O carte pe lună în 2017


Așa cum v-am obișnuit, la început de an vă propun o listă de 12 cărți pe care vi le recomand din ce am citit în anul precedent. Pentru lista de anul acesta vă mărturisesc că mi-a fost cam greu să aleg 12 titluri, nu pentru că nu aș fi citit destule cărți dintre care să aleg, ci pentru că nu am citit atâtea cărți demne de recomandat. Așadar, fiți convinși că ceea ce am ales până la urmă sunt cărți una și una.

1. Apologetică, pur și simplu – cum să îți prezinți credința de Alister E. McGrath – Am citit anul acesta pentru emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ mai multe cărți de apologetică și, dintre toate, asta mi s-a părut cea mai bună. Ce mi-a plăcut cel mai mult și ceea ce nu am găsit în altă carte de acest gen a fost explicația cu privire la rolul și importanța apologeticii în raport cu evanghelizarea. De asemenea, mi-a plăcut felul în care McGrath expune diferitele forme pe care le poate lua mărturisirea de credință – poveste, mărturie etc. astfel încât să putem vorbi pe înțelesul fiecărui tip de interlocutor. Clar și la obiect, cum îmi place mie.

2. Întrebări de care se tem creștinii (însoțite de răspunsuri) de Mark Mittelberg – Tot din seria de cărți de apologetică citite anul acesta, o carte altfel în categoria ei, prin faptul că oferă sfaturi practice, idei concrete despre cum să abordezi persoanele care pun întrebări cu privire la credință și cum anume să răspunzi.

3. Căutându-L pe Allah, L-am găsit pe Isus de Nabeel Qureshi – O mărturie impresionantă a unui musulman cucernic care a devenit creștin, care se citește cu sufletul la gură ca pe un roman. Una dintre cărțile mele preferate pe care le-am pregătit pentru ultimul sezon CARTEA E O VIAȚĂ.

4. Călătorind de la răsărit la apus – Dumnezeul din umbră de Ravi Zacharias cu R.S.B. Sawyer – Nu eram un mare fan al lui Ravi Zacharias, deși nu-mi displăceau cărțile lui. Cartea asta este preferata mea din cele pe care le-am citit scrise de el, poate și pentru că l-a ajutat cineva la scris pentru a face povestea mai atrăgătoare. Nu mă așteptam să descopăr ceea ce am aflat despre începutul vieții lui: îmi imaginam că după ce s-a convertit (îi cunoșteam mărturia din Sfârșitul rațiunii), s-a și apucat de studii teologice și chiar și înainte era un tip deștept. Ei bine, am fost uimită să aflu despre începuturile sale umile, despre dificultatea de a învăța la școală și despre visul său de a lucra în managementul hotelier, ceea ce a și ajuns să facă până când Dumnezeu l-a convins să urmeze această cale a predicării și a instruirii credincioșilor și necredincioșilor din toată lumea prin misiunea Ravi Zacharias Ministries. Dacă nu ați citit nimic de Ravi Zacharias, începeți cu această carte, dacă ați citit și nu v-a convins, mai faceți o încercare cu această carte, e total diferită de toate celelalte scrieri ale sale.

5. Împreună pentru totdeauna de Francis și Lisa Chen – O carte despre căsătorie mai altfel cu un titlu total înșelător în traducerea românească, mai ales că autorii se leagă tocmai de faptul că nu vom fi căsătoriți pentru totdeauna (originalul este You and Me Forever), ideea lor fiind aceea de a ne ajuta partenerii să crească spiritual în vederea vieții veșnice viitoare. Ei militează pentru concentrarea atenției asupra lui Hristos în locul căsniciei, familiei, copiilor, din asta decurgând și o raportare corectă și bună și la celelalte relații ale noastre. Găsiți cartea gratuit în format pdf în engleză aici.

6. Scânteia – povestea unei mame care a crescut un geniu de Kristine Barnett – O carte de memorii pe care am recomandat-o și în lista de cărți pentru părinți, dar care poate fi citită de oricine, fiind o poveste adevărată impresionantă despre o mamă care a crescut nu doar copilul precoce cu autism la care face referire titlul, ci și alți doi copii cu alte complicații genetice și a pus bazele unui centru de zi și ale unui centru comunitar pentru copii cu autism și alte tulburări comportamentale și despre felul minunat în care a știut să găsească potențialul și talentul în fiecare copil căruia nimeni nu-i dădea nicio șansă, nici chiar părinții.

7. Inocenții de Ioana Pârvulescu – Cred că am mai spus aici pe blog că Ioana Pârvulescu este una dintre autoarele mele preferate, așa că nu puteam să ratez ultimul ei roman, care a devenit de altfel preferatul meu dintre romanele ei și una dintre cele mai frumoase cărți citite anul trecut. Este genul de carte care nu are o intrigă, ci care este formată din cadre de viață domestică sau orășenească din alte timpuri – Brașovul perioadei comuniste și chiar episoade mai vechi din perioada interbelică – care se încheie cu o mică lecție de viață, totul văzut din perspectiva plină de candoare și inocență a unei fetițe, Ana, cea mai mică din grupul de frați și surori și veri din care face parte. E o carte care te unge pe suflet și care merită savurată în tihnă.

8. Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle de Timothée de Fombelle – O poveste de dragoste tristă, dar dureros de frumoasă în care ești atât de implicat, încât îți este greu să revii la viața reală și să te desprinzi de atmosfera cărții. De mult nu mai citisem o astfel de carte și, după ce am citit și Tobie Lolness și Tobie Lolness 2: Les Yeux d’Elisha, Timothée de Fombelle a devenit unul dintre autorii mei preferați. Din păcate, al doilea volum din Tobie Lolness nu s-a tradus în limba română, iar primul volum nu a fost reeditat (eu le-am citit în limba franceză).

9. Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane de Kate DiCamillo – O carte pentru copii a unei alte autoare preferate, despre inimi nesimțitoare care trebuie să se frângă la propriu pentru a putea cunoaște iubirea.

10. Pasăre cântătoare de Kathryn Erskine – O poveste despre o fetiță cu sindromul Asperger și despre felul în care ajunge să se împace cu tragedia morții fratelui ei și să-și facă prieteni.

11. Evadare din biblioteca domnului Lemoncello și Olimpiada din biblioteca domnului Lemoncello de Chris Grabenstein – O serie de cărți foarte deștepte despre cărți, biblioteci, jocuri și spargere de coduri, dar și despre prietenie, cinste și fair-play.

12. Ca peștele în copac de Lynda Mullaby Hunt – O poveste impresionantă despre cum reușește o fată care suferă de dislexie să înceapă să-și depășească dificultatea și să-și facă prieteni. Ultima carte pe care am terminat-o anul trecut și care mi-a plăcut foarte mult!

Astea sunt propunerile mele pentru anul acesta, dacă vreți să știți ce se află pe lista mea de citit pentru acest an, urmăriți-mă pe Goodreads. De asemenea, rămâneți aproape pentru alte 2 liste de recomandări pe care le veți descoperi mâine și poimâine!

Voi ce aveți pe lista voastră de lectură de anul ăsta?

PS: Listele de anul trecut aici, aici, aici și aici.

PPS: Listele de acum doi ani aici și aici.

 

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

5 gânduri despre „O carte pe lună în 2017”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: