O carte pe lună în 2019


La mulți ani tuturor și un an plin de împliniri și lecturi memorabile vă doresc! Așa cum v-am obișnuit, la fiecare început de an vă propun o listă de 12 cărți, cu provocarea de a citi câte una în fiecare lună a anului. De câțiva ani aleg aceste cărți dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult în anul anterior. Iată, așadar, cele 12 cărți care mi-au plăcut cel mai mult în anul 2018 și pe care vi le recomand și vouă în anul 2019:

 1. Altfel… și totuși Alice de Lisa Genova – un bestseller care a fost și ecranizat, un roman tulburător ce urmărește lupta unei femei cu boala Altzheimer, de la începutul manifestării sale, pe când ea este conștientă de ce i se întâmplă, fiind și o reputată profesoară de psihologie, trecând prin diferitele etape ale evoluției bolii și a relațiilor ei cu soțul și copiii. Fiind scris chiar din perspectiva ei, la persoana I, totul capătă un suspans și o sobrietate aparte. Un roman pentru cei cărora le plac cărțile care le dau de gândit.
 2. Cu ultima suflare de Paul Kalanithi – una dintre cărțile de suflet de anul trecut este o carte de non-ficțiune, o confesiune-testament a neurochirurgului Paul Kalanithi, care la treizeci și șase de ani a descoperit că suferă de cancer la plămâni.  Cartea este o cronică a vieții sale, a parcursului său profesional greoi ca student la Medicină și a dilemelor sale după aflarea diagnosticului și a deciziilor pe care le-a luat cu privire la modul în care să-și investească ultima parte a vieții. Scriitura lui Kalanithi este excepțională, iar modul în care discută despre dilemele neurochirurgului în fața unor decizii de viață și de moarte te îmbogățește și te pune pe gânduri. Dacă alegeți să citiți doar o carte anul acesta, alegeți-o pe aceasta!
 3. Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus de Brant Pitre – o carte pe care am prezentat-o și noi în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ într-un episod special de Paște, este una dintre preferatele mele din ultimele sezoane, pentru că, deși cunoșteam în mare parte argumentele discutate, tot a reușit să mă captiveze și am devorat-o de la prima până la ultima pagină, lucru mai rar pentru o carte de non-ficțiune, mai ales legată de viața de credință. Un lucru pe care l-am apreciat și pe care l-am menționat și atunci când am prezentat cartea a fost că nu există limbaj de lemn, nicio inclinație confesională de vreun fel sau altul, deși autorul este profesor la o universitate catolică. Dacă vă place apologetica, dacă știți pe cineva pasionat de ea sau dimpotrivă, dacă știți vreun sceptic care n-ar citi o carte scrisă de un protestant sau evanghelic, dar ar încerca o carte apărută la o editură laică, nu trebuie să ratați această carte!
 4. Biblia după textul ebraic. Geneza, volum coordonat de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu – din nou, o carte prezentată în emisiune, așa că puteți afla mai multe ascultând episodul dedicat ei. Așa cum îi spune și titlul, este o nouă traducere a primei cărți din Biblie, folosind originalul ebraic. Pe lângă textul în sine însă, foarte valoroase și interesante sunt toate informațiile din introduceri și notele explicative, care oferă o mai bună înțelegere a contextului scrierii Torei în general, și a Genezei în particular. O traducere frumoasă, ușor de urmărit, a unui text care te poate altfel copleși. Vă îndemn să vă convingeți singuri!
 5. Din 7 în 7 de Holly Goldberg Sloan – o foarte frumoasă carte pentru copii, care poate foarte bine să fie gustată și de adulți, despre Willow Chance, o fetiță de doisprezece ani cu o minte de geniu, obsedată de natură și de stabilirea diagnosticelor medicale, despre cum e să fii diferit, despre cum se poate face față unei imense pierderi și despre ce înseamnă cu adevărat o familie.
 6. Șirul pierdut al timpului de Paige Britt – o altă carte pentru copii foarte frumoasă, care mi-a amintit un pic de Vama fantomă de Norton Juster, de data aceasta despre o fată pasionată de scris care ajunge într-o lume fantastică (pentru că părinții ei considerau pasiunea ei o pierdere de vreme): Tărâmul Posibilității. Aici, Ideile, Fanteziile și Grijile există în carne și oase. Nu pentru multă vreme însă: odată cu dispariția Marii Zăbovitoare, creatoarea tărâmului, nimeni nu mai are voie să piardă timpul, iar Ceasornicarii tiranului Cronos mișună peste tot și îți pândesc orice mișcare. Așa că Penelope, protagonista romanului, pleacă în căutarea Marii Zăbovitoare pentru a reda Tărâmului Posibilătății culoarea și bucuria, dar nu în ultimul rând, pentru a se putea întoarce la rândul ei acasă.
