Cărți cu dor de ducă #4 – Viața de nomad


Acum mai multă vreme, citeam o carte care cu adevărat mi-a stârnit dorul de ducă, dorința de a-mi lua o pauză de la viața de zi cu zi, de la rutina vieții la oraș și într-un birou, și pur și simplu să văd lumea. Nu știu dacă voi putea face vreodată așa ceva, dar cu siguranță vă pot spune câteva cuvinte despre cartea Vagabonding: An Uncommon Guide to the Art of Long-Term World Travel de Rolf Potts.

100247Vagabonding nu se referă la turismul consumerist, care lasă oamenii neschimbați și mai mult obosiți de pregătiri, umblat, vizitat, cheltuieli, în goana de a „devora” cât mai multe lucruri sau locuri. Cartea se referă la ceva care te scoate din zona de confort, dintr-un univers mic și egocentric, și îți deschide ochii să vezi lumea cu adevărat, pe măsură ce o iei la pas, te integrezi pentru o vreme în locurile și culturile pe care le întâlnești, înveți să fii „de-al casei” și te întorci acasă îmbogățit, inspirat și transformat.
Cartea e foarte practică, pentru că oferă sfaturi concrete despre cum să strângi bani și cum să finanțezi o astfel de aventură, cum să te acomodezi în diverse locuri, și chiar cum să te reintegrezi odată ajuns din nou acasă. Fiecare capitol conține și website-uri cu resurse prețioase pentru o astfel de inițiativă (și am stat ore întregi delectându-mă cu ele). În plus, Rolf Potts prezintă o mulțime de povestiri care să ne demonstreze că este într-adevăr posibil să călătorești pe termen lung: de la studenți care petrec trei luni în Europa făcând autostopul, la persoane în vârstă cu povești de viață impresionante care și-au descoperit pasiunea de a cutreiera lumea, sau corporatiști care și-au lăsat deoparte pentru o vreme viața într-un open space pentru a lucra în aer liber în alte țări.

Ca o consolare dacă nu vom reuși să plecăm vreodată într-o asemenea călătorie pe termen lung, iată totuși trei lecții. În primul rând, atitudinea de „vagabonding” poate fi cultivată și acolo unde suntem, pur și simplu descoperind lumea din jurul nostru în fiecare zi cu alți ochi, care observă cu atenție și curiozitate. În plus putem atinge acea libertate care este necesară pentru un astfel de stil de viață „nomad”, chiar și dacă nu plecăm nicăieri: atitudinea pe care autorul o încurajează este aceea de a fi liberi, nu subjugați de circumstanțe, sau dependenți de niște bani sau locuri de muncă. Și nu în ultimul rând, ceea ce putem învăța din stilul de viață nomad este simplitatea – atât acasă, cât și în călătorie, ea ne va ajuta să ne bucurăm, nu de bunuri sau lucruri care pot fi cumpărate în vreun fel, ci de timp, de relații, de conversații și tihnă – într-un cuvânt, de viață.


Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: