Un an nou binecuvântat cu sănătate și multe cărți frumoase vă doresc la acest început de 2022 și vă propun lista mea anuală de recomandări de lectură, o tradiție începută în 2015!
La începutul fiecărui an aleg 12 cărți pe care le-am citit în anul anterior și pe care vi le recomand să le citiți în anul în curs, câte una pentru fiecare lună. Pentru că timpul – pentru orice – ni-l facem. Sau, în cuvintele lui Daniel Pennac, timpul pentru citit este mereu un timp furat, dar care dilată timpul pentru trăit.
Așadar, vă invit să vă dilatați timpul pentru trăit din anul 2022 cu următoarele 12 cărți în care veți găsi încurajare, speranță, povești fantastice și realiste, curaj, îndrăzneală, inocență, profunzime, dar și umor. În linkuri veți găsi articolele în care am scris mai detaliat despre fiecare în parte.
- Dumnezeu și pandemia de N.T. Wright – Încep cu o carte care tratează subiectul la ordinea zilei de aproape 2 ani încoace, cu speranța că veți găsi în ea, ca și mine, alinarea, mângâierea și încurajarea de care aveam nevoie încă din martie 2020.
2. Nu te îngrijora de Max Lucado – Conține un alt mesaj de care avem nevoie din nou și din nou, mai ales la acest început de an când ne amenință multe necunoscute. Profund biblică și la subiect, cred că este cartea potrivită pentru o doză bună de optimism și speranță.
3. Veșnicia în desfășurare de John Ortberg – Pentru o viziune proaspătă asupra vieții veșnice, care, pentru credincioșii în Isus Hristos, a început deja și ne responsabilizează să trăim deja „precum în cer, așa și pe pământ”, cu o altă perspectivă, o altă mentalitate și alte fapte.
4. Cel mai bun urs din lume– Patru povestiri inspirate de A.A. Milne și E.H. Shepard de Paul Bright, Brian Sibley, Jeanne Willis, Kate Saunders, împodobită de Mark Burgess – Este, cred eu, doza perfectă de inocență și drăgălășenie la început de primăvară, deși cartea conține câte o poveste pentru fiecare anotimp.
5. Aroma timpului de Núria Pradas – Este un roman perfect pentru luna florilor, pentru că acțiunea sa se concentrează în jurul creării de parfumuri, printre care și celebrul Chanel no5.
6. Orice de L.M. Montgomery – Aici trișez un pic, dar putea fi și mai rău – aș fi putut umple întreaga listă numai cu cărți de-ale ei! Pentru că iunie era luna sa preferată, am zis că o să-i dedic ei acest loc din listă, lăsându-vă vouă libertatea de a alege ce să citiți: seria Anne de la Green Gables, Povestitoarea și Drumul de Aur, Emily de la New Moon sau Jane și casa fermecată din Lantern Hill.
7. Ca un roman de Daniel Pennac – Pentru că este în același timp plină de umor, dar și de profunzime, mi se pare perfectă pentru vacanță.
8. Ickabog de J.K. Rowling – O carte pe care am citit-o eu însămi în august anul trecut, povestea perfectă pentru vacanță, captivantă și surprinzătoare.
9. Seria Cronicile Domnișoarei Poimâine de Adina Rosetti – căreia să sperăm că i se va adăuga și volumul 3 până ajungeți la ea, o serie pentru adolescenți încântătoare și foarte inteligent construită, care ne-a plăcut și mie și soțului foarte mult.
10. Ce încredințăm vântului de Laura Imai Messina – un roman delicat, una dintre cărțile mele preferate de anul trecut, care tratează niște teme actuale și perene în același timp, un roman despre traumă și vindecare și, mai presus de toate, iubire. (PS: Acțiunea e plasată în Japonia :D)
11. Lumina din întuneric de Sharon Cameron – un roman despre Holocaust și Al Doilea Război Mondial inspirat dintr-un caz real, despre o tânără poloneză care adăpostește în ascuns nu mai puțin de 13 evrei în Polonia ocupată de naziști.
12. Sora de zăpadă de Maja Lunde – Este cartea perfectă de Advent, pentru că surprinde acel amestec de durere și bucurie, tristețe și speranță. Este o carte pentru cei care nu se bucură în acea perioadă a anului din cauză că le lipsește cineva drag sau asociază această sărbătoare cu vreo tragedie petrecută în preajma ei. Mesajul ei este că poți regăsi bucuria și „spiritul Crăciunului” chiar și în cele mai negre circumstanțe. Dar că e în ordine și să îți ia ceva timp să faci asta. Până în Ajun, dacă e nevoie. Eu am citit prima jumătate din ea savurând ilustrațiile acelea minunate, iar a doua cu ochii umbriți de lacrimi și un nod în gât. Dar e genul acela de tristețe purificatoare, dacă înțelegeți ce vreau să spun, pe care o surprinde și o induce literatura de bună calitate, în urma căreia realizezi în ce poziție privilegiată te afli. Iar speranța strălucește la final. Surprinzătoare, dureros de tristă, dar și minunat de frumoasă, o recomand din inimă!
Iată, deci, propunerile mele pentru anul 2022! Voi ce aveți pe lista de lectură de anul acesta?
PS: O carte pe lună în 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021