Pentru a surprinde diversitatea de călătorii pe care le putem întreprinde, nu puteam să nu includ în această listă un volum inedit, pe care l-am mai pomenit aici, dar care se încadrează perfect în categoria cărților cu dor de ducă.
Este vorba despre Cerere în călătorie de Édouard şi Mathilde Cortès, un jurnal de călătorie aparte, care consemnează voiajul de nuntă al acestui cuplu francez, care a avut curajul să plece la drum, pe jos, fără bani, de la Paris până la Ierusalim. Un pelerinaj de 6000 de kilometri, care, pe lângă faptul că îi va ajuta pe cei doi să-şi evalueze dragostea unul faţă de celălalt, scoate în evidenţă dragostea de semeni pe care o demonstrează toţi cei care îi găzduiesc şi îi ajută într-un fel sau altul.
Iată câteva observații pe care le fac aceștia:
Să iubești înseamnă să intri în ritmul celuilalt.
Căsătoria înseamnă potrivire, trebuie să ne armonizăm în toate.
Dragostea trebuie făcută. […] Dragostea trebuie făcută așa cum faci o călătorie. Alegi destinația, mijlocul de transport, hărțile. Pe drum, șovăi, te adaptezi, îi dezvălui celuilalt scurtături și afinități.
Dragostea e o călătorie pe măsură. Traseul trebuie conceput, parcurs cu răbdare și revizuit în mod frecvent. Atingerea unui vârf nu se face fără efort. Nu contează vârsta și sentimentele. Zi de zi, în orice domeniu, dragostea trebuie creată.
Bon voyage!
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.