Un strop de viață în izolare sau ce să citești/asculți în timpul pandemiei


Ne alăturăm și noi tuturor celor care au pus la dispoziție totul felul de resurse online în această perioadă de izolare cauzată de pandemia de Coronavirus (COVID-19) și vrem să fim aproape de voi, oferindu-vă resurse pentru edificarea spirituală, pentru a resimți mai puțin pierderea suferită de suspendarea slujbelor religioase.

Nimic nu înlocuiește comunitatea fizică și contactul cu oamenii, dar sperăm ca aceste resurse din arhivele noastre să vă ajute să suportați mai ușor izolarea, singurătatea, poate chiar suferința, și să vă ofere hrana spirituală de care aveți nevoie.

Am grupat aceste resurse (articole și/sau emisiuni) pe categorii, pentru a vă orienta mai ușor, după nevoile fiecăruia. Dați click pe titluri pentru a ajunge la articole (acolo unde există; pentru unele titluri avem momentan doar emisiunile).

PREDICI/STUDIU BIBLIC

1. „Cercetați Scripturile” de Charles R. Swindoll – O carte clasică, un ghid care ne învăță să studiem Biblia și să ne hrănim singuri din Scriptură, o carte tocmai potrivită în această perioadă.

2. „Căutând fața lui Dumnezeu – 9 meditații asupra Psalmilor” și „Încercarea credinței – Psalmul 73” de Dr. Martyn Lloyd-Jones și „Meditații la Psalmi” de C.S. Lewis sunt niște resurse prețioase pentru studiul Psalmilor, o carte biblică la care mulți cred că recurg pentru încurajare în această perioadă.

3.  Orice de A.W. Tozer, ale cărui cărți sunt colecții de predici. Puteți începe cu „Cunoașterea Celui Preasfânt”, o carte despre atributele lui Dumnezeu sau „Pericolele unei credințe superficiale – trezirea din letargia spirituală”, dar găsiți mai multe recenzii pe blog.

CĂRȚI DESPRE IZOLARE

Arhiva noastră abundă de cărți despre credincioși care au suferit izolarea în închisoare, la domiciliu din cauza bolii, a persecuției sau a războiului, care ne pot ajuta să fim mulțumitori că, deși stăm acasă, suntem totuși sănătoși (sau dacă suntem bolnavi, nu suntem în spital), liberi să ieșim pentru urgențe, putem comunica prin multe metode unii cu alții și avem multe resurse de petrecere a timpului (mai mult sau mai puțin cu folos). Așadar, fie ca aceste (auto)biografii să vă ajute să vedeți lucrurile în perspectivă.

 1. „Jurnalul fericirii” de N.Steinhardt – o carte tocmai bună de citit în doze mici în această perioadă, care atinge o varietate de subiecte, totul pe fondul detenției în perioada comunistă, în timpul căreia autorul, evreu, s-a și creștinat.
 2. „Cu Dumnezeu în subterană” de Richard Wurmbrand și „Noblețea suferinței” de Sabina Wurmbrand – două cărți din nou despre detenție și credință, despre așteptare, nesiguranță, frică, izolare, dar și despre comunitate și speranță, foarte interesant de citit în paralel.
 3. „Traversarea focului” de Alice Panaiodor și „Binecuvântată fii, închisoare!” de Nicole Valéry-Grossu sunt două autobiografii poate mai puțin cunoscute, dar foarte valoroase pentru că contribuie la întregirea tabloului persecuțiilor din perioada comunistă prin perspectiva feminină.
 4. „Hristos, mărturia mea” de Traian Dorz – Traian Dorz nu a stat prea mult pe-acasă în viața lui. Mereu pe fugă, în închisoare sau în izolare forțată la domiciliu, departe de familie sau comunitatea de credincioși, dar mereu cu inima înflăcărată pentru Dumnezeu, din care s-au revărsat multe poezii iubite și cântate și astăzi de credincioși, acest poet rămâne un model pentru noile generații.
 5. „Refugiul” de Corrie ten Boom – dacă după atâtea ocazii în care am recomandat această carte tot nu ați citit-o încă, acum este momentul! Dăruirea aceste familii pentru evreii persecutați de regimul nazist va fi o încurajare că, și în cele mai lipsite de speranță vremuri, dragostea lui Dumnezeu se face simțită și învinge.
 6.  „Trandafir din măceș” de Amy Carmichael – O autoare ale cărei scrieri sunt foarte populare în mediul anglofon, Amy Carmichael a fost o misionară de origine engleză în India, unde a fondat o organizație care să le ajute pe fete să scape de prostituția sacră. Această carte cuprinde gândurile sale dintr-o perioadă mai spre finalul vieții în care a fost bolnavă la pat în urma unei căzături. Credința, stoicismul și încrederea în Dumnezeu de care dă dovadă, precum și poeziile ei pot fi o mare mângâiere și pentru noi în aceste vremuri.

O mențiune specială la această categorie ar fi cărțile despre persoane aflate în „izolare în scaun cu rotile”, o formă de izolare care poate fi foarte dură și pe care următoarele femei au îndurat-o cu curaj și au reușit să ofere speranță și altora (inclusiv, culmea, celor sănătoși!)

1. „Joni” de Joni Eareckson Tada – autobiografia unei femei extraordinare, care și-a petrecut viața încă din adolescență paralizată de la gât în jos, ne învață multe despre suportarea izolării, a nemișcării și despre ce înseamnă credința și cum ne-o păstrăm când n-avem niciun motiv să sperăm.

2. „Secretul unui zâmbet” de Becky Oprean – una dintre persoanele pe care sus-numita Joni a ajutat-o prin fundația ei și a inspirat-o nu mai este printre noi, dar a reușit în scurta-i viață să o salveze pe a multora.

CĂRȚI DESPRE AȘTEPTARE CU RĂBDARE

O carte foarte potrivită pentru tinerii îndrăgostiți (sau care tânjesc să se îndrăgostească) și cuplurile necăsătorite care se vor vedea mai rar sau deloc în această perioadă cred că este „Pasiune și puritate” de Elisabeth Eliott, care descrie relația dintre autoare și primul ei soț, misionarul-martir Jim Eliott, o relație păstrată mult timp la distanță prin scrisori și pusă mult timp sub semnul întrebării, din care învățăm răbdarea în curtare și în descoperirea voii lui Dumnezeu în viața noastră.

O altă carte potrivită pentru cei cărora această perioadă de izolare și de interdicții le-a stricat planurile (de orice natură ar fi ele) este „Vise năruite” de Dr. Larry Crabb, o carte care ne ajută să înțelegem de ce suntem așa de ușor descurajați de năruirea viselor noastre și să acceptăm mai ușor dezamăgirile și suferințele și să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

CĂRȚI DESPRE SUFERINȚĂ

În această categorie rămân de top cărție lui Philip Yancey, „Unde este Dumnezeu când sufăr?” și „Întrebarea care nu dispare niciodată – de ce?”.

De asemenea, „Har ascuns” de Jerry Sittser este un volum care tratează cu multă sinceritate și sensibilitate suferința, mai ales cea provocată de moartea cuiva drag.

Două cărți mai poetice, și poate mai potrivite pentru sufletul feminin, tot pe tema suferinței, dar și a modului în care aceasta duce la împlinire prin modul în care îi ajutăm pe alții prin suferința noastră, sunt „Calea frângerii” și „Calea împlinirii” de Ann Voskamp.

CĂRȚI CARE SĂ NE ÎNDEMNE LA ACȚIUNE, CHIAR ȘI ÎN IZOLARE

Nu îl puteam evita pe dragul Frate Laurențiu cu ale sale îndemnuri la rugăciunea neîncetată și comuniunea continuă cu Dumnezeu, chiar și în cele mai mărunte treburi casnice – „Viața cu Dumnezeu – practicarea prezenței divine în rutina cotidianului” este o lectură obligatorie în perioada asta, dacă nu ați citit-o încă și o bună aducere-aminte, dacă deja ați făcut-o.

În același sens, pentru că ceea ce putem face în perioada asta este să ne rugăm, cartea „Rugăciunea” de Philip Yancey (partea I, a doua, a treia) ne poate inspira și ajuta să o facem mai bine sau să ne (re)găsim motivația pentru a ne ruga.

În aceste condiții de izolare este ușor să cazi în delăsare, așa că volumul clasic al lui John Piper, „Nu-ți irosi viața” prezintă încă din titlu un îndemn la care să luăm aminte și multe idei despre ce înseamnă să trăiești viața cu folos, spre slava lui Dumnezeu.

CĂRȚI CARE NE ADUC SPERANȚĂ

Pentru că, până la urmă, de asta avem cea mai mare nevoie într-o lume tulburată de zvonuri false, isterii, frică și scenarii apocaliptice.

Max Lucado este foarte bun în această privință, de multe ori i-am numit cărțile „cărți-pansament sau cărți-balsam” pentru suflet. Și una dintre ele ne promite speranța încă din titlu: „3:16 Numerele speranței”, o carte care studiază cuvânt cu cuvânt versetul Ioan 3:16: Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

Alte două cărți de-ale lui foarte potrivite în această perioadă sunt „Poți să treci și peste asta”, despre depășirea necazurilor și „Calmul din mijlocul furtunii”, despre o zi plină din viața lui Isus, în timpul căreia El a experimentat o paletă largă de situații omenești și ne arată cum le putem face față și noi.

Dacă te lupți cu îndoiala în aceste vremuri nesigure, cartea lui Alister McGrath, „Îndoială și credință” este cartea potrivită pentru tine.

„Încrederea în Dumnezeu” de Jerry Bridges este o altă carte care abordează problema suferinței, dar pornind de la motivele pentru care ne putem pune încrederea în Dumnezeu. Înțelegând de ce putem avea încredere în El, putem accepta și suporta suferința din lume și din viața noastră.

O carte plină de mărturii care demonstrează puterea unui cântec inspirat de Dumnezeu este „biografia” cântecului 10,000 reasons de Matt Redman, „Zece mii de motive” de Matt Redman și Craig Borlase. Pe lângă faptul că aceste cântec în sine este o încurajare, felul în care i-a ajutat pe alți oameni în vremuri grele este o mângâiere în plus.

Iar, în final, ce poate fi mai potrivit ca îndemn de încheiere decât titlul cărții lui Elisabeth Eliott, „Fii liniștit, suflete!”, o carte despre cum să ne păstrăm pacea în orice vreme.

Sperăm ca aceste resurse să vă fie de folos și să vă întărească sufletește! Nu ezitați să ne scrieți și să ne povestiți ce vă încurajează pe voi în această perioadă!

Închei cu unul dintre Psalmii mei preferați, Psalmul 121:

Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. Da, El nu va îngădui să ţi se clatine piciorul; Cel ce te păzeşte nu va dormita. Iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel. Domnul este Păzitorul tău, Domnul este umbra ta pe mâna ta cea dreaptă. De aceea nu te va bate soarele ziua, nici luna noaptea. Domnul te va păzi de orice rău, îţi va păzi sufletul. Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac.

 

 

 

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

2 gânduri despre „Un strop de viață în izolare sau ce să citești/asculți în timpul pandemiei”

 1. Ce fain c-ati inclus-o si pe Joni…
  Personal mi-a trezit multe amintiri faine de cand eram mica si i-am cunoscut povestea.
  M-a invatat sa apreciez mai mult ce am. Si sa dau mai mult din ce mi s-a dat.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: