Alte 5 cărți pentru părinți (ediția 2020)


Pentru că în ultimul an de la ultimul articol pe această temă am citit multe cărți pentru părinți, m-am gândit că ar fi potrivit să scriu o nouă listă de 5 cărți pentru părinți, din nou destul de diferite ca abordare și accent, dar cu atât mai utile pentru a oferi sugestii, sprijin și încurajare din mai multe unghiuri: 2 scrise de autori români (un el și o ea) și 3 de străini; o carte cu liste și tabele organizate pe diverse probleme în relația cu copiii, o carte-mărturie despre rolul de mamă și jonglarea cu diferitele alte ipostaze ale femeii, o carte mini-enciclopedie despre educație, o carte despre importanța cultivării independenței și amânării gratificării și una despre cum să nu mai fii o mamă morocănoasă (singura în engleză din multele pe care le-aș fi recomandat, dar veți putea descoperi citate din ele în rubrica Un strop de viață pentru mame).

Așadar, iată 5 cărți deosebite pentru părinți și de ce cred că merită să le citiți.

Ce le spunem celor mici ca să crească mari de Bernadette Lemoine și Diane de BodmanAvând subtitlul „555 de gânduri pozitive de oferit în dar celor mici”, această carte subțire (185 pagini) este foarte practică pentru că oferă sfaturi și exemple scurte și la obiect pentru diverse situații care apar în relația cu copilul. Împărțite în secțiunile mai mari: Cuvinte frumoase și atitudini prin care putem transmite dragostea, Cuvinte de mângâiere pentru a pregăti cum trebuie (micile și marile) despărțiri, Cuvinte care ne sunt de ajutor pentru a gestiona situațiile tensionate de zi cu zi, Cuvinte de încurajare pentru educația de fiecare zi, Cuvinte forte pentru a reacționa în fața fricii de agresiune sau a agresiunii ca atare, aceste sfaturi includ situații precum: când copilul este lăsat în grija altcuiva, merge la creșă sau la grădiniță, când copilul dorește tot și vrea tot, când copilul nu ascultă imediat, când copilul răspunde „Nu vreau! Nu am chef!” și, preferata mea, când am ajuns la capătul răbdării.

De asemenea, foarte utilă mi se pare și prima parte despre modul în care comunicăm, cu capitole de genul – să vorbim fără să folosim etichete care inhibă și otrăvesc, despre comunicarea în trei etape, să comunicăm chiar și atunci când nu suntem în formă (și nu ne găsim cuvintele sau nu le găsim pe cele mai potrivite).

Îmi place că e o carte la care poți reveni oricând pentru vreo problemă punctuală și să găsești idei de abordări și exprimare.

Poveste pentru Maria de Ioana Bâldea Constantinescu – Cartea aceasta m-a uns pe suflet. A fost prima mamă cu a cărei experiență m-am identificat aproape total, în orice caz, cel mai mult de până acum. Autoarea este scriitoare și jurnalist la Societatea Română de Radiodifuziune – pe scurt, e om de litere și de radio, fan Harry Potter și Narnia, și povestește despre relația cu fata ei, Maria și despre cât de greu e să împletești viața de mamă cu munca, dar și despre cât de frumos te poți juca împreună, când reușești să te decontectezi de la alte preocupări și să fii complet prezentă. Și soțul meu, care în mod clar nu putea să găsească aceleași afinități cu autoarea pe care le-am găsit eu, a citit cartea și i-a plăcut foarte mult.

Averea bunei educații de Teodor BaconschiO carte bestseller anul trecut, pe care am recomandat-o și în articolul O carte pe lună în 2020, pentru că mi se pare că, abordând tema mai largă a educației (care se face prin mai multe metode și expunerea la mai multe domenii ale cunoașterii), această carte te îmbogățește și te îndeamnă la autoevaluare, indiferent dacă ești părinte sau nu.

Să-i învățăm pe copii să gândească. Cum să creşti un copil încrezător, independent şi chibzuit în epoca gratificării imediate de Darlene Sweetland și Ron StolbergCu un astfel de titlu, această carte nu mai are nevoie de prea multă descriere. O să vă ofer câteva mostre de idei din multele observații și sugestii foarte necesare în era digitală a instantului în care trăim.

Una dintre metodele de monitorizare a impulsului tău de a sări în ajutorul copiilor constă din a-ți forma o regulă de a-i urmări timp de cinci până la zece secunde înainte de a decide dacă se impune ajutorul tău. Și amintește-ți, de fiecare dată când îți vezi copiii supuși unor provocări, fă un pas în spate și admite că este vorba despre o oportunitate de învățare, cu ajutorul căreia vor dobândi abilități esențiale, pe care le vor utiliza pe întregul parcurs al vieții lor.

Rezistă tentației de a sări în ajutorul copiilor și adolescenților. Permite-le să găsească singuri soluții pentru rezolvarea problemelor.

Fă din așteptare o regulă, și nu o excepție. Atunci când bebelușul, copilul sau adolescentul tău emite o solicitare, ia-ți timp pentru a răspunde solicitării sale. Adaptează timpul de așteptare în funcție de vârsta copilului.

Permite-le copiilor tăi să se lupte pentru a găsi o soluție la probleme. Păstrează-ți disponibilitatea ca plasă de siguranță, însă nu sări să le dai răspunsul mură-n gură. Și nu le corecta soluția dacă nu este perfectă.

Lasă-ți copiii să riște.

Permite-te copiilor să experimenteze consecințele naturale ale acțiunilor și alegerilor lor. Trăirea consecințelor este ușor de ținut minte și este ceea ce îi va încuraja să procedeze diferit data viitoare.

Nu face tu treaba în locul adolescentului tău; lasă-i să simtă dezamăgirea, vinovăția sau consecințele neglijării învățării pentru un examen sau efectuării unei teme.

Grumpy Mom Takes a Holiday de Valerie WoernerO altă mamă cu care m-am identificat foooarte mult, mai ales în privința nervilor și a dificultății de a lucra acasă cu copii mici prin preajmă, Valerie Woerner este creștină și deci abordarea ei cuprinde și se bazează din plin pe componenta aceasta a relației cu Dumnezeu. Pentru mine a fost o mare încurajare, chiar dacă mi-aș fi dorit să fi avut această carte mai devreme în experiența mea de a mamă. În curând, veți putea descoperi citate din această carte în rubrica Un strop de viață pentru mame.

Dacă sunteți părinți, care dintre aceste cărți vă atrage cel mai mult? Ce alte cărți pentru părinți recomandați?

PS: 5 cărți pentru părinți (2019), alte 7 recomandări din 2016

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: