„Rugăciunea“ de Philip Yancey – Partea a doua


Astăzi continuăm să aflăm răspunsurile cu privire la rugăciune pe care le-a găsit după multă documentare Philip Yancey, din cartea sa, Rugăciunea – are ea puterea de a schimba ceva?.

Până acum am aflat că rugăciunea este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu şi în care învăţăm să vedem lucrurile din perspectiva Lui. De asemenea, am aflat că trebuie să venim cu sinceritate înaintea lui Dumnezeu şi că nu este nevoie să ne prefacem că suntem altfel decât suntem.

271053_1_ftc_dpÎn continuare Philip Yancey ne prezintă ceea ce credem că este cel mai convingător argument în favoarea practicării rugăciunii: Dac-ar trebui să răspund la întrebarea: „De ce să ne rugăm?“, aş spune doar atât: „Pentru că şi Isus s-a rugat.“ spune autorul. El a aruncat un pod peste prăpastia dintre Dumnezeu şi om. Atâta timp cât a trăit pe pământ a devenit vulnerabil, aşa cum şi noi suntem vulnerabili; a fost respins, după cum şi noi suntem respinşi; supus încercării, aşa cum şi noi suntem trecuţi prin focul încercării. În toate situaţiile, răspunsul Lui a fost rugăciunea.

De ce să ne rugăm? Isus s-a bazat pe rugăciune ca sursă de putere care L-a înzestrat cu toate cele necesare pentru a-Şi duce la îndeplinire parteneriatul cu Dumnezeu-Tatăl aici pe pământ. Isus Şi-a recunoscut în mod liber independenţa: „Fiul nu poate face nimic de la Sine; El face tot ce vede la Tatăl…“.

Învăţăm să ne rugăm rugându-ne efectiv, iar două ore concentrate într-o zi m-au învăţat multe, mărturiseşte Yancey după un astfel de experiment. În primul rând, trebuie să mă gândesc mai mult la Dumnezeu decât la mine când mă rog. Chiar şi rugăciunea domnească se concentrează în primul rând pe ceea ce vrea Dumnezeu de la noi. „Sfinţească-Se Numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se voia Ta“ – Dumnezeu vrea să dorim aceste lucruri, să ne orânduim viaţa în jurul lor.

Yancey ne provoacă să ne punem următoarea întrebare: Cât de des vin la Dumnezeu fără să-I prezint lista cu solicitările mele de consumator, ci din simpla dorinţă de a petrece timp cu El, de a desluşi ce doreşte El de la mine şi nu invers?

Rugăciunea care se concentrează asupra lui Dumnezeu, rugăciunea meditativă poate servi ca modalitate de-a uita de sine. Pentru că, spune Yancey, principalul scop al rugăciunii nu e acela de a face viaţa mai uşoară, nici de a dobândi puteri magice, ci de a-L cunoaşte pe Dumnezeu.

În partea a doua a cărţii Rugăciunea, intitulată Dezvăluirea misterelor, Philip Yancey ne arată felul în care S-a rugat Isus şi ce a însemnat rugăciunea pentru El, dar şi pentru alţi oameni din Biblie.

Când îndoielile se strecoară în suflet şi încep să mă întreb dacă nu cumva rugăciunea e o formă evlavioasă de a vorbi cu mine însumi, îmi reamintesc că Fiul lui Dumnezeu, care a creat o lume întreagă şi o susţine prin cuvântul Său, a simţit o nevoie arzătoare de a se ruga, concluzionează Philip Yancey. El s-a rugat cu sentimentul că rugăciunea Lui avea puterea de a schimba lucrurile, că timpul consacrat rugăciunii conta tot atât de mult ca şi timpul dedicat oamenilor de care se îngrijea.

Ştim că rugăciunea contează, pentru că după plecarea de pe pământ, Isus a făcut din ea una din sarcinile Lui fundamentale: „De aceea şi poate să mântuiască în chip desăvârşit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăieşte pururi ca să mijlocească pentru ei.“

Rugăciunea înseamnă cooperare cu Dumnezeu, un consimţământ care lasă cale liberă harului pentru a lucra. De cele mai multe ori, Mângâietorul comunică în moduri subtile: alimentându-mi ideile din minte, făcându-mă conştient de un comentariu caustic care tocmai mi-a scăpat, inspirându-mă să aleg mai bine decât aş fi făcut-o altfel, aruncând o lumină asupra pericolelor ascunse ale tentaţiei, sensibilizându-mă la nevoile altora.

Dar pentru a ajunge la acest stadiu, este nevoie să parcurgem mai multe etape.

Prima etapă pe care o identifică Philip Yancey este cererea simplă, copilărească, aş zice, a unui lucru dorit.

Al doilea stadiu al rugăciunii implică un fel de meditaţie, sau aşa cum am numit-o: a sta în tovărăşia lui Dumnezeu. Cu timpul, mărturiseşte autorul, am ajuns să apreciez felul în care meditaţia îmi transformă rugăciunea.

Un alt stadiu este acela în care vreau să mă rog pentru ceea ce vrea Dumnezeu, iar dacă El nu doreşte ceva pentru mine, să nu doresc nici eu acel lucru. Timpul petrecut în rugăciune meditativă, cunoaşterea tot mai profundă a lui Dumnezeu, ajută la alinierea dorinţelor mele cu cele ale lui Dumnezeu.

Isus Însuşi s-a rugat: „Facă-se voia Ta“ la sfârşitul luptei Lui cu Dumnezeu în Ghetsimani, ca o hotărâre finală la tot ce se petrecuse înainte, inclusiv cererea clară a unei soluţii alternative. Am ajuns convins că fraza „Facă-se voia Ta“ îşi are locul la sfârşitul fiecărei rugăciuni pe care o rostesc, nu la început.

Acesta este cel de-al patrulea stadiu, stadiul supunerii. În final, aflu că Dumnezeu a lăsat rugăciunea ca mijloc de împlinire a voii Lui, nu a noastre, pe pământ. E drept, Dumnezeu aude şi răspunde la cererile mele. Şi e la fel de adevărat că Dumnezeu încorporează acele cereri într-un plan de acţiune pe pământ. Dar, aşa cum au descoperit mulţi martiri, inclusiv Fiul lui Dumnezeu şi, de asemenea, creştinii prigoniţi din zilele noastre, nu întotdeauna obţinem lucrurile pentru care ne-am rugat cu ardoare, încheie Philip Yancey prezentarea stadiilor rugăciunii.

Rugăciunea stăruitoare mă aduce mereu în legătură cu Dumnezeu, fiind însoţită de câteva beneficii însemnate. Când îmi descarc sufletul în faţa lui Dumnezeu, simt că-mi iau o greutate de pe inimă, ca să zic aşa, lăsând o parte din povară la picioarele Aceluia care o poate purta mai bine, spune Yancey. Astfel, în rugăciunea stăruitoare, propriile mele dorinţe şi planuri se armonizează treptat cu ale lui Dumnezeu.

Pentru că adevărata valoare a rugăciunii stăruitoare nu constă atât de mult în ceea ce obţinem, cât în faptul că devenim acei oameni care se cuvine să fim.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: