În luna august luăm vacanță de la articole consistente pe blog, dar asta nu înseamnă că vă lăsăm fără materiale de lectură, pentru momentele în care aveți nevoie de inspirație. Așadar, pentru următoarele săptămâni v-am pus laolaltă recomandările din seria Cărți cu dor de ducă din ultimii trei ani, grupate pe categorii.
Cărți cu dor de ducă #1 – Arta de a călători
Ce carte putea fi mai potrivită să fie prima din această serie de recomandări de vacanță decât volumul lui Alain de Botton, intitulat Arta de a călători.
Arta de a călători este o desfătare de la prima până la ultima pagină. Plină de erudiție, te îmbogățește și îți lărgește orizontul. Printr-un colaj frumos de eseuri, picturi, poezii, fotografii, Alain de Botton ilustrează diverse perspective asupra ideii și practicii de a călători și arată cum poți profita din plin de aceasta, chiar și fără să-ți părăsești orașul sau camera.
Cărți cu dor de ducă #4 – Viața de nomad
Acum mai multă vreme, citeam o carte care cu adevărat mi-a stârnit dorul de ducă, dorința de a-mi lua o pauză de la viața de zi cu zi, de la rutina vieții la oraș și într-un birou, și pur și simplu să văd lumea. Nu știu dacă voi putea face vreodată așa ceva, dar cu siguranță vă pot spune câteva cuvinte despre cartea Vagabonding: An Uncommon Guide to the Art of Long-Term World Travel de Rolf Potts.
Vagabonding nu se referă la turismul consumerist, care lasă oamenii neschimbați și mai mult obosiți de pregătiri, umblat, vizitat, cheltuieli, în goana de a „devora” cât mai multe lucruri sau locuri. Cartea se referă la ceva care te scoate din zona de confort, dintr-un univers mic și egocentric, și îți deschide ochii să vezi lumea cu adevărat, pe măsură ce o iei la pas, te integrezi pentru o vreme în locurile și culturile pe care le întâlnești, înveți să fii „de-al casei” și te întorci acasă îmbogățit, inspirat și transformat.
Cărți cu dor de ducă #5 – O plimbare prin Japonia
Jurnalul de călătorie este prin excelență o carte cu dor de ducă, așa că nu putea să lipsească din recomandările noastre pentru vacanță.
Cel pe care vi-l propun astăzi se intitulează Drumurile către Sata – 3000 de kilometri pe jos prin Japonia. Alan Booth (1946-1993), scriitor și critic de film englez, locuia deja de 10 ani în Japonia când s-a decis în 1980 să facă această lungă călătorie pe jos din cel mai nordic punct al țării, capul Soya din insula Hokkaido, până în extremitatea sa sudică, capul Sata din insula Kyushu.
Cărți cu dor de ducă #6 – La pas cu urșii
Appalachian Trail, unul dintre cele mai lungi trasee montane din lume, străbate 14 state pe o distanță de peste 3.400 de kilometri, de-a lungul Coastei de Est din SUA. Trebuie să recunosc că atunci când am ales să citesc O plimbare prin pădure. Redescoperind America pe cărările Munților Apalași de Bill Bryson, nici nu auzisem de el, însă am rămas fascinată de existența unui asemenea traseu.
Cărți cu dor de ducă #10 – Drumul Mătăsii
La ce v-ați gândi dacă ați auzi undeva evocată această denumire ruptă din istorii și povești? Poate la mătăsuri și mirodenii, la caravane și cămile sau la exploratori precum Marco Polo?
Jurnalista Sabina Fati a parcurs acest drum începând din China comunistă și capitala ei aglomerată, până pe malul Mării Negre. În cartea Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15 000 km, 2500 de ani de istorie autoarea și-a pus de la bun început ținta foarte sus: vrea să priceapă ce se întâmplă, încotro alunecă faliile în mișcare ale lumii noastre, ce se vede înspre Răsărit. O face cu instrumentele analistului cu deschidere spre politica internațională, într-o călătorie extraordinară de 80 de zile prin zece țări. Singură pe Drumul Mătăsii s-a alcătuit ca un mix frapant și original de jurnal, reportaj și istorie, adunat într-o curajoasă analiză de geopolitică, bine blindată de citate, note și bibliografie.
Cărți cu dor de ducă #12 – Pe cărări de munte
Trei săptămâni în Himalaya și Trei săptămâni în Anzi de Marius Chivu cuprind fotografii pline de culoare, pe o hârtie lucioasă, îmbietoare, care surprind nu doar traseul propriu-zis și peisaje care îți taie răsuflarea, ci și aspecte ale vieții oamenilor din acele cotloane ale societății, comunități și obiceiuri tibetane sau andine.
Cărți cu dor de ducă #14 – Drumul spre reabilitare trece pe la Cercul Polar
Există lucruri de care nu te poți scutura cu una, cu două. Mai bine ți le asumi, te împrietenești cu ele, le lași să facă parte din tine. Asta și-a propus Tibi Ușeriu, alergător de anduranță, ultramaratonist și autorul cărții 27 de pași, care ne poartă prin viața lui, dar și prin ghețurile și gerul ultramaratoanelor de la Cercul Polar.
Cartea este scrisă ca o rememorare a unor întâmplări felurite din viața autorului – ca un călător prin viață, Tibi Ușeriu își lasă rucsacul jos și scoate din el tot soiul de amintiri, de la copilăria sa marcată de violență, la experiența din armată, la statutul de azilant politic în Berlin, apoi la viața sa de tâlhar și deținut.
Cărți cu dor de ducă #15 – Cerere în călătorie
Cerere în călătorie de Édouard şi Mathilde Cortès este un jurnal de călătorie aparte, care consemnează voiajul de nuntă al acestui cuplu francez, care a avut curajul să plece la drum, pe jos, fără bani, de la Paris până la Ierusalim. Un pelerinaj de 6000 de kilometri, care, pe lângă faptul că îi va ajuta pe cei doi să-şi evalueze dragostea unul faţă de celălalt, scoate în evidenţă dragostea de semeni pe care o demonstrează toţi cei care îi găzduiesc şi îi ajută într-un fel sau altul.
Cărți cu dor de ducă #17 – Un pelerinaj neobișnuit
Patrick Gray și Justin Skeesuck s-au născut în același spital, la o diferență de două zile, au crescut împreună, au mers la școală împreună și au fost cei mai buni prieteni toată viața lor.
Atunci când Justin a fost diagnosticat cu o boală neuromusculară, în urma căreia nu și-a mai putut folosi nici mâinile, nici picioarele, Patrick i-a stat aproape în cele mai dificile situații.
Astfel că, atunci când Justin a aflat despre Camino de Santiago, un pelerinaj de peste 800 km prin Spania, și l-a întrebat pe Patrick cum ar fi să parcurgă și ei drumul acela, răspunsul imediat al lui Patrick a fost „Te voi împinge”.
Te voi împinge – doi buni prieteni, 800 de kilometri, un scaun cu rotile și o provocare de-o viață de Patrick Gray și Justin Skeesuck este jurnalul călătoriei lor inedite, de la etapa de pregătiri și până la trecerea „liniei de sosire”, care surprinde toate greutățile de pe parcurs, dar și prieteniile legate și descoperirile personale prilejuite de testarea limitelor și de evaluarea propriilor vieți.
Cărți cu dor de ducă #18 – Din Antarctica la Scărișoara
Știați că… există o insulă în Antarctica ce poartă numele unui român? Sau că, în 1920, la Cluj, a fost fondat primul institut de speologie din lume?
Ei bine, pentru a afla aceste lucruri interesante și multe, multe altele, trebuie să pornim pe urmele lui Emil Racoviță, savantul român care a creat știința viețuitoarelor din peșteri – biospeologia, cercetând aproape 500 de peșteri din România și din multe alte locuri din lume, colectând fauna, alcătuind hărți, făcând măsurători și observații prețioase. El a înțeles cât de importantă este pentru un om de știință explorarea, cunoașterea nemijlocită a naturii.
Pe lângă istoricul parcursului științific al acestei personalități remarcabile, reportajul lui Cristian Lascu și Helmut Ignat, Din Antarctica la Scărișoara, ne poartă atât pe urmele expediției Belgica din 1897, datorită căreia Emil Racoviță, împreună cu alți pionieri, a ajuns în Antarctica, dar și pe urmele expediției românești care îi aduce un omagiu marelui savant la mai bine de un secol de atunci.
Cărți cu dor de ducă #23 – Cu rucsacul printre nori
Cu siguranță dorul de ducă o caracterizează pe autoarea cărții Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India. Născută la Iași, Desirée Halaseh a călătorit prin India, Togo, Iordania, Indonezia, Thailanda, Turcia, China, Hong Kong și Cuba. Este corespondent National Geographic Traveler și călător mereu în căutarea libertății individuale autentice.
În cartea sa, Desirée ne poartă de-a lungul și de-a latul Indiei, și chiar în insulele Golfului Bengal.
Cărți cu dor de ducă #34 – Călătorie în jurul omului
Alexandru Stermin povestește în volumul Călătorie în jurul omului atât despre fascinația lumii fizice în care trăim, cât și despre „geografia” ființei umane, cu propriile ei continente, unele mai luxuriante, altele mai întunecate.
Cărți cu dor de ducă #36 – „Spre Antarctica!”
Spre Polul Sud reprezintă conferința „Vers le Pôle Sud” ținută de Emil Racoviță la Sorbona, dar include și fragmente din conferința Expedițiunea antarctică belgiană, susținută de savant în România.
Cărți cu dor de ducă #38 – Un atlas al fericirii
Hellen Russell (o autoare cu foarte mulți prieteni din o mulțime de țări, după cum veți vedea în carte) ne ajută să facem o călătorie de care avem nevoie de multe ori, când se adună multe probleme, poveri și situații neprevăzute și trebuie să găsim moduri mai bune de a ne liniști, de a vedea lucrurile cu alți ochi, de a ne reconecta cu natura și cu ceilalți, cu compasiune, în armonie.
Atlasul fericirii. 33 de secrete ale fericirii culese din lumea întreagă ne ajută să ne îmbogățim cultura generală despre modul în care trăiesc alte popoare și cum au cultivat acestea o stare de bine, cu multiplele sale aspecte.
Cărți cu dor de ducă #40 – Bazarul unui poet
Cu siguranță că multora dintre voi le este familiar numele lui Hans Christian Andersen și îl cunoașteți ca autor de basme. Ceea ce poate nu cunoașteți este că scriitorul danez a fost și un călător împătimit căruia i-a plăcut să-și noteze împresiile în jurnale de călătorie. Pe unele le-a reunit în volume, iar unul dintre ele s-a tradus la sfârșitul anului trecut pentru prima dată în formă integrală în limba română.
Bazarul unui poet. Memorii de călătorie în Germania, Italia, Grecia, Orient și țările dunărene (1840-1841), publicat în original în 1842 descrie într-un mod plin de savoare și de poezie călătoria întreprinsă de Andersen timp de nouă luni, plecat din patria natală cu inima frântă din cauza unei decepții în dragoste.
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.