Astăzi vom face ocolul Pământului în 33 de moduri de a fi fericit!

Helen Russell (o autoare cu foarte mulți prieteni din o mulțime de țări, după cum veți vedea în carte) ne ajută să facem o călătorie de care avem nevoie de multe ori, când se adună multe probleme, poveri și situații neprevăzute și trebuie să găsim moduri mai bune de a ne liniști, de a vedea lucrurile cu alți ochi, de a ne reconecta cu natura și cu ceilalți, cu compasiune, în armonie.
„Atlasul fericirii. 33 de secrete ale fericirii culese din lumea întreagă” ne ajută să ne îmbogățim cultura generală despre modul în care trăiesc alte popoare și cum au cultivat acestea o stare de bine, cu multiplele sale aspecte.
E adevărat că suntem deja obișnuiți cu cărți despre conceptul danez „hygge” sau cel japonez de „ikigai” sau „wabi-sabi”, însă acest atlas ne ajută să ne extindem plaja căutării fericirii în colțuri de lume la care poate nici nu ne-am fi gândit, din Bhutan până în Brazilia, din Olanda până în Thailanda, întorcându-ne prin Turcia sau mai aproape de noi, prin Grecia.
Ce-i drept, unele țări și-au găsit acest punct de echilibru (în dreptul unora, e cam mult spus „fericire”) în urma multor suferințe și nedreptăți îndurate de popoarele în cauză. Altele nu m-ar convinge niciodată că au vreun concept viabil al fericirii (spre exemplu China – nu, mulțumesc; nici măcar Japonia, cu al ei „wabi-sabi”, nu m-ar convinge vreodată – totuși, limba japoneză este cea care ne-a dat conceptul de „moarte din cauza suprasolicitării la muncă”, deci din nou, nu mulțumesc. Să mai menționez Rusia?)
Însă, dincolo de puținele exemple neconvingătoare, avem de unde alege ce ni se potrivește cel mai bine. Am dori să apreciem mai mult „călătoria” vieții, să fim mai grijulii cu tot ce ne înconjoară, mai deschiși față de orice ne iese în cale, față de umanitate în general? Africa de Sud ne oferă „Ubuntu”. Dorim să ne lăsăm în voia amintirilor și nostalgiei, să vărsăm o lacrimă, dar mai apoi să-i apreciem și mai mult pe cei care încă ne sunt aproape? Brazilia ne oferă „Saudade”. Dorim să fim mai inventivi și flexibili, să folosim chiar și puținul pe care îl avem, cu recunoștință, îndemânare și mândrie pentru ce-a ieșit? Avem cuvântul „Jugaad” în limba Hindi. Dorim să ne trăim viața în aer liber, colindând munții? Norvegia ne amintește de „Friluftsliv”.
Pe lângă informațiile interesante cu privire la traiul, istoria sau cultura unor popoare care nu sunt așa mult în centrul atenției, pe mine m-a încântat descoperirea unor cuvinte și expresii noi în alte limbi necunoscute. Autoarea nu se limitează doar la un cuvânt pe capitol, ci îi îmbie pe pasionații de limbi străine și cu alte expresii sau zicale reprezentative pentru conceptul ales.
Așadar, iată câteva motive să răsfoim acest Atlas al fericirii și, inspirați de acest mozaic internațional, să cultivăm și noi bucuria de a trăi, în modul în care ni se potrivește cel mai bine.
P.S. Mulțumesc Bookster pentru împrumut!
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.