 7. Din capul meu de Shanon Draper – un roman emoționant, scris din perspectiva unei fete care nu se poate mișca sau vorbi, dar care de fapt are o memorie strălucitoare și o inteligență deosebită, despre lupta ei de a învăța să comunice cu cei din jur și de a se face înțeleasă și acceptată drept persoana inteligentă care este.
 8. Războiul care mi-a salvat viața de Kimberly Brubaker Bradley – un alt roman captivant, a cărei acțiune se desfășoară de această dată pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care Ada, o fetiţă de nouă ani, cu un picior olog din naștere, are de purtat propria ei bătălie pentru a demonstra că nu e cu nimic diferită de ceilalţi. Ada profită de faptul că toţi copiii sunt evacuaţi din Londra şi, împreună cu fratele ei, Jamie, fuge departe de răutatea mamei, care o ținea captivă în casă și astfel face cunoștință cu Susan Smith, cea care îi va găzdui și îi va învăța ce înseamnă prietenia, bunătatea, curajul și frumusețea.
 9. Acolo unde nu mai e trotuar de Shel Silverstein – nu sunt o pasionată de poezie, dar auzisem vorbe bune despre cartea aceasta și nu m-a dezamăgit! Dacă vă plac poezia și jocurile de cuvinte, frumusețea limbajului, vă recomand această colecție de poezii care mai de care mai haioase, traduse excepțional de Florin Bican. Din păcate, eu n-am avut la dispoziție variantă bilingvă română-engleză ca să compar, dar mi-am putut da seama că traducătorul a depus o muncă enormă.
 10. Le Coeur en Braille de Pascal Ruter (A Friend in the Dark în engleză) – de departe cartea mea preferată de anul trecut, o carte cum de mult nu mai citisem, o carte de suflet! Victor este ratatul clasei, care mai face și prostii pe deasupra, dar genul de ratat care, în ciuda ignoranței lui, ajunge să facă niște observații profunde asupra vieții și a lumii. Marie-Jose este geniul clasei și o violoncelistă talentată. Când Victor descoperă că aceasta i-a dat rezultatul corect la un test de matematică, între ei se înfiripă ușor-ușor o prietenie improbabilă și, așa cum observă Victor însuși, inegală. De ce ar vrea Marie-Jose să fie prietenă cu un ratat și care este adevăratul motiv pentru care îl ajută să recupereze la școală? Sper din tot sufletul că va aduce vreo editură această carte și în limba română, pentru că este o adevărată comoară, plină de umor, dar și de tandrețe!
 11. Zece mii de motive de Matt Redman și Craig Borlase – povestea cântecului devenit celebru, 10,000 Reasons, împletită cu poveștile adevărate de viață ale unor oameni care au găsit în acest cântec alinare în momente de grea încercare, chiar și în fața morții, este o carte tocmai bună de citit la început de an. Și pe aceasta am prezentat-o în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ anul trecut.
 12. Cum să fii fericit în România – volum colectiv coordonat de Oana Bârna. Texte de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Anamaria Smigelschi, Andrei Pleșu, Adriana Bittel, Dan Tăpălagă, Jean A. Harris, Vlad Zografi, Clotilde Armand, Ariana Rosser Macarie, Andreea Răsuceanu, Andrei Cornea, Monica Pillat, Mihaela Coman, Horia-Roman Patapievici. Ultima carte citită în 2018 este și una dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult. Textele sunt foarte diverse, redând astfel o paletă largă de nuanțe ale problemei. Mi-a plăcut în special textul Tatianei Niculescu din care o să vă redau o mică parte: Definiția fericirii se schimba cu fiecare zi care trecea și, până la urmă, aveam s-o formulez cam așa: Să nu te naști într-un spital bântuit de streptococi aurii, argintii ori de alte nefaste culori. Cineva, oricine, să-ți spună povești și să te ocrotească de spaimele nopții. Să fii îmbrățișat și mângâiat des. Căt mai des. Cineva să-ți spună la ureche, zilnic, că Dumnezeu te iubește. Să nu te convingă niciodată cei care-ți spun că nu mai e la modă să citești vreo carte și să nu te lași intimidat de suficiența adulților care le știu pe toate. Să nu te superi dacă pierzi. Să nu te lași, orice-ar fi. Să nu te crezi buricul pământului. Să nu te uiți la televizor, să-ți faci timp, în schimb, să te uiți la pomi, la flori și la cer, să mănânci vinete și dovlecei gătite cu meșteșug, să iubești pe cineva de-adevăratelea și să te iubească cineva de-adevăratelea.

Voi ce aveți pe listele voastre de lectură anul acesta? Stați cu ochii pe blogul nostru pentru alte liste care să vă inspire în zilele ce urmează!

PS: O carte pe lună în 2015, 2016, 2017, 2018.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

3 gânduri despre „O carte pe lună în 2019”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: