Astăzi vă propun să descoperim o carte scrisă de un pastor englez din secolul 20, care a avut un impact deosebit asupra Bisericii în vremea lui şi nu numai. Este vorba despre David Martyn Lloyd-Jones, care a trăit între 1899-1981 şi a fost timp de aproape 30 de ani pastor la Capela Westminster din Londra. Chiar şi după pensionarea sa în 1968, a continuat să aibă o influenţă pozitivă asupra oamenilor, sfătuindu-i pe alţi pastori, predicând la evenimente speciale şi scriind cărţi bazate pe predicile sale.
Dr. Al Mohler, preşedintele Seminarului Teologic Baptist din Sud spunea: „Predicile lui Martyn Lloyd-Jones au o calitate atemporală, ceea ce le face ca prin înregistrări audio şi cărţi să aibă şi astăzi un impact semnificativ.“
Căutând Faţa lui Dumnezeu – 9 meditaţii asupra Psalmilor (în original, Seeking the Face of God: Nine Reflections on the Psalms), cartea pe care vă invit să o descoperim astăzi, conţine câteva dintre aceste predici cu caracter atemporal. Aşa cum indică şi subtitlul acesteia, cartea include nouă meditaţii asupra Psalmilor şi cred că ea are un caracter atemporal tocmai datorită faptului că Biblia, şi implicit cartea Psalmilor, are un caracter atemporal şi ni se adresează şi nouă astăzi.
Primul capitol este intitulat Nebunia credinţei şi se concentrează asupra primului verset din Psalmul 14: „Nebunul zice în inima lui: «Nu este Dumnezeu!»“. Autorul ne arată că oamenii care nu cred în Dumnezeu sunt nebuni, nu cei care cred. Iată ce exclamă M.L.-Jones: „Mi se pare atât de patetic faptul că oamenii cred că este inteligent să nu crezi în Dumnezeu, că este modern, că este ceva nou, că e ceva minunat!“ Şi el spune acest lucru în anul 1957, dar ar fi putut foarte bine să-l fi spus ieri sau astăzi, atât de actuală este încă această atitudine a oamenilor faţă de cei care cred în Dumnezeu.
Următorul capitol este inspirat din Psalmul 50 şi poartă titlul Religia moartă. El se concentrează asupra ideii din versetul 21: „Iată ce ai făcut şi Eu am tăcut! Ţi-ai închipuit că eu sunt ca tine, dar te voi mustra şi-ţi voi pune totul sub ochi!“, le spune Dumnezeu israeliţilor şi nouă astăzi. Nu poţi să spui că crezi în Dumnezeu şi să te porţi ca şi cum n-ai crede. Nu poţi să-ţi arăţi credinţa doar prin nişte ritualuri, purtându-te într-un mod care Îl dezonorează pe Dumnezeu. Nu e de-ajuns să crezi la nivel teoretic că există un Dumnezeu.
„Dumnezeu doreşte ca noi să înţelegem cine este El şi să înţelegem dependenţa noastră totală de El. El nu doreşte opiniile şi acţiunile noastre externe, mecanice. El nu doreşte interesul nostru teoretic şi intelectual faţă de Sine. El doreşte să-L chemăm pe El, să căutăm mântuirea Lui.“ De aceea, religia moartă este o nebunie mai mare decât a spune că nu există Dumnezeu.
În continuare, în următoarele două capitole, intitulate Vrabia şi rândunica şi Calea lui Dumnezeu, Martyn Lloyd-Jones analizează Psalmul 84. Autorul ne arată că în ochii lui Dumnezeu avem preţ şi în casa Lui oricine îşi poate găsi un loc şi siguranţă, că Dumnezu a creat o cale prin care să ajungem la El şi nu e nevoie să mai facem noi nimic în afară de a veni la El.
Al cincilea capitol are un titlu interesant: Limitându-L pe Dumnezeu. El se concentează asupra versetului 41 din Psalmul 78, care spune: Da, n-au încetat să ispitească şi să întărâte pe Sfântul lui Israel. Întregul Psalm este o mustrare la adresa lui Israel, căruia i se aminteşte felul în care a cârtit împotriva lui Dumnezeu după ieşirea din Egipt şi de câte ori I-a întors spatele şi L-a întristat. M.L.-Jones ne arată că verbul tradus (în româneşte, cel puţin) cu „a întărâta“, s-ar traduce mai exact cu „a limita“. Israeliţii L-au limitat pe Dumnezeu, I-au pus piedici în ce ar fi putut face pentru ei, şi la fel facem şi noi. Îl limităm pe Dumnezeu în privinţa bucuriei, pentru că nu ne desfătăm suficient în El şi în poruncile Lui, nu ne bucurăm de pacea pe care ne-o dă El, pentru că nu ne încredem suficient în El şi în faptul că ne-o poate da. Aşadar, este o avertizare şi pentru noi asupra faptului că de multe ori noi înşişi Îl împiedicăm pe Dumnezeu să ne binecuvânteze prin neascultarea, nemulţumirea şi păcatul nostru.
În continuare M.L.-Jones analizează Psalmul 63 în două capitole intitulate Tu eşti Dumnezeul meu şi Căutând siguranţă. „Calea cea mai directă de a descoperi adevărata valoare a ceea ce pretinzi să fie mărturisirea ta de credinţă creştină este să ştii cum reacţionezi şi cum te comporţi într-o vreme de necaz“, spune el.
Penultimul capitol porneşte de la versetul 8 din Psalmul 16, care spune: Am necurmat pe Domnul înaintea ochilor mei: când este El la dreapta mea, nu mă clatin. Acesta a fost capitolul care mie mi-a plăcut cel mai mult şi aş vrea să vă împărtăşesc un pasaj care mi-a atras atenţia şi care cred că ar trebui să ne atragă atenţia tuturor:
„Nu lăsaţi viaţa să vă controleze. Nu lăsaţi ca «lucrurile pe care le aveţi de făcut» să vă controleze. Iar când spun asta nu mă refer la ele doar aşa cum se aplică în lume. Mă refer la «lucrurile pe care le aveţi de făcut» chiar şi în cercurile evanghelice. Puneţi-L pe Domnul totdeauna înaintea voastră – pe Domnul Însuşi, nu doar activităţi în împărăţia Sa – pentru că dacă nu faceţi asta, veţi deveni foarte seci în activismul vostru. Inima voastră va deveni rece, iar la vreme de nevoie, de necaz şi de încercare, nu veţi şti unde vă aflaţi şi veţi fi o mărturie săracă a credinţei şi harului pe care le-aţi primit şi pe care le deţineţi.“
Îmi place oridecâteori autorul face referire la expresiile din original pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine ce înseamnă anumite lucruri, şi în cazul versetului 8 din acest Psalm el ne arată că „a avea necurmat înainte“ înseamnă de fapt „a pune“, „a fixa“, ceea ce implică o decizie, o acţiune personală care ţine de noi. Ţine de noi să-L punem pe Domnul înaintea noastră, să „ni-L punem sub ochi“, să-I oferim primul loc în viaţa noastră.
Ajungem astfel la ultimul capitol care dă şi titlul volumului, Căutând Faţa lui Dumnezeu. Subiectul acestuia este Psalmul 27, în care ni se arată că, mai presus de orice, trebuie să privim spre cer. „Domnul este sprijinitorul meu, de cine să-mi fie frică?“ spune David. Indiferent de situaţie, să privim întotdeauna la Dumnezeu şi relaţia noastră cu El să fie pe primul loc.
Îmi place să găsesc explicaţii cu privire la Psalmi şi la felul în care ni se aplică nouă astăzi, pentru că deseori ei conţin sintagme care, poate din cauza traducerii uneori, alteori din alte cauze, ne sunt neclare sau nefamiliare, dar şi pentru că uneori sunt atât de personali încât îmi este greu să discern măsura în care mi se pot aplica şi mie.
Martyn Lloyd-Jones ne atrage atenţia asupra acelor Psalmi sau versete din Psalmi care în mod clar ni se adresează şi nouă astăzi şi care ne mustră, ne încurajează şi ne arată ce Dumnezeu avem.
Dacă vă place să studiaţi Biblia, dacă vă plac Psalmii, dacă nu vă e teamă să vi se spună lucrurile direct şi tranşant, luaţi şi citiţi Căutând Faţa lui Dumnezeu de Martyn Lloyd-Jones. Ea vă va ajuta să aprofundaţi anumite pasaje din Scriptură şi să vă apropiaţi mai mult de Dumnezeul descris în ea.
Mai multe informaţii despre Martyn Lloyd-Jones şi mai multe resurse găsiţi pe site-ul oficial mljtrust.org.