„Nu te îngrijora” de Max Lucado


Astăzi vă prezint o carte care lansează o încurajare încă din titlu: Nu te îngrijora – cum să-ți găsești calmul într-o lume nebună de Max Lucado.

Max Lucado este un scriitor îndrăgit, care nu mai are nevoie, cred, de nicio prezentare, vorbim despre cărțile lui încă din al doilea sezon al emisiunii, așa că suntem prieteni vechi. Nu mai citisem însă de câțiva ani o carte de-a lui și după ce am avut ocazia de a mai citi și alte lucruri, m-am întors la Max Lucado cu așteptări amestecate – pe de o parte, pregătită pentru o lectură ușoară, iar pe de alta, pentru clasicul lui stil cinematografic, plin de anecdote.

Am avut și n-am avut dreptate și am fost surprinsă. Da, a fost o lectură care a mers repede, perfectă pentru vremuri tensionate și pline de motive de îngrijorare, dar și profund biblică în același timp, plină de exemple și pasaje din Scriptură și de explicații etimologice lămuritoare, cu material anecdotic minim, ceea ce am apreciat foarte mult.

În volumul Nu te îngrijora Max Lucado definește îngrijorarea ca o frică mai puțin intensă. Este o stare de neliniște, de teamă. Un vânt rece care urlă fără încetare.

Îngrijorarea este o stare de agitație, de suspiciune, de neliniște. Este viața pe care o trăiești în gamă minoră cu griji majore, captiv în permanență pe nava piraților.

Care este cauza anxietății noastre? Pe de o parte, schimbarea. Cercetătorii afirmă că „mediul și ordinea socială din Occident s-au schimbat în ultimii treizeci de ani mai mult decât în cei trei sute de ani anteriori”.

Abia apucăm să procesăm un eveniment, că deja auzim despre un altul.

În al doilea rând, astăzi ne deplasăm mai repede ca niciodată. Și atunci să ne mirăm că omul ajunge neliniștit și ne întrebăm dacă apostolul Pavel a fost realist atunci când a scris: „Nu vă îngrijorați de nimic” (Filipeni 4:6)?

Pavel face referire la îngrijorare ca stil de viață, în traducere proprie: „Nu lăsa nimic în viață să te neliniștească și să-ți taie răsuflarea în permanență”. Îngrijorarea nu poate fi evitată, dar închisoarea ei este opțională.

Îngrijorarea nu este un păcat; este o emoție, scrie Max Lucado. Totuși, ea poate da naștere unui comportament păcătos. …ține minte că Isus ne-a lăsat aceste cuvinte: „Fiți atenți la voi înșivă, ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu… îngrijorările vieții…” (Luca 21:34). Este inima ta îngreunată de îngrijorare?

Atunci fii atent la tratamentul propus de apostolul Pavel în epistola sa către Filipeni 4:4:8: Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape.

Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.

Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.

Cinci versete cu patru îndemnuri care culminează cu o promisiune minunată: „Iar pacea lui Dumnezeu, care depășește orice înțelegere, vă va păzi inimile și gândurile”. De aici, Max Lucado extrage 4 îndemnuri adunate în acrostihul C.A.L.M.:

Celebrează bunătatea lui Dumnezeu.

Adresează-I lui Dumnezeu cererile tale.

Lasă îngrijorările tale în mâna lui Dumnezeu.

Meditează la lucruri bune.

Celebrează. Adresează. Lasă. Meditează. C.A.L.M.

În continuare el abordează fiecare dintre cele patru îndemnuri în câte o secțiune separată. Prima este dedicată bunătății lui Dumnezeu, care este baza bucuriei și, în final, a lipsei noastre de îngrijorare.

Rețeta lui Pavel pentru anxietate începe cu o chemare la bucurie. Îndemnul lui este „Bucurați-vă… în Domnul.” Acest verset este o chemare nu la un sentiment, ci la o decizie și o încredere adânc înrădăcinată că Dumnezeu există, că El este în control și că El este bun, ne arată Max Lucado.

Cât e de rezistent sistemul tău de convingeri? Răsfoiește-ți paginile sufletului și vei găsi o serie de convingeri care slujesc pe post de țăruși și care aduc stabilitate vieții tale. Credința ta este răspunsul tău la întrebările fundamentale ale vieții. Cine controlează universul? Are viața vreun scop? Ce valoare am eu? Există ceva dincolo de această viață?

Acest proces este important pentru că înțelegerea corectă a suveranității lui Dumnezeu este un element cheie în tratarea anxietății. Anxietatea este adesea o consecință a impresiei noastre despre haos. Dacă simțim că suntem victimele unor forțe nevăzute, perturbatoare și întâmplătoare, atunci ne îngrijorăm.

Formula este simplă: impresia că deținem controlul ne dă liniște. Lipsa controlului dă naștere fricii. Anxietatea crește atunci când scade impresia că lucrurile sunt sub control. Așadar, ce este de făcut?

În loc să cauți să deții controlul, renunță la el. Nu poți conduce lumea, dar o poți încredința în mâna lui Dumnezeu.

Poți avea pace, nu datorită lipsei problemelor, ci datorită prezenței unui Dumnezeu suveran.

Întărește-ți sufletul cu realitatea suveranității lui Dumnezeu.

O altă sursă a anxietății identificată de Max Lucado în cartea sa este vinovăția. Vinovăția nerezolvată te va transforma într-un om nefericit, obosit, plin de mânie, stresat, irascibil. Vinovăția absoarbe viața din sufletele noastre.

Harul o restaurează. Apostolul Pavel s-a agățat de acest har. S-a sprijinit pe îndurarea lui Dumnezeu în aceeași măsură în care a crezut în suveranitatea Lui.

Cunoști tu acest har? Dacă nu, atunci am dat peste o sursă a anxietății tale. Poate ai crezut că problema ta este agenda încărcată, căsnicia ta, slujba ta. Dar, de fapt, ea este această vină nerezolvată.

Harul lui Dumnezeu este mai mare decât păcatul tău. Ceea ce ai făcut nu a fost un lucru bun. Dar Dumnezeul tău este bun. Și El te va iarta. El este gata să scrie un nou capitol în viața ta, ne încurajează Max Lucado.

În capitolul 5 al cărții, intitulat Un calm contagios, acesta reia versetele 5-6 din pasajul menționat: „Blândețea voastră să fie cunoscută de toți oamenii! Domnul este aproape. Nu vă îngrijorați de nimic…” și ne oferă următoarea explicație. Cuvântul grecesc tradus în acest verset prin blândețe (epieikes) descrie un temperament încercat și matur, o atitudine echilibrată și temperată, potrivită situației. Reacția blândă este una de stabilitate, imparțialitate, corectitudine. Ea „privește în mod uman și rezonabil la toate datele problemei.” Opusul acesteia ar fi reacția exagerată sau senzația de panică.

Cum putem să ne păstrăm calmul când toți în jurul nostru și-l pierd?

Domnul este aproape! Nu ești singur. S-ar putea să te simți singur. S-ar putea să crezi că ești singur. Dar niciodată nu înfrunți viața de unul singur. Dumnezeu este aproape.

Asta vrea să puncteze Pavel. Amintește-ți că el scria o scrisoare pe care n-a împărțit-o în capitole și versete. Acest sistem de numerotare a fost introdus mai târziu de către teologii din secolul al XIII-lea și al XVI-lea. Structura aceasta ne este de ajutor, dar ne poate împiedica uneori. Apostolul a intenționat ca versetele 5 și 6 să fie citite împreună, nu separat. „Domnul este aproape; [în consecință] nu vă îngrijorați de nimic…” Vechii comentatori ai Bibliei au observat acest lucru. Ioan Gură de Aur a formulat acest verset astfel: „Domnul este alături. Nu fiți neliniștiți.” Teodoret din Cir a tradus astfel: „Domnul este aproape. Nu vă îngrijorați defel.”

Așadar, în loc să începi cu ceea ce ai tu, începe cu Isus. Începe cu ceea ce are El, cu resursele Lui și cu puterea Lui. Înainte de a-ți deschide portmoneul, deschide-ți inima. Înainte de a număra monedele sau oamenii, amintește-ți de câte ori te-a ajutat Isus să înfrunți imposibilul. Înainte să te apuce frica, ridică-ți privirea prin credință. Oprește-te o clipă. Apelează la Tatăl tău pentru ajutor.

Pentru că, scrie Max Lucado, acel calm contagios ne va caracteriza doar în măsura în care ne întoarcem spre El.

Astfel, dacă noi ne facem partea noastră (ne bucurăm în Domnul, căutăm să avem un duh blând, ne rugăm pentru toate lucrurile și căutăm să avem o atitudine plină de recunoștință), Dumnezeu Își face partea Lui. El revarsă peste noi pacea  Lui. Observă, te rog, că nu spune pacea care vine de la El. Tatăl nostru ne dăruiește însăși pacea Lui. El revarsă pacea din sala tronului Său în lumea noastră, ceea ce se vede într-un calm inexplicabil. Când ar trebui să fim îngrijorați, nu suntem. Când ar trebui să fim supărați, suntem liniștiți. Pacea lui Dumnezeu întrece orice logică, orice încercare și orice efort de a o explica.

Nu putem obține această pace prin eforturile noastre omenești. Ea este un dar de sus. „Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte”, a spus Mântuitorul Isus Hristos.

Scopul tău nu este să cunoști fiecare detaliu din viitor. Scopul tău este să te ții strâns de mâna Celui care-ți cunoaște viitorul și să nu-i dai drumul niciodată. Cu această încurajare se încheie cartea lui Max Lucado, Nu te îngrijora – cum să-ți găsești calmul într-o lume nebună. O surpriză plăcută pentru mine, așa cum vă spuneam la început, plină de încurajări din Cuvântul lui Dumnezeu, la ale cărei îndemnuri mă tot întorc de când am citit-o, ori de câte ori simt că mă cuprinde îngrijorarea. V-o recomand!

Mai multe pasaje descoperiți ascultând episodul integral aici:

Mulțumim Editurii Scriptum pentru colaborare!

PS: Mai multe recenzii alte cărților lui Max Lucado găsiți aici.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: