Cărți cu dor de ducă #18 – Din Antarctica la Scărișoara


Știați că… există o insulă în Antarctica ce poartă numele unui român? Sau că, în 1920, la Cluj, a fost fondat primul institut de speologie din lume?

Ei bine, pentru a afla aceste lucruri interesante și multe, multe altele, trebuie să pornim pe urmele lui Emil Racoviță, savantul român care a creat știința viețuitoarelor din peșteri – biospeologia, cercetând aproape 500 de peșteri din România și din multe alte locuri din lume, colectând fauna, alcătuind hărți, făcând măsurători și observații prețioase. El a înțeles cât de importantă este pentru un om de știință explorarea, cunoașterea nemijlocită a naturii.

 

Pe lângă istoricul parcursului științific al acestei personalități remarcabile, reportajul lui Cristian Lascu și Helmut Ignat, Din Antarctica la Scărișoara, ne poartă atât pe urmele expediției Belgica din 1897, datorită căreia Emil Racoviță, împreună cu alți pionieri, a ajuns în Antarctica, dar și pe urmele expediției românești care îi aduce un omagiu marelui savant la mai bine de un secol de atunci.

 

 

Cu ajutorul fotografiilor încântătoare și al informațiilor captivante, refacem traseul expediției și descoperim Antarctica secolului XXI, în care turiștii ajunși acolo stau lângă pinguini și foci.

 


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

 

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: