Luna noiembrie a trecut incredibil de repede, și, într-un fel, mi-am și dorit asta, din dorința de a începe perioada de Advent și sezonul festiv. Într-un fel, la noi în familie a început deja sezonul festiv, odată cu ziua lui Mihai, care a împlinit 5 ani luna aceasta.
Deși nu am citit așa de multe cărți luna aceasta pe cât speram, s-au strâns 15 titluri în raportul acesta, în mare parte cărți pentru copii, cu o singură excepție, cărți noi. Și, deși nu voi avea de scris prea mult despre fiecare în parte, am mai multe să vă povestesc din ce s-a întâmplat luna aceasta.
Așadar, luați-vă ceva de băut/ronțăit și așezați-vă comod să aflați ce cărți a primit Mihai de ziua lui, ce carte începută în ianuarie am reușit să termin luna aceasta, ce carte citită mai demult am recitit pe nerăsuflate, ce carte m-a plictisit îngrozitor, dar și ce mi-am cumpărat de Black Friday (odată cu încheierea provocării mele de anul acesta de a nu-mi cumpăra cărți) șiii o surpriză extraordinară de care am avut parte.
O să încep însă cu o mențiune specială, o carte terminată în octombrie despre care nu am mai apucat să scriu luna trecută, și anume, Cocorul fermecat și alte povești japoneze pentru copii alese de Florence Sakade și ilustrate de Yoshio Hayashi.
Mi-a plăcut mult acest volum, în special povestea Prințesa și Păstorul. Multe dintre povești sunt pe modelul țăran-sărac-dă peste-o-sursă-de-îmbogățire/hrană-nelimitată sau cuplu sărac și bătrân are parte de un copil miraculos care, aproape de fiecare dată, se dovedește a nu fi ceea ce pare. Majoritatea însă pun accentul și pe faptul că omenia merită răsplătită, iar când oameni cu motivații necurate vor să profite și ei de sursele de îmbogățire descoperite de țărani, aceștia nu au succes, ba sunt și pedepsiți.
Prima carte citită chiar în prima zi de noiembrie a fost devoționalul de Advent, Descoperă frumusețea numelor lui Isus de Asheritah Ciuciu pe care l-am prezentat pe larg în episodul cel mai recent al emisiunii, pe care îl puteți asculta aici, dacă nu ați făcut-o deja.
După aceea, au urmat niște cărți luate pentru ziua lui Mihai, Marea aventură a lui Bobiță de Jennie Poh, Ești totul pentru mine de Emma Dodd și Cei trei magi de Loek Koopmans.
Am citit apoi una dintre cele mai impresionante cărți de anul acesta, care intră clar în top 5 și pe care o prezentăm peste două săptămâni în emisiune, și anume, Darul durerii de Dr. Paul Brand și Philip Yancey. Nu-mi ajung cuvintele să exprim cât de minunată este cartea aceasta, dar mai ales acest om, Dr. Paul Brand.
Am fost impresionată de viața lui și a părinților lui, ca medici și misionari în India și de pasiunea lui pentru bolnavii de lepră și pentru descifrarea acestei boli care a dus la eradicarea diformităților majore provocate de efectele acestei boli și la schimbarea din temelii a modului în care este descrisă patologia acesteia.
Nu în ultimul rând, perspectiva asupra durerii pe care o oferă îți schimbă perspectiva asupra vieții: așa cum spune și titlul, durerea este un dar, un mecanism fără de care nu am putea trăi. Aflați de ce, citind această carte! Merită fiecare pagină (și fiecare bănuț investit)!
Am terminat apoi o carte începută în ianuarie, Gânduri pentru inima ta de Sally Lloyd-Jones și Jago, un devoțional pentru copii care însă m-am trezit că mă încuraja mai degrabă pe mine în acest an tulbure. Pe alocuri este cam siropoasă pentru gustul meu, dar per total este un volum deosebit, iar ilustrațiile sunt superbe.
După aceea, a venit ziua cea mare a încheierii termenului pentru perioada de un an în care nu mi-am cumpărat cărți (în afara celor pentru emisiune), Black Friday. Cu această ocazie mi-am cumpărat 8 cărți (plus alte 2, cumpărate în alte comenzi comune cu mama mea):
Ronia, fată de tâlhar de Astrid Lindgren
Cronicile Domnișoarei Poimâine I. Vremea Vrăjitoarei Niciodată de Adina Rosetti
Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla
Când prietenia m-a urmat acasă de Paul Griffin
Povestitoarea și Emily de la New Moon de L.M. Montgomery
Jurnalul Reniei de Renia Spiegel
și Franz Joseph și Sisi. Datoria și rebeliunea de Jean des Cars
Chiar în seara în care mi-au venit, am recitit Ronia, fată de tâlhar de Astrid Lindgren, pentru prima dată în limba română. O citisem demult de la bibliotecă, în engleză, și îmi plăcuse enorm și m-am bucurat foarte mult când am văzut ca au tradus-o.
Recitind-o, mi-am dat seama cât de mult a contat momentul din viața mea în care mă aflam la impresia pe care mi-a lăsat-o cartea, pentru că acum nu am regăsit ce-mi aminteam, și m-a surprins cât de mult se „afurisesc” personajele principale (nu m-a marcat asta la lectura în limba engleză, poate nu sunau la fel de urât). Cu toate acestea, am citit-o pe nerăsuflate și v-o recomand, pentru că este o poveste deosebită, perfectă pentru o evadare de câteva ore.
Apoi a urmat ziua lui Mihai, și am citit împreună cu el, pe lângă cele menționate deja, Scrisori de la Felix – Valiza cu peripeții de Annette Langen, Întrebări și răspunsuri despre artă (Usborne), Disney. Cele mai frumoase povești de noapte bună și Noaptea prin pădure cu vulpea Timmi (o carte cu lanternă UV).
Aș vrea să zăbovesc puțin asupra cărții Scrisori de la Felix – Valiza cu peripeții de Annette Langen, care este un volum deosebit. Sofia își pierde iepurașul de pluș, pe Felix, în aeroport, iar acesta ajunge să cutreiere lumea și să-i trimită scrisori fetiței din locurile în care ajunge. Scrisorile sunt împachetate pe foi separate în plicuri, iar la final, în valiza lui Felix, găsiți abțibilduri cu toate destinațiile vizitate: Londra, Paris, Roma, Cairo, Kenya, New York. Astfel, copiii învață un pic de geografie și câte ceva despre monumentele sau zonele reprezentative ale acestor orașe/țări. Minunată!
Am revenit apoi la teancul de Black Friday și am citit Când prietenia m-a urmat acasă de Paul Griffin, povestea dulce-amară (mai amară decât mă așteptam și speram) a prieteniei dintre Ben Cripta (un orfan crescut în centrul de plasament, care și-a pierdut de curând cea mai longevivă mamă adoptivă) și Halley Lorentz (în tratament pentru cancer). Biblioteca și un câine salvat de Ben îi aduc pe cei doi împreună, ajutându-se reciproc să-și găsească rațiunea de a trăi.
Spre finalul lunii am terminat ultima carte pentru emisiune din sezonul acesta, Întinde fără să frângi de Nancy Ortberg, care n-o să ascund că m-a plictisit îngrozitor. Atâtea platitudini și fraze în limbajul lemnos al „leadership-ului” n-am citit niciodată. Atât. Dacă vă interesează domeniul, ascultați episodul de săptămâna asta (între noi fie vorba, dacă vă interesează subiectul, sunt convinsă că există cărți mult mai bune pe această temă).
Am revenit apoi la cărțile pentru copii, citindu-i lui Mihai o carte primită cadou, Cântecul regelui de Max Lucado. Mie mi-a plăcut analogia pe care o face prin poveste cu felul în care ne călăuzește Isus (fiul-prinț) să ajungem la Dumnezeu Tatăl (Regele), care ne ajută să deosebim vocea acestuia (cântecul) de cea a celor care vor să ne abată din drum. Un adevăr mai profund și mai complicat, pentru care Mihai nu este încă pregătit, dar povestea este frumoasă oricum (chiar dacă ilustrațiile tind un pic spre kitsch).
Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Pla este un roman pentru copii drăguț, despre o călătorie de-a lungul Statelor Unite pe care o fac 4 frați pentru a ajunge în Virginia, acolo unde se află la tratament tatăl lor, rănit într-un accident în Afghanistan. Aceștia sunt însoțiți de Ludmila, o bosniacă secretoasă și un câine salvat din Las Vegas. Totul este povestit din perspectiva lui Charlie, un băiat cu tendințe OCD, iubitor de păsări, dar și de rutină și curățenie, care este dat complet peste cap de toată această tevatură, dar, în același timp, va învăța astfel multe lecții importante și se va maturiza mult în urma acestei experiențe.
Mi-am mai cumpărat și am citit și Frații Willoughby de Lois Lowry, pe care o aveam demult pe listă, dar aceasta m-a cam dezamăgit.
Auto-intitulat „un roman de modă veche”, acesta este o parodie după Hansel și Gretel, dar și după toate cărțile cu copii orfani care ajung să-și depășească condiția, un roman de umor negru în care atât copiii, cât și părinții încearcă să scape unii de alții.
În plus, pe 22 noiembrie am avut surpriza și bucuria copleșitoare de a descoperi că sunt unul dintre câștigătorii concursului CITIM ÎMPREUNĂ organizat de Editura Humanitas Junior și DigiFM, al cărui premiu constă într-un pachet cu toate aparițiile editoriale ale editurii pe anul 2020!!! Și când mă gândesc că aproape renunțasem să mai particip, pentru că nu voiam să investesc prea mult într-un concurs cu tragere la sorți. Dar, având în vedere că tema mă pasionează – cititul împreună în familie – am zis că merită să particip, măcar pentru a oferi un exemplu altor părinți. Așa că am trimis această poză și un text scurt, fără nicio speranță de câștig. Ba chiar am și uitat să mă uit în ziua anunțării câștigătorilor, am văzut că am câștigat după două zile, și nu-mi venea să cred ochilor! M-am bucurat dublu, având în vedere că îmi dorisem să cumpăr câteva dintre titlurile lor de Black Friday sau mi le doream de ziua mea, așa că m-am felicitat că până la urmă am renunțat.
Eu văd acest premiu ca pe un har în acest an greu și sunt copleșită de bunătatea lui Dumnezeu, care simt că mi-a umplut într-adevăr paharul și a dat peste el, oferindu-mi ceva ce-mi place, dar care nu-mi trebuie (în sensul strict al necesităților de bază omenești), într-un an în care mi-au fost luate unele, dar în care m-am și abținut să-mi cumpăr cărți și o văd și ca pe o răsplată a acestui efort.
Am vrut inițial să includ aici câteva gânduri și un bilanț despre această provocare a mea, dar am zis să o las pe luna decembrie, ca să cuprind tot anul calendaristic.
Nu cred că voi repeta provocarea și pentru anul 2021 (mai ales că nu știm ce ne așteaptă, așa că de ce să ne refuzăm micile plăceri ale vieții), dar îmi voi impune să citesc tot ce am luat acum înainte de a face următoarea comandă.
În decembrie mă concentrez așadar pe noile achiziții, premiul de la Humanitas Junior și Advent. Voi ce planuri de lectură aveți la sfârșit de an? Ați citit articolul cu cărți de Advent?
De asemenea, pregătim un articol comun, eu și Irina, în care să povestim despre lecturile din a doua parte a acestui an prin prisma priorităților noastre de lectură, așa cum am făcut în aprilie, așa că, dacă aveți întrebări la care ați vrea să răspundem cu această ocazie, scrieți-le mai jos în secțiunea de comentarii și vom încerca să le includem în articol.
PS: Ce am citit în ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie
Articolele bilanț de pe acest blog sunt printre preferatele mele. Pun și eu pe listă, pt Tudor, cartea Scrisori de la Felix. Asteptam sa vedem si ce carti ai primit de la Humanitas. 🙂
Mulțumesc pentru apreciere și interes!