Cărți cu dor de ducă #23 – Cu rucsacul printre nori


Cu siguranță dorul de ducă o caracterizează pe autoarea cărții de astăzi. Născută la Iași, Desirée Halaseh a călătorit prin India, Togo, Iordania, Indonezia, Thailanda, Turcia, China, Hong Kong și Cuba. Este corespondent National Geographic Traveler și călător mereu în căutarea libertății individuale autentice.

În cartea sa, „Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India”, Desirée ne poartă de-a lungul și de-a latul Indiei, și chiar pe insulele Golfului Bengal.

Iată ce scrie ea însăși în prefața cărții: „Conservarea asta maniacală a sinelui mi-a adus nu de puține ori mari prejudicii. Și mai ales m-a ținut departe de esența lucrurilor, a oamenilor și a locurilor pe care le vedeam. India este ceea ce are ea chef să fie, indiferent dacă-ți place sau nu, un ținut al contrastelor, al neașteptatului, al revelației pe cale să se întâmple. Dar las-o să se desfășoare.

Și-a permis, astfel, să devieze de la plan, să nu fie rigidă în alegeri prestabilite care să o lipsească de fascinația imprevizibilului – tocmai pe acest subcontinent care este, prin definiție, imprevizibil. Pentru că, după cum susține ea, ne-am minți singuri dacă am alege să călătorim într-o astfel de destinație, și totuși am controla noi fiecare pas, am rămâne într-o imitație de mediu vestic steril, „blocând orice freamăt străin”. Iar din experiențele sale personale, scrise într-un mod foarte viu și pe alocuri cu umor, s-au născut eseurile ce compun cartea „Spațiul dintre nori”.

Autoarea ne ia și pe noi în rucsacul ei și ne duce prin această țară unde se ciocnesc tradiția și modernitatea, aromele de condimente și uleiuri esențiale cu mirosurile pestilențiale, malurile sacre ale Gangelui cu bisericile catolice, hotelurile de lux și palatele impozante cu cerșetorii și populația ce trăiește în sărăcie, mizerie și boală, bazarurile multicolore și mulțimile pestrițe cu peisajele liniștite, ce-ți taie răsuflarea. Călătoria culminează cu regăsirea, iertarea de sine și a trecutului.
India este o destinație a contrastelor și misterelor, pe care poate nu o vom înțelege pe deplin. Însă, într-o astfel de călătorie, vom învăța mai mult despre lume și chiar despre noi înșine. Desiree ne insuflă, cu pasiune, faptul că a călători este un mod de viață și de a te descoperi pe tine însuți – doar să ai curajul să ieși din zona de confort!


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: