La ce v-ați gândi dacă ați auzi undeva evocată această denumire ruptă din istorii și povești? Poate la mătăsuri și mirodenii, la caravane și cămile sau la exploratori precum Marco Polo?
Autoarea cărții de astăzi, jurnalista Sabina Fati, a parcurs acest drum începând din China comunistă și capitala ei aglomerată, până pe malul Mării Negre. În cartea Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15 000 km, 2500 de ani de istorie, autoarea și-a pus de la bun început ținta foarte sus: vrea să priceapă ce se întâmplă, încotro alunecă faliile în mișcare ale lumii noastre, ce se vede înspre Răsărit. O face cu instrumentele analistului cu deschidere spre politica internațională, într-o călătorie extraordinară de 80 de zile prin zece țări. Singură pe Drumul Mătăsii s-a alcătuit ca un mix frapant și original de jurnal, reportaj și istorie, adunat într-o curajoasă analiză de geopolitică, bine blindată de citate, note și bibliografie.

Descoperim mai întâi China – prin ochii chinezilor, dar și ai minorităților, acestea fiind măcinate de decenii de separatism, abuzuri, sărăcie, radicalism, cenzură. Poposim apoi în munți, în iurtele kîrgîzilor seminomazi, și ajungem astfel într-o zonă disputată de cele două mari puteri, Rusia și China, ambele dorind să-și extindă influența și să reclădească un nou Drum al Mătăsii care să slujească intereselor lor. Mergând și mai spre vest, prin toate acele țărișoare ale căror nume se termină în -stan: Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, intră în discuție și o a treia mare putere: Turcia. Ne aflăm deja într-o regiune aflată parcă dintotdeauna sub regimuri totalitare, cu locuri în care Securitatea funcționează la fel cum funcționa, nu demult, la noi, cu frontiere cu sârmă ghimpată la care controalele îți dau palpitații, în care civilizațiile, obiceiurile și influențele se ciocnesc: comunism și capitalism, budism și islam, libertate și cenzură. Însă dincolo de toate acestea, dacă ne ridicăm privirile de la realitatea cenușie, descoperim munți care îți taie răsuflarea, o bogăție de resurse naturale neexploatate, miros de iurtă și unt de iac, de ceaiuri aromate și condimente sau spectacolul vizual al covoarelor persane sau al mătăsurilor.

Cartea este o mină de aur pentru cei pasionați de istorie sau geopolitică – mie mi se pare fascinant să poți cuprinde atâtea informații detaliate despre o asemenea zonă încărcată de istorie. Este o călătorie complexă și complicată, dar care ne deschide ochii față de ceea ce se întâmplă nu foarte departe de noi.
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.