Știați că… există o insulă în Antarctica ce poartă numele unui român? Sau că, în 1920, la Cluj, a fost fondat primul institut de speologie din lume?
Ei bine, pentru a afla aceste lucruri interesante și multe, multe altele, trebuie să pornim pe urmele lui Emil Racoviță, savantul român care a creat știința viețuitoarelor din peșteri – biospeologia, cercetând aproape 500 de peșteri din România și din multe alte locuri din lume, colectând fauna, alcătuind hărți, făcând măsurători și observații prețioase. El a înțeles cât de importantă este pentru un om de știință explorarea, cunoașterea nemijlocită a naturii.


Pe lângă istoricul parcursului științific al acestei personalități remarcabile, reportajul lui Cristian Lascu și Helmut Ignat, Din Antarctica la Scărișoara, ne poartă atât pe urmele expediției Belgica din 1897, datorită căreia Emil Racoviță, împreună cu alți pionieri, a ajuns în Antarctica, dar și pe urmele expediției românești care îi aduce un omagiu marelui savant la mai bine de un secol de atunci.
Cu ajutorul fotografiilor încântătoare și al informațiilor captivante, refacem traseul expediției și descoperim Antarctica secolului XXI, în care turiștii ajunși acolo stau lângă pinguini și foci.

Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.