„Ia-ți viața înapoi” de John Eldredge


Am ajuns să trăim la viteza „swipe-ului” și a „Like-ului”, alergând atât de rapid prin zilele noastre, încât chiar și scrierea unei propoziții ni se pare a fi un lucru greu.

Sufletul meu pur și simplu nu poate trăi viața la viteza telefoanelor mobile. Dar eu asta-i ceream, și asta-i cerem cu toții sufletului nostru.

Ne pierdem abilitatea de a ne concentra și de a fi atenți mai mult de câteva momente. Capacitatea noastră de aprofundare a ajuns la nivelul mesajelor de pe telefon, al glisării ecranului și al „like-ului”. Și aceasta nu este doar o problemă intelectuală, ci și o criză spirituală.

Acestea sunt câteva dintre observațiile pe care le face John Eldredge în introducerea cărții Ia-ți viața înapoi – Obiceiuri zilnice într-o lume nebună, o carte care propune soluții pentru a preveni sau a ieși din această criză spirituală cauzată de ritmul alert al vieților noastre.

Cred că majoritatea oamenilor își trăiesc viața de zi cu zi undeva de-a lungul acestui spectru: de la un pic năuciți până la complet epuizați, aceasta fiind starea lor obișnuită. De aceea, el propune ca primă soluție pauza de un minut. Pur și simplu iau o pauză de șaizeci de secunde în care mă liniștesc și las totul deoparte.

Încep prin a mă elibera de presiunea întâlnirilor programate, a ceea ce urmează să fac, a faptului că sunt în urmă cu toate… las totul. Pur și simplu, dau totul la o parte și mă rog: „Doamne Isuse, Îți dau Ție totul și pe toți”. Și spun acest lucru cu hotărârea și convingerea că le las cu adevărat în mâna Lui și mă despovărez.

Vei fi surprins ce poate face un astfel de minut în viața ta. Și va face chiar și mai mult pe măsură ce te obișnuiești să iei astfel de pauze de rugăciune. Sincer, poți să iei o astfel de pauză aproape oricând și în orice loc – în mașină, în tren, după ce termini o conversație la telefon. Știu că pare ceva neînsemnat, însă trebuie să începem de undeva. O astfel de pauză este accesibilă și viabilă, ne asigură John Eldredge.

Cu timpul, efectul cumulativ al acestui obicei este și mai mare. Restabilește ritmul zilei mele. Îmi antrenează sufletul să-L caute pe Dumnezeu în mod frecvent. Mă simt mai bine. Și mă port mai frumos cu oamenii.

Deși poate părea că vine în contradicție cu ideea de deconectare de la mijloacele tehnologice, el a creat și o aplicație, One Minute Pause, care să-ți reamintească să iei această pauză de un minut.

Un alt obicei pe care îl încurajează John Eldredge este detașarea benevolă.

De-a lungul timpului nu am găsit un obicei mai bun care să mă ajute să mă debarasez de lucrurile care-mi aglomerează sufletul decât detașarea benevolă – această abilitate de a mă elibera, de a mă îndepărta – nu atât de mult în mod fizic, cât emoțional, sufletește, scrie el.

Să explic: scopul nostru este să ne eliberăm, să încredințăm în mâinile lui Dumnezeu lucrurile care ne împovărează și să le lăsăm acolo. Să te detașezi înseamnă să obții o distanță sănătoasă.

Mi-a plăcut mult cum redă versiunea The Message pasajul din Matei 11:28-30 unde Domnul Isus spune: Ești obosit? Ești istovit? Religiozitatea te-a epuizat? Vino la Mine. Urmează-Mă și-ți vei recupera viața. Îți voi arăta cum să te odihnești cu adevărat. Mergi alături de Mine și lucrează împreună cu Mine – urmărește-Mă îndeaproape. Deprinde ritmul neforțat al harului. Nu voi pune asupra ta sarcini prea greu de purtat. Rămâi lângă Mine și vei învăța să trăiești liber și fără poveri.

Detașarea benevolă este necesară pentru că, datorită aplicațiilor de comunicare de pe toate device-urile oamenii au această impresie nerostită că pot intra oricând în lumea ta. Iar acest lucru este sufocant pentru suflet; nu mai ai loc să respiri.

Pe măsură ce vrei practica detașarea benevolă nu vei face decât să creezi spațiu în sufletul tău; nu vei face decât să creezi spațiu intelectual și emoțional în care Dumnezeu să pătrundă, ne asigură John Eldredge.

Un alt obicei pe care îl încurajează acesta este căutarea frumuseții, iar acesta a fost unul dintre capitolele noastre preferate, pentru că este o temă aproape de sufletul nostru.

Dumnezeu a umplut lumea cu anumite rezerve regenerabile de ceva ce sufletul nostru are nevoie zi de zi: frumusețe. Da, frumusețe. Faptul că lumea noastră este atât de scăldată în frumusețe, uluitoare în atât de multe moduri mari sau mici, acest lucru trebuie să-ți comunice că Dumnezeu consideră că frumusețea este ceva indispensabil pentru supraviețuirea ta. Înotăm în frumusețe, scrie John Eldredge.

Însă, în afară de artiști și poeți, majoritatea oamenilor nu urmăresc frumusețea în mod intenționat, ca hrană pentru sufletul lor. De regulă, frumusețea nu se numără printre lucrurile menționate în manualele de ucenicie, nici printre disciplinele spirituale sau printre lucrurile cu care să ne îngrijim sufletul. Iar acest lucru mă nedumerește total. Frumusețea este unul dintre cele mai bogate daruri pe care Dumnezeu ni le-a dăruit pentru a ne vindeca sufletele și pentru a absorbi bunătatea Lui.

Frumusețea mângâie. Frumusețea vindecă. Din ce alt motiv am trimite flori unui bolnav sau unei persoane întristate?

Frumusețea salvează. Ne salvează pentru că este binefăcătoare, mângâietoare. Vindecă, restaurează, revigorează, reînnoiește. De aceea, persoanele aflate în convalescență doresc să stea într-o grădină sau lângă fereastră, privind marea. Cercetările ne arată că pacienții din spitale se recuperează mai repede dacă prin ferestrele salonului lor pot privi natura. Aceștia au nevoie de mai puține calmante și ies din spital mai repede. „Plăcerea pe care o găsim în frumusețe este inepuizabilă. Oricât de mult ar dura lucrurile frumoase, tânjirea noastră după ele este mereu mai mare.”

Frumusețea vindecă, parțial pentru că proclamă faptul că există bunătate în lume și că bunătatea învinge sau că este păstrată, sau că va dăinui mai mult decât tot răul și întunericul, scrie John Eldredge.

O soluție foarte practică și aplicabilă imediat pe care o include John Eldredge în cartea sa este simpla deconectare.

Atenția noastră este în mod constant ținută captivă de știri, notificări, reclame, emailuri, copii sau șefi. Nu poți să-I dai lui Dumnezeu atenție când atenția ta este țintită și ținută captivă în mod constant… iar tu cooperezi.

Pentru a-L cunoaște mai bine pe Dumnezeu, pentru a fi mai puternic în suflet și duh, este nevoie să creezi spațiu în ziua ta pentru Dumnezeu – să te așezi în mod intenționat într-un loc în care să poți să experimentezi și să recurgi la puterea de vindecare a vieții lui Dumnezeu, lăsându-te umplut de ea.

Consumul zilnic de informație nu face altceva decât să amorțească sufletul cu semnificații și scopuri iluzorii, în timp ce sufletul slăbește din ce în ce mai mult prin neglijare, rănit de nebunia care trece drept viață progresistă. Practic, suntem forțați să trăim în „superficialul” vieții noastre, observă cu tristețe John Eldredge.

Iată câțiva pași practici pe care îi poți face pentru deconectare:

  • Oprește notificările.
  • Stabilește perioade de „post de rețele de socializare”.
  • Închide-ți telefonul la ora opt seara.
  • Nu-ți verifica telefonul imediat ce te trezești dimineața.
  • Implică-te în activități reale.

Dacă creezi un pic de spațiu sacru în fiecare zi, Dumnezeu te va întâlni în locul acela. Și va începe să-ți placă.

Un alt îndemn de-al lui John Eldredge este să ieșim afară, și ni s-a părut cel mai nimerit cu care să închei această prezentare, pentru că poate fi și acesta pus în aplicare imediat.

Să trăiești într-o lume artificială este ca și când ți-ai petrece viața înfășurat în folie alimentară. Și te mai întrebi de ce te simți obosit, amorțit, depresiv, când răspunsul simplu este faptul că ai o deficiență de vitamina D; lumina soarelui lipsește din viața ta, la propriu și la figurat.

Noi dorim să-L cunoaștem mai mult pe Dumnezeu. Și este mult mai probabil să-L cunoști mai bine într-o plimbare printr-o livadă sau stând pe marginea unui lac, decât într-o stație de metrou. Ieși afară în fiecare zi. Atinge natura. Natura ne vindecă, ne învață, ne dă putere, ne mângâie, ne aduce prezența lui Dumnezeu pentru că „întreg pământul este plin de gloria lui Dumnezeu” (Isaia 6:3). Mergi și las-o să-ți restaureze sufletul – zilnic, ori de câte ori este posibil.

În cartea lui John Eldredge Ia-ți viața înapoi veți găsi mai multe idei pentru formarea unor obiceiuri care să ne salveze sufletul de nebunia lumii în care trăim, multe dintre ele, așa cum ați văzut, foarte practice și aplicabile imediat. M-a surprins plăcut cartea aceasta, deși pe alocuri mi s-a părut că e un pic din altă ligă cu cabana lui din Munții Colorado, dar trecând peste acestea, face niște observații foarte pertinente de care ar trebui să ținem cont și propune soluții viabile.

Descoperiți mai multe idei din carte în prezentarea audio:

Mulțumim Editurii Scriptum pentru colaborare!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

2 gânduri despre „„Ia-ți viața înapoi” de John Eldredge”

Scrie un comentariu