prea mult din suspansul unei vieți pe fugă, ci redă multe scene de viață domestică prin ochi de copil.

Presărate prin aceste lecturi „serioase”, am citit și câteva cărți luate de la bibliotecă de Mihai sau citite la bibliotecă, asupra cărora n-o să insist, doar o să le menționez: Regatul de gheață – O zi de vară perfectă pentru Olaf, Frumoasa și Bestia, Cenușăreasa, Cei trei purceluși, În bucătăria prințeselor, altă variantă de Cenușăreasa, 5 povești cu prințese, Regatul de gheață: Cine se teme de trolii cei mici?, Regatul de gheață: Dincolo de mări, Regatul de gheață: Surorile din Arendelle, Povești cu prinți, Poveste de vară de Jill Barklem și Tout autour de moi de Clotilde Perrin.

Din nou, în paralel, am început Memory-Making Mom de Jessica Smartt, din nou, o carte pe care o aveam cumpărată de anul trecut și îmi doream de mult să o citesc și care nu m-a dezamăgit. Oferă multe sfaturi practice și motivații pentru a crea tradiții frumoase care să ducă la crearea unor amintiri frumoase ca familie, împreună cu copiii, dar și cu partenerul (această carte a urmat firesc după cea a lui Viking).

Au urmat apoi două romane-pereche, cum de mult nu mai citisem. Tatuatorul de la Auschwitz și Cilka’s Journey (în curs de apariție în limba română) de Heather Morris. Titlul primeia dintre ele este destul de explicit, romanul reconstituie povestea reală, impresionantă și cutremurătoare a unui evreu slovac, Lale Sokolov, ajuns în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, cu un spirit incredibil de supraviețuitor și despre modul în care găsește iubirea tocmai în mijlocul groazei. De neuitat!

Cilka’s Journey este o completare a primului roman, care redă, din nou, inspirat de fapte reale, povestea unui personaj-cheie, deși secundar din Tatuatorul de la AuschwitzCilka este tot o evreică slovacă, care va avea însă un alt parcurs decât Lale. Deși a supraviețuit la Auschwitz, ea este condamnată sub acuzația de colaborare cu dușmanul de către noul regim sovietic și dusă în Siberia într-un lagăr de muncă forțată. Este impresionant modul în care sunt redate frământările ei, traumele și relațiile cu celelalte deținute, prieteniile care se formează în lagăr și inima ei mare. Mă bucur că va apărea în curând și în limba română!

Nu în ultimul rând, în această lună am parcurs devoționalul Fresh Start for Moms de Valerie Woerner, autoarea cărții Grumpy Mom Takes a Holiday, care mi-a plăcut infinit mai mult. Acest devoțional are și rugăciuni și pagini cu întrebări de reflecție, dar nu mi s-a părut că mi-a vorbit în mod deosebit.

Așadar, doar 4 cărți din 24 citite din biblioteca personală, un procent destul de mic. Dar, mă consolez cu gândul că ceea ce am citit a fost valoros și sunt mulțumită de acest început de an, consider că l-am început în forță.

Sper ca luna aceasta să recuperez și să parcurg mai multe dintre propriile cărți, deși mă așteaptă pe raft multe cărți luate de la mama mea, pe care cred că se întreabă când le voi citi și returna odată!

Pomeneam la început de două cărți începute, dar neterminate în luna ianuarie. Este vorba de un alt devoțional pe care l-am început cu Mihai, dar din care nu am reușit să citim zilnic, Gânduri pentru inima ta de Sally Lloyd-Jones (autoarea cărții Biblia povestește despre Isus) și un roman, pe care l-am terminat în februarie, I Owe You One de Sophie Kinsella. Voi vorbi despre ele mai mult la sfârșitul acestei luni.

Acestea fiind zise, spuneți-mi în comentarii voi ce ați citit în luna ianuarie a anului 2020 și ce planuri aveți pentru „luna iubirii”? Eu am pe listă vreo 3 cărți „tematice” și două dintre ele sunt chiar ale mele, deci îmi respect planurile.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

2 gânduri despre „Ce am citit în ianuarie 2020”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: