Așa cum v-am promis, revin cu o listă dedicată cărților pentru perioada de Advent. Am mai scris pe blog în anii trecuți astfel de liste, le veți găsi și pe acestea la finalul articolului, așa că am ales ca anul acesta să vă scriu despre cele pe care le-am descoperit mai recent sau despre care n-am apucat până acum să scriu. Veți observa că cele mai multe sunt pentru copii, dar cred că sunt niște cărți atât de frumoase, încât pot fi gustate și de adulți care n-au copii în casă.
O să încep cu cele 3 cărți cu meditații pentru perioada de Advent pe care le-am inclus în această listă.
Prima dintre ele este cea pe care o vom prezenta pe larg în episodul emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ de săptămâna viitoare, Descoperă frumusețea numelor lui Isus de Asheritah Ciuciu.
O să spun de la început că da, și eu am fost dezamăgită de prețul ei, având în vedere că este o carte cât mâna, subțire și alb-negru, pe când originalul este un volum deosebit, cartonat, color, după cum puteți vedea aici.

Lăsând acest aspect la o parte, pentru că sunt convinsă că au existat motive serioase pentru care ediția în română arată așa cum arată, această carte cu meditații de Advent este perfectă pentru oricine dorește să descopere diversele nume sub care apare Persoana Mântuitorului în Scriptură și semnificația lor. Autoarea (de origine română, de altfel) include 20 de nume cu scurte explicații, reflecții și rugăciuni, iar pentru fiecare săptămână a perioadei de Advent propune o temă și un plan pentru o seară de devoțiune în familie, plus o serie de idei de activități și posibilități de slujire. Iată, așadar, că este o carte versatilă, care poate fi adaptată după nevoile fiecărui cititor și folosită în orice etapă a vieții v-ați afla.
Aici găsiți mai multe resurse conexe, inclusiv pagini de colorat cu ornamente cu numele lui Isus și playlist cu muzică de Crăciun.
A doua mea propunere pentru perioada de Advent este o carte-obiect: The Wonder of the Greatest Gift. An Interactive Family Celebration for Advent de Ann Voskamp (Libris – 174,95 lei; Bookdepository – 141,19 lei, de unde vine prin Poșta Română). Este de fapt un calendar de Advent cu un brad pop-up, ale cărui ornamente se găsesc în cele 25 de clapete, care conține și o cărticică cu meditații scurte pentru fiecare zi, care explică simbolurile care apar pe ornamente. La sfârșitul perioadei de Advent, brăduțul va fi plin de ornamente care reprezintă diferitele evenimente din istoria biblică a mântuirii, iar de Crăciun se pune în vârf steaua.
Noi am cumpărat această carte în 2018, dar, din păcate, am pierdut pozele din acea perioadă și din anul următor, dar am apucat să fac destule în anul 2020. În plus, vă invit să intrați aici ca să vedeți cât de frumos arată și ce găsiți înăuntru.
Din primul an de când am avut-o, Mihai, care pe atunci avea 3 ani, a fost foarte atras de cartea cu meditații, îi plăcea, cred, textura mată și nu o mai lăsa din mână după ce terminam de citit.
Anul trecut, în al doilea an, era deja mai mare și îi plăcea foarte mult să scoată el ornamentele și să le pună în brad, iar cartea a fost din nou hit; deși n-am mai citit-o, o tot scotea să se uite pe ea. Aici trebuie să menționez că aceasta (cărticica) nu e foarte rezistentă și nu neapărat pentru că am manipulat-o noi mult, se desprind foarte ușor paginile, așa că anul ăsta va trebui să o lipim cumva, dar restul arată impecabil.
Așadar, o resursă interactivă pentru toată familia, care cred că este o investiție bună, pentru că poate fi refolosită ani la rând chiar și fără cartea cu meditații, dacă știi pasajele biblice, poți citi doar din Biblie sau din alte Biblii pentru copii despre evenimentele respective. De altfel, anul acesta îmi propun să parcurg cu Mihai în perioada de Advent evenimentele incluse în acest calendar, dându-i să coloreze pagini cu imaginile de pe ornamente (pe care le găsiți aici sau pe blogul autoarei la secțiunea Free Tools) și citind pasajele biblice sau repovestirea lor din diverse cărți. De altfel, tot pe blogul autoarei găsiți și fișiere cu ornamentele în diferite dimensiuni, fie de colorat, fie deja color pentru a fi tipărite și puse în propriul brad, dacă vă place ideea, dar nu aveți loc în buget sau timp să cumpărați cartea.
A treia carte cu meditații de Advent este strict pentru copii, chiar dacă învățămintele din ele sunt utile oricui. Este vorba despre Când vine Crăciunul? de Antonie Schneider, cu ilustrații de Maja Dusíková, pe care am citit-o cu Mihai anul trecut.
O mamă-urs îi spune puiului său câte o poveste în fiecare seară de pe 1 decembrie până de Crăciun, relatând astfel călătoria unui ursuleț până la staulul în care S-a născut Isus. Pe parcurs învață tot felul de lecții despre credință și rugăciune, dar și despre virtuțile creștine, deci cred că este o resursă bogată, care poate facilita multe discuții profunde și interesante, chiar dacă personajele sunt, în principal, animale (eu nu sunt mare fan povești cu animale, mai ales cu morală creștină). Mi-a plăcut și modul în care l-au inclus pe Sfântul (Moș) Nicolae, apropiindu-l de personajul istoric care a dat naștere acestui „moș” așteptat la noi pe 6 decembrie.
Urmează acum patru cărți pentru copii (ce bine s-au nimerit, câte una pentru fiecare săptămână de Advent!), dintre care pe cel puțin trei de-abia aștept eu să le recitesc anul acesta, ceea ce arată faptul că nu sunt potrivite doar pentru copii.
O să încep cu cea pentru copiii cei mai mici, Cel mai frumos cadou din lume de Mark Sperring și Lucy Fleming. Motivul pentru care mi-a plăcut această carte și o menționez este faptul că, deși îl pomenește pe Moș Crăciun (el poate fi scos foarte ușor din poveste, așa cum am făcut și eu, dacă vă doriți), această carte mută accentul sărbătorii de la a primi și a face daruri la a fi darul pentru altcineva. Un ursuleț și o fetiță primesc un mesaj prin care sunt trimiși la un iepuraș, care se dovedește că era singur și nu avea niciun prieten, iar cei doi ajung să fie cadoul pe care și-l dorea acesta cel mai mult.
Următoarea pe listă este Petrecerea de Crăciun a lui Pettson de Sven Nordqvist, care este minunat ilustrată (ca toate cărțile seriei, de altfel) și transmite, din nou, un mesaj frumos: nu contează cât de pregătiți suntem sau nu de sărbătoare cu decoruri, mâncăruri și daruri (de care Pettson și Findus nu prea au și improvizează din greu), ci pe cine avem alături de noi în ziua sărbătorii (toată comunitatea se mobilizează să-i aducă lui Pettson – aflat cu piciorul în ghips – toate bunătățile sărbătorii, alături de compania umană). Eu, una, de-abia aștept s-o scot de la păstrare, ca să intru în atmosfera ei scandinavă și zăpăcită, plină de tot felul de detalii minunate.
(Pozele sunt din 2019 când am făcut un Advent al cărților, cu câte o altă carte tematică în fiecare zi de pe 1 decembrie până de Crăciun.)
În continuare, vă propun o minunăție de carte, cum numai cărțile din colecția Povești din Pădurea Muzicală sunt: Poveste muzicală de Crăciun de Cristina Andone este un deliciu literar, vizual și auditiv de la început până la sfârșit, care conține trei povești și pagini întregi de ilustrații minunate de explorat.
Mai jos aveți galeria brăduților fiecărui compozitor și lista muzicală de Crăciun (iar în poza de deasupra da, este o vioară adevărată).
Ultima carte de pe lista mea este cea mai recentă descoperire, despre care am scris și în raportul meu de lectură pe luna octombrie: Darul magilor de O.Henry. Această poveste constituie sâmburele narativ al multor variațiuni pe tema doi soți/prieteni săraci care renunță la ce au mai scump pentru a lua un cadou prețios unul pentru celălalt. Fiecare descoperă însă că ceea ce luaseră cadou depindea de lucrul la care fiecare a renunțat – un lanț pentru un ceas care a fost vândut pentru piepteni de păr pentru un păr care a fost tăiat și vândut pentru a cumpăra lanțul pentru ceas.
Ilustrațiile acestei ediții sunt mi-nu-na-te (părul Deliei!!) – le puteți vedea mai bine pe site – și cred că ele sunt cele care dau acestei cărți o anumită ținută și o fac să fie potrivită și pentru adulți, pentru că nu sunt ilustrațiile copilăroase ale cărților ilustrate, ci sunt ca niște desene dintr-o revistă de epocă.
Mai jos găsiți linkuri către articolele din anii trecuți cu alte recomandări, mai pentru adulți, dar sper că v-a plăcut și această listă mai „colorată”.
În plus, pe 28 noiembrie vom difuza episodul special de Crăciun al emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ, în luna decembrie vom avea seria de Advent extrasă din Descoperă frumusețea numelor lui Isus, iar pe 2 și 9 decembrie vom prezenta alte două cărți potrivite pentru perioada de Advent, una dintre ele fiind Cel mai mare Dar de Ann Voskamp. Așa că, dacă nu v-ați abonat încă pentru a primi notificări cu privire la apariția articolelor, acum este momentul să o faceți!
Spuneți-mi, voi ce vă propuneți să citiți în luna decembrie? Aveți niște cărți pe care le recitiți an de an sau încercați ceva nou?
PS: Cărţi de citit până la Crăciun (pe lângă relatările din Evanghelii)