Un an fără pandemie vă doresc, așa cum cred că ne dorim cu toții, și un an plin de cărți bune!
Dacă ne urmăriți de ceva vreme, știți că la începutul fiecărui an vă propunem câteva liste cu recomandări de lectură. A mea se numește O carte pe lună (puteți citi aici cum a luat naștere prima) și cuprinde 12 cărți (câte una pentru fiecare lună a anului) pe care le recomand dintre cărțile citite în anul precedent.
Pentru că, spre deosebire de anii precedenți, în anul 2020 am scris lunar despre cărțile citite, lista de recomandări pentru 2021 nu va mai fi la fel de detaliată, dar vă voi lăsa linkuri către articolele în care am scris mai mult despre fiecare carte în parte, dacă vreți să aflați mai multe.
Cred că lista de anul acesta este destul de diversă, cuprinde o varietate de genuri, așa că sper că veți avea ce alege dintre propunerile mele.
- Gânduri pentru vremuri grele de Regina Maria a României, texte culese de Tatiana Niculescu (mai multe am scris aici) – o carte perfectă pentru începutul de an, o colecție de citate din jurnalul de război al suveranei, însoțite de cărți poștale din colecția Virgil Ierunca, numai bune de admirat în timp ce cugeți la gândurile reginei.
- Arta de a-ți crea amintiri de Meik Viking (mai multe am scris aici) – oricum s-ar dovedi ar fi anul 2021, merită să ne străduim să creăm și să păstrăm amintiri plăcute, iar Meik Viking ne arată metode testate pentru a le face să reziste cât mai mult în memoria noastră.
- Omul în căutarea sensului vieții de Viktor E. Frankl (am scris pe larg aici despre ea) – o carte ce nu putea lipsi din lista mea, pentru că este una dintre cărțile care m-au marcat anul trecut. Parte carte de memorii a experienței lagărului analizată în mod clinic, parte discurs despre logoterapie, această carte se citește, în ciuda temei, pe nerăsuflate și te pune pe gânduri.
- Liniște. Odihnă. Seninătate. Calm de David W. Henderson (emisiune aici) – o carte care îți schimbă perspectiva asupra timpului și a „managementului” acestuia, care îți îndreaptă privirea spre Creatorul timpului și spre a-ți investi viața cu folos.
- Scrisori de pe insula Guernsey de Mary Ann Shaffer și Annie Barrows (am scris despre el aici) – un roman epistolar foarte frumos scris, despre puterea lecturii și rezistența umană în fața ororilor războiului.
- Povestitoarea de L.M. Montgomery (am scris aici despre ea) – o carte minunat scrisă, a cărei acțiune se desfășoară pe idilica Insulă Prince Edward din Canada la început de secol XX, despre bucuriile și tragediile copilăriei, care atinge pe alocuri și tema bolii și a rugăciunii.
- Pledoarie pentru minuni de Lee Strobel (emisiune aici) – dacă nu ați citit-o încă la recomandarea noastră, acum este momentul să o faceți!
- Darul durerii de Dr. Paul Brand și Philip Yancey (emisiune aici) – idem!
- În criză de har de Philip Yancey (emisiune aici) – idem!
- Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris (am scris despre el aici) – o poveste de dragoste înfiripată într-un lagăr de concentrare ce vă va ține cu sufletul la gură.
- Cronicile Domnișoarei Poimâine I – Vremea Vrăjitoarei Niciodată de Adina Rosetti (am scris despre ea aici) – o carte pentru copii/adolescenți la fel de savuroasă și pentru adulți este o dovadă a calității acesteia. Despre timp, tirania corporatismului, prietenie, romantism, iertare, cu trupe rock, pirați, vârtejuri temporale și licori magice, această carte are toate ingredientele unei povești reușite.
- Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr (am scris pe larg aici despre ea) – este una dintre cărțile mele preferate citite anul trecut, o carte cum nu mai citisem de mult timp. O altfel de carte despre război, acest roman întrețese destinele a două personaje care îți încep viața departe unul de celălalt, dar care ajung din ce în ce mai aproape pe măsură ce se apropie momentul debarcării Forțelor Aliate în orașul Saint-Malo din nordul Franței, aflat sub ocupație nazistă. O adolescentă oarbă de origine franceză pasionată de natură și Jules Verne și un adolescent german pasionat de fizică și radiouri, racolat de naziști, ce se va alege de ei?
Acestea sunt propunerile mele pentru anul 2021. Listele mele din anii trecuți le găsiți aici.
Nu-mi mai rămâne decât să vă doresc lectură plăcută!