Luna octombrie a semănat un pic ca stare interioară cu luna mai, nu prea am avut spor la citit și, deși mai am destule cărți în bibliotecă, parcă nu mă atrage acum nimic din ce am deja, așa că aștept cu nerăbdare finalul provocării pe care mi-am lansat-o singură în luna ianuarie – aceea de a nu-mi mai cumpăra cărți până la ediția Gaudeamus 2020 (cine ar fi crezut ca vom avea un an fără târguri de carte fizice! :(() și de a citi cât mai multe dintre cărțile din propria bibliotecă.
Ca să n-o mai lungim, în luna octombrie am citit 12 cărți, dintre care 11 sunt din biblioteca personală, dar multe cumpărate recent – 2 pentru emisiune, 5 pentru Mihai (plus alte 4 tot de-ale lui, pe care le avea deja, dar nu le citiserăm).
Așadar, multe cărți frumoase pentru copii și doar câteva pentru adulți, iată cel mai scurt raport de până acum!Primele cărți citite luna aceasta au fost 3 titluri din colecția cu Pancinello de Max Lucado, respectiv, Darul tău prețios, Ești al meu și Cel mai bun dintre toți. Motivul pentru care apar alte două în poză este că într-o zi i le-am citit pe toate lui Mihai, în vreo două ore.
Apoi, am terminat Bucurie care sfidează circumstanțele de Stasi Eldredge, în curând în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ. M-a atras foarte mult coperta acestei cărți, n-o să ascund acest lucru, și subiectul potrivit cu perioada prin care trecem. Deși au fost niște pasaje cu care am rezonat în mod deosebit, per total nu m-a dat pe spate, am citit cărți mai bune pe acest subiect, dar cred că poate fi cartea perfectă pentru altcineva. Urmăriți difuzarea emisiunii și o să aflați mai multe!
De asemenea, am vrut să includ o poză și cu husa mea de carte de la Lampadaria Design, poate vă interesează, cred că ar fi cadoul perfect pentru un iubitor sau o iubitoare de carte.
După aceea, am citit în engleză o carte foarte simpatică, apărută recent și în limba română sub titlul Jurnalul unui librar – Diary of a Bookseller de Shaun Bythell.
Proprietarul anticariatului The Bookshop din Wigtown (al doilea ca mărime din Scoția) s-a decis în 2014 să țină un jurnal pentru a consemna ce înseamnă și ce presupune, de fapt, munca de librar, o muncă mult mai puțin boemă și lejeră decât ar părea. Presărat cu multe informații de culise despre industria vânzării de carte, dar și despre piața de carte veche și mecanismele achizițiilor și ale stabilirii prețului cărților, dar și cu episoade hazlii și consemnări amuzante despre interacțiunile cu clienții, acest volum este o pledoarie pentru librăriile independente amenințate de giganți ca Amazon și este o plăcere de la început până la sfârșit.
Vă dau doar două mostre, două pasaje care mi-au rămas în minte, deși au fost multe întorsături de frază care mi-au plăcut/m-au amuzat. Nu am avut ediția în română, așa că traducerea îmi aparține.
Primul client de astăzi a fost un bărbat scund, cu o barbă subțire, care a apărut brusc de pe după tejghea, speriindu-mă. A rânjit și a zis „Aveți ceva chestii pe-aici, nu-i așa? Ce de chestii. Ce de chestii.” A cumpărat o ediție a cărții „Hobbitul”. Pun laolaltă un puzzle mental al felulul în care ar arăta un hobbit, pe baza colajului format din toți clienții cărora le-am vândut această carte.
Iar al doilea, de altfel singular, pentru că librarul are rareori o astfel de zi:
Vineri, 30 mai
O zi lipsită de evenimente. Petrecut cea mai mare parte a ei citind.
O recomand cu căldură!
Până să termin a treia și ultima carte pentru adulți de luna aceasta (despre care voi scrie la final), am citit 5 cărți proaspăt cumpărate lui Mihai și una tot de-a lui, dar adusă abia acum acasă de la bunica.
O să încep cu cea mai recentă apariție din colecția Baby Believer de Danielle Hitchen și Jessica Blanchard, We Believe – An Alphabet Primer. Aceste cărți minunate își propun să-i familiarizeze pe copiii mici cu principalele doctrine și episoade din Biblie (alături de versete sau pasaje din imnuri) prin intermediul unor mini-dicționare tematice și al ilustrațiilor fermecătoare.
Noi avem toată colecția, iar anul acesta am reușit să-l ajut pe Mihai să memoreze ideile și versetele din 3 dintre ele. Cel mai recent volum (pe care încă nu i l-am dat) redă, după cum spune și titlul, o versiune simplificată a Crezului creștin, folosind termeni-cheie pornind de la fiecare literă a alfabetului, fiind astfel, după părerea mea, și cel mai complex dintre volumele seriei (i-au schimbat de altfel și formatul față de volumele precedente, după cum se poate vedea și în imagine). Recomand din inimă toată seria, sunt niște resurse prețioase!
Spre finalul lunii am reușit să comand în sfârșit patru cărți de la o editură descoperită anul acesta, Signatura, care publică niște cărți pentru copii superbe (aș mai fi cumpărat cel puțin încă 3 din portofoliul lor, dar am zis să o iau ușurel :)) și-așa le-am luat pentru că erau reduse). Este vorba despre Jocurile copilăriei de Sonja Danowksi, Darul magilor de O. Henry, cu ilustrații de Sonja Danowksi, Album pentru zile ploioase de Dani Torrent și Cum știi că iubești pe cineva de Leen Van Den Berg și Kaatje Vermeire. Jocurile copilăriei de Sonja Danowksi este o poveste foarte frumoasă despre doi frați, o fetiță și un băiat și cum descoperă ei prietenia și faptul că te poți juca frumos în mai moduri diferite.
Darul magilor de O. Henry este o parabolă clasică, redată în nenumărate versiuni în cărți și filme de la publicarea sa în 1905, despre ce contează cu adevărat de Crăciun și adevărata dăruire.
Album pentru zile ploioase de Dani Torrent este un album al micilor bucurii ale vieții care sunt marile lucruri care contează cu adevărat, imortalizate de aparatul de fotografiat prin ochii unui băiețel imobilizat într-un scaun cu rotile.
Iar în privința cărții Cum știi că iubești pe cineva de Leen Van Den Berg și Kaatje Vermeire mărturisesc că m-a cucerit prezentarea de pe site și aceasta mi-a plăcut mai mult decât cartea în sine, asta neînsemnând că ea nu e deosebit de frumoasă. Așa cum indică și titlul, este o trecere în revistă a diferitelor moduri în care ne putem arăta și în care putem simți dragostea, de la vorbe și bujori în obraji până la grija față de cineva bolnav.
Ultima carte terminată în luna octombrie a fost În criză de har – Ce se mai aude cu vestea cea bună? de Philip Yancey, aflată și ea printre cărțile pe care le vom prezenta în curând în emisiune.
Nu mai citisem o carte de Philip Yancey de mulți ani, așa că a fost ca o revedere cu un prieten vechi, pe de o parte, iar pe de alta, mi-a ieșit în evidență ca niciodată eleganța scriiturii sale pline de tact și diplomație, foarte necesară atunci când abordează o astfel de temă – în ce măsură mai suntem noi, creștinii, și mai ales cei evanghelici, mesagerii unei vești bune într-o lume care ne percepe cu din ce în ce mai mult scepticism, dacă nu chiar ostilitate, din cauza faptului că de multe ori ne-am invalidat crezul prin comportamentul nostru sau abordările intransigente în chestiuni marginale. O carte și un mesaj foarte necesare în momentul de față și pentru creștinii (evanghelici, în special) din România, care nici în trecut nu au fost văzuți cu ochi prea buni, iar în ultima vreme, mai ales în mediul virtual, nu se ridică la înălțimea chemării lor, ca să ne exprimăm delicat.
Este o carte pe care nu m-am grăbit să o termin, pentru a o putea digera cum se cuvine, pentru că, deși scrisă în stilul accesibil, dar erudit caracteristic al lui Yancey, nu este o carte comodă. O lectură obligatorie despre care veți afla mai multe în ultimul episod de anul acesta al emisiunii.
Iată așadar care au fost cele 12 cărți citite în luna octombrie! De-abia aștept să-mi cumpăr cărți noi, iar până atunci mai am de terminat două cărți pentru emisiune și să văd ce și dacă mai termin vreuna dintre cărțile începute și neterminate încă.
Deși spuneam la început că a fost un an fără târguri de carte fizice și termenul interdicției mele era Gaudeamus 2020, pregătim totuși o listă cu noutățile acestei toamne pe care ni le-am fi dorit de la târg, așa cum am făcut pentru Bookfest 2020 șiiii o listă de recomandări pentru Advent!
Voi ce mai citiți la sfârșit de toamnă? Vă pregătiți de Crăciun?
Abia aștept lista de Gaudeamus și pe cea de Advent 🙂