Aniversări literare #3 – Alister McGrath și Lee Strobel


Ne apropiem de finalul lui ianuarie și încheiem seria aniversărilor, pe luna aceasta, cu doi apologeți importanți.

Începem cu un autor cu un parcurs foarte interesant și o mulțime de specializări – Alister McGrath (23 ianuarie): intelectual, teolog, preot anglican, istoric, apologet, scriitor și profesor de Științe și Religie al catedrei Andreas Idreos de la Universitatea Oxford. A mai fost, printre altele, profesor de Teologie, Misiune și Educație la King’s College London, profesor de teologie istorică la Oxford și a condus Centrul pentru Teologie, Religie și Cultură tot de la Oxford.
S-a născut în 1953 la Belfast, Irlanda de Nord. A absolvit Colegiul Metodist din Belfast, cu specializarea matematică, fizică și chimie. A fost ales pentru o bursă la Wadham College, Universitatea Oxford, unde a studiat chimie, iar apoi biofizică moleculară în cadrul Departamentului de Biochimie, contribuind, mai apoi, prin cercetările sale, la numeroase articole științifice.
McGrath a urmat mai apoi studii teologice, fiind și ordinat în cadrul Bisericii Anglicane în 1981. A devenit apoi lector în cadrul Wycliffe Hall, Oxford, în domeniul doctrinei și eticii creștine, și membru al Facultății de Teologie tot din cadrul Universității Oxford. Și-a obținut doctoratul pentru cercetările sale în domeniul istoriei și teologiei sistematice.
Această pasiune atât pentru studiul științelor naturii, cât și al teologiei, se poate observa în cărțile sale, în care oferă, în cunoștință de cauză, argumente bine susținute în favoarea credinței creștine. De asemenea, ca fost ateu, are un respect și o înțelegere aparte față de cei ce se află încă în această „tabără”, participând deseori la dezbateri cu lideri de frunte ai mișcării ateiste.
Toate acestea îl fac pe Alister McGrath un teolog contemporan deosebit de interesant, dinamic și îndrăgit.

Această îmbinare între știință și credință ne-a atras și pe noi, și de aceea am prezentat, până acum, cărțile sale: „Îndoială şi credinţă“, „Apologetică, pur și simplu”, „Marele mister – știință, Dumnezeu și căutarea semnificației”. De asemenea, McGrath a alcătuit și o biografie a lui C.S. Lewis, bazată pe arhive și alte resurse care limpezesc, adâncesc și explică în profunzime multele fațete ale unuia dintre cei mai remarcabili apologeți creștini. Am prezentat și noi cartea „C.S. Lewis. O viață”, împărtășind pasiunea lui Alister McGrath pentru un autor atât de drag nouă.


Continuăm tot cu un fost ateu, devenit creștin, Lee Patrick Strobel (25 ianuarie) descris de Washington Post drept „unul dintre cei mai populari apologeți ai comunității evanghelice”.
Având studii juridice, acesta a lucrat timp de 14 ani ca jurnalist de investigaţie profesionist la ziarul The Chicago Tribune, experienţă ce l-a ajutat în propria investigaţie cu privire la creştinism şi Isus Hristos. Înainte de a părăsi jurnalismul, a mai ocupat și o funcție la Daily Herald. El a fost motivat în cercetarea sa de transformarea pe care a observat-o în viaţa soţiei sale, Leslie, care a decis să-l urmeze pe Isus înaintea lui. A vrut să afle dacă există o bază reală pentru credinţa ei, dacă există dovezi în afara Bibliei care să dovedească validitatea acestei scrieri şi a Evangheliei, dar şi a existenţei lui Dumnezeu. Toate dovezile l-au îndreptat spre Dumnezeu şi Lee Strobel a devenit creştin în anul 1981. Povestea lui a inspirat chiar și un film, The Case for Christ, realizat în 2017.

Între 1987 și 2000 a fost pastor la Willow Creek Community Church din Illinois, apoi până în 2004 la Saddleback Church, California. A fost gazda unui program de televiziune, de apologetică creștină, Faith under Fire, iar din 2014 slujește la Woodlands Church, Texas, și este profesor la Houston Baptist University.

Ca urmare a cercetărilor sale sau, mai degrabă, pe baza acestora, Lee Strobel a scris o serie de cărţi în care, jucând rolul scepticului, intră în dialog cu diverşi cercetători pentru a supune judecăţii tot felul de obiecţii la adresa existenţei unui Creator, a nevoii de credinţă sau a istoricităţii şi dumnezeirii lui Isus Hristos. Acestea sunt Pledoarie pentru Cristos, Pledoarie pentru credinţa creştină şi Pledoarie pentru Creator. Pe lângă acestea, dintre cărțile mai recente prezentate de noi se numără „În apărarea lui Isus”, „Pledoarie pentru har” și „Pledoarie pentru minuni

Iată, pe scurt, câteva detalii interesante despre viețile acestor doi autori pe care i-am prezentat în emisiunile noastre CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog, și pe care îi recomandăm cu căldură, pentru a vă inspira și întări și vouă credința, așa cum au făcut-o pentru noi.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: