Nu cred că mai citisem jurnale de călătorie înainte de cele două cărți pe care le-am ales pentru astăzi, dar acestea cu siguranță m-au convins. Este vorba despre Trei săptămâni în Himalaya și Trei săptămâni în Anzi de Marius Chivu.
Cele două cărți cuprind fotografii pline de culoare, pe o hârtie lucioasă, îmbietoare, care surprind nu doar traseul propriu-zis și peisaje care îți taie răsuflarea, ci și aspecte ale vieții oamenilor din acele cotloane ale societății, comunități și obiceiuri tibetane sau andine.

Am început cu fotografiile pentru că a fost o adevărată încântare să le privesc, însă cărțile sunt de fapt jurnale scrise cu pixul în timpul traseului, ceea ce te face și pe tine, ca cititor, să simți că ești acolo, în timp real, împreună cu munțomanii. Ele cuprind și informații utile despre trasee și echipamente (uneori atât de detaliate, încât te gândești că parcă ai putea face și tu un asemenea urcuș), dialoguri pline de savoare, cu oameni care poate trăiesc de pe o zi pe alta, dar uneori sunt mai bogați sufletește decât noi cei care trăim în confort, perspective inedite și sincere asupra călătoriei, chiar și momente de panică și inadecvare („ce caut eu aici?”) povestite cu onestitate, dar care contribuie și la suspansul povestirii. Pe scurt, două cărți despre urcușul pe munți inzăpeziți, foarte potrivite pentru o vară caniculară.

Călătorim şi pentru a fi singuri, chiar dacă asta înseamnă singuri cu propria noastră lume. Planeta se învârte mai repede şi a devenit mai aglomerată, prin urmare mai familiară şi mai la îndemână decât oricând. Dar dacă-ţi doreşti cu adevărat, dacă eşti suficient de curios şi dispus să pleci pe bune, îmbrăţişând ocolurile şi nefamiliarul, vei descoperi că lumea are încă întinderi prea puţin bătute cu piciorul, colţuri ascunse, savori negustate, populaţii care vorbesc alte cuvinte şi care trăiesc într-un alt ritm, un alt timp, un alt fel de viaţă. E nevoie de un singur pas ca să pleci de undeva înspre altundeva. Uneori foarte departe.
Cărți cu dor de ducă este o serie de recomandări pentru vacanță, care vă invită la călătorie – cu gândul sau la pas, în munți, deșerturi, păduri sau țări îndepărtate