O carte pe lună în 2018


La mulți ani! Vă doresc un an în care să vă apropiați tot mai mult de Dumnezeu prin intermediul Scripturii, în primul rând, dar și al multor cărți bune!

Recomandările mele de anul acesta (și preponderența unor anumite domenii) reflectă preocupările mele de anul trecut și faptul că am citit cu precădere pentru emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ și cărți pentru copii, romane foarte puține, și nu multe dintre ele memorabile.

Așadar, iată cele 12 cărți pe care le-am citit anul trecut și pe care vă recomand să le citiți anul acesta (dacă n-ați făcut-o deja). Pentru cărțile în engleză am pus linkuri pe bookdepository.com, unde aveți transport gratuit la orice comandă.

 1. Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas – A fost una dintre primele cărți citite în 2017 și una dintre lecturile mele preferate de anul trecut. Așa cum indică și titlul, cartea este scrisă din perspectiva unui băiețel care, aflăm ulterior, este, de fapt un prieten imaginar al unui copil real. Veți afla cum încearcă el să-și depășească condiția și cum își va înțelege rolul. Este o carte plină de sensibilitate, foarte frumos scrisă.
 2. If I Could Do It All Over Again de Jon Gauger – O antologie de interviuri și meditații pe tema regretului și a „ce am face dacă am putea întoarce timpul înapoi” în diverse domenii ale vieții, perfectă pentru începutul de an, zic eu. Autorul este producător la Moody Radio din Chicago, un om foarte cald și deosebit, pe care l-am întâlnit la conferințele organizate de Moody Radio în Balcani.
 3. Noaptea de foc de Eric-Emmanuel Schmitt – Schmitt este unul dintre autorii mei preferați, iar această carte este una dintre cărțile lui cele mai deosebite. Este un roman autobiografic despre o călătorie în deșert în timpul căreia acesta a avut o epifanie care l-a făcut să creadă în Dumnezeu. Deși nu sunt de acord cu ce scrie în explicația de la sfârșitul cărții, cartea în sine este foarte frumos scrisă și conține dialoguri interesante pe tema credinței, un bun prilej de meditație personală sau de discuții cu prietenii.
 4. Val și Cetatea Sufletelor de Ana Alfianu – O carte pentru copii pe care am recomandat-o și în lista pentru 1 iunie, una dintre cărțile mele preferate de anul trecut. Plină de sensibilitate, o scriitură frumoasă și multe teme asupra cărora să cugeți chiar și după ce ai terminat cartea.
 5. Cherish de Gary Thomas – Cea mai bună carte pentru cupluri căsătorite (sau pe cale să se căsătorească) de la Căsătorie sfântă încoace! Autorul pleacă de la ideea că nu e de-ajuns să-ți iubești partenerul, trebuie să-l prețuiești și arată în ce moduri poți arăta prețuire în diversele sfere ale vieții de cuplu.
 6. Apologetica în jurul mesei, ed. Vlad Crîznic – O carte de apologetică gândită pentru părinți sau discuții în familie, în care autorii arată cum putem răspunde, pe înțelesul tuturor, celor mai frecvente întrebări legate de credință, în general, și de creștinism, în particular.
 7. Întrebarea care nu dispare – De ce? de Philip Yancey – Nu pot să descriu în cuvinte cât m-a impresioant și m-a marcat această carte. Deși subțire, ea prezintă prin intermediul a trei tragedii din istoria recentă posibilele răspunsuri și reacții la suferință și durere și cum le putem găsi un rost. Departe de a oferi soluții, Yancey prezintă experiențe reale și modul în care oamenii au reușit să-și reclădească viețile și să-și recapete speranța.
 8. Strigătele inimii de Ravi Zacharias – Deși am citit câteva cărți scrise de Ravi Zacharias, nu pot spune că sunt un mare fan, dar această carte mi se pare cea mai bună carte a lui. Cuprinde chintesența gândirii și argumentelor lui într-un mod mult mai ușor de urmărit decât în alte cărți ale sale și într-un mod mai plin de sensibilitate. Dacă nu ați citit încă nimic de Ravi Zacharias, începeți cu această carte. Dacă ați citit ceva și nu v-a convins, mai dați-i o șansă citind Strigătele inimii.
 9. Gracelaced de Ruth Chou Simons – Nu am mai citit și admirat de mult o carte atât de frumoasă, și ca prezentare, și din punct de vedere al conținutului. Este o carte superbă de meditații pentru toate anotimpurile vieții, ce cuprinde multe acuarele, desene și caligrafieri ale unor versete făcute tot de autoare, care te fac să îndrăgești mai mult promisiunile lui Dumnezeu și să te apropii de El. Este ca o gură de aer proaspăt în iureșul zilei.
 10.  Flacăra nestinsă de Michael Reeves – Din tot ce am citit anul trecut despre Reforma protestantă, tot prima carte pe care am citit-o pe această temă o recomand, pentru că mi se pare cea mai „prietenoasă”, nepretențioasă, neaglomerată de date și cea mai ușor de urmărit, și care nu se oprește doar la Luther și Calvin, ci explică pe larg și Reforma din Anglia, care a fost, de fapt, prin succesorii ei, puritanii plecați în America, punctul de pornire a ceea ce cunoaștem astăzi ca biserici evanghelice.
 11. Biblia povestește despre Isus de Sally-Lloyd Jones – Este o carte pentru copii pe care îmi doream de mult să o citesc și pe care m-am bucurat să o descopăr publicată anul trecut în limba română. Ce mi-a plăcut foarte mult a fost modul în care autoarea caută firul roșu al povestirilor biblice trimițând mereu la venirea lui Isus în lume, amintindu-le mereu copiilor că dincolo de fiecare povestire trebuie să vedem ce ne spune ea despre Isus și despre noi. Ce mi-a plăcut mai puțin a fost accentul exagerat pe dragostea lui Dumnezeu (într-un fel de înțeles într-o carte pentru copii), care duce la reformularea unor pasaje biblice în care mesajul era cu totul altul. De exemplu, în povestirea cu Iona, Dumnezeu îi spune acestuia să le transmită locuitorilor din Ninive că îi iubește și etc., când textul biblic este destul de clar: „40 de zile și cetatea va fi nimicită!”, un accent direct pe judecata iminentă a lui Dumnezeu. Da, Dumnezeu îi spune lui Iona mai târziu că i-a iertat din dragoste, dar cred că copii trebuie să înțeleagă și ideea de judecată și pedeapsă, pentru a aprecia mai mult dragostea lui Dumnezeu prin care sunt salvați de acea judecată. Dincolo de asta, cartea este superb realizată, textele sunt frumoase, ilustrațiile sugestive, calde și mai puțin clișeizate decât în alte cărți pentru copii (apar și personaje de culoare, cum e și normal, de altfel) și cred că, citită împreună cu un adult (pentru a explica evenimente ca cel descris mai sus), ea nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui copil.
 12. Culorile și viața lor secretă de Kassia St. Clair – Aici trișez un pic, pentru că nu am reușit să termin această carte anul trecut, este încă pe raftul „în curs de lectură”, dar am parcurs destul din ea ca să pot spune că este o altă carte superbă și din punct de vedere grafic, ce cuprinde scurte articole despre istoria diverselor culori existente în natură sau create artificial, pline de anectode și informații interesante.

Voi ce liste de lectură v-ați făcut pentru anul acesta?

PS: O carte pe lună în 2015, 2016, 2017

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

2 gânduri despre „O carte pe lună în 2018”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s