O carte pe lună în 2016


Vă doresc un an nou binecuvântat şi plin de lecturi valoroase! După lista O carte pe lună în 2015, m-am gândit să formăm o tradiţie şi la fiecare început de an să găsiţi aici pe blog cel puţin o listă de recomandări de lectură pentru noul an. Anul trecut aţi avut parte de două, a mea şi a Andreei Ştefănică. Anul acesta veţi avea parte de patru, aşa că staţi pe aproape!

Aşadar, iată recomandările mele pentru anul 2016, bazate pe lecturile de anul trecut:

 1. Cerere în călătorie de Édouard şi Mathilde Cortès, pe care am recomandat-o şi în lista celor 5 altfel de cărţi despre dragoste, este una dintre cărţile preferate de anul trecut. Este jurnalul unui voiaj de nuntă-pelerinaj pe jos de la Paris la Ierusalim scris de un cuplu francez.
 2. Casele vieţilor noastre, ed. Ioana Pârvulescu, este o culegere de texte despre case, apartamente, locuri care le-au rămas în memorie într-un mod marcant câtorva dintre scriitorii sau oamenii de cultură contemporani români, printre care Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu şi Radu Paraschivescu. Dacă vă plac poveştile despre trecut, despre case şi familii, asta e cartea pentru voi.
 3. Şi v-am spus povestea aşa – Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înşişi de Florin Bican este o repovestire şi împletire a mai multor basme româneşti, aşa cum spune şi subtitlul, din perspectiva cailor năzdrăvani, care uimeşte prin ingeniozitate şi profunzime. Deşi publicată de o editură pentru copii, cred că îi va încânta mai degrabă pe adulţi şi pe copiii mai mari care cunosc deja basmele la care se face trimitere.
 4. Numără stelele de Lois Lowry este cartea perfectă pentru cei cărora le plac poveştile inspirate de cazuri reale ce au de-a face cu perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi pentru cei care nu pot înghiţi poveştile pline de detalii despre Holocaust. Numără stelele spune povestea unei familii daneze care îşi salvează prietenii evrei de Gestapo în Danemarca ocupată de nazişti, totul fiind văzut din perspectiva uneia dintre fetele familiei respective. Astfel că povestea nu are de-a face cu ororile lagărelor, ci cu suspansul şi tensiunea celor care ascund pe cineva sau încearcă să-i ajute pe alţii să scape. Mie mi-a mers la inimă şi mi-a plăcut şi pentru că am aflat astfel câte ceva şi despre Danemarca celui de-Al Doilea Război Mondial despre care nu ştiam nimic.
 5. Prinţesa şi goblinii de George MacDonald este una dintre cărţile preferate ale lui C.S. Lewis şi poate pentru unii dintre voi, cărora vă place ce a scris C.S. Lewis, asta o recomandă îndeajuns. Această poveste ilustrează foarte bine conceptul de credinţă, dar şi greutatea susţinerii ei şi a convingerii altora că obiectul credinţei noastre este real atunci când nici noi, nici ei nu-l (mai) pot vedea. Totul prin intermediul unei poveşti cu o prinţesă, un fiu de miner şi mulţi goblini care încearcă să pună stăpânire pe regatul prinţesei (pe care o cheamă Irene).
 6. Vama fantomă de Norton Juster a devenit una dintre cărţile mele preferate! Dacă v-au plăcut Alice în Ţara Minunilor şi Alice în Ţara Oglinzii, dacă vă plac jocurile de cuvinte, fantezia şi un pic de matematică, sigur o să vă placă şi această carte!
 7. O mie de daruri de Ann Voskamp este o altă carte preferată de anul trecut, o carte cum demult nu mai citisem, pe care am citit-o pe nerăsuflate. O carte care ne reaminteşte că mulţumirea şi bucuria trebuie să fie caracteristicile credinciosului. Găsiţi şi pe blog câteva citate din ea.
 8. Refugiul de Corrie ten Boom este povestea adevărată a familiei ten Boom care a salvat şi a adăpostit mulţi evrei în Olanda ocupată de nazişti cu preţul detenţiei, al bolii şi chiar al morţii. O mărturie extraordinară care se citeşte ca un roman.
 9. Autobiografia lui George Müller ne reaminteşte că „mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit“ şi ne arată ce poate face Dumnezeu atunci când un om îşi pune încrederea numai în El pentru traiul lui pe acest pământ.
 10. Torturat pentru credinţă de Haralan Popov este mărturia unui pastor bulgar care a petrecut 13 ani în închisorile comuniste din Bulgaria, suportând torturi teribile din cauza credinţei sale în Isus Hristos spre care i-a şi îndreptat pe mulţi dintre camarazii săi de suferinţă. Am scris despre ea şi pe blog, aici.
 11. Fiecare zi merită o şansă de Max Lucado este o carte subţire, dar plină de încurajare pentru momentele în care te simţi copleşit de problemele zilnice sau când nu găseşti nici un motiv de bucurie.
 12. Vindecare de o viaţă banală de Max Lucado este una dintre cărţile lui cele mai consistente. El încearcă să arate cum poţi atinge punctul optim – să-ţi foloseşti abilităţile pentru a face ceea ce ai fost făcut să faci, spre slava lui Dumnezeu.

Sunt curioasă ce veţi alege să citiţi anul acesta, aşa că nu ezitaţi să ne scrieţi în comentarii! Şi nu uitaţi să reveniţi pentru a descoperi şi celelalte liste de recomandări! Lectură plăcută!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

4 gânduri despre „O carte pe lună în 2016”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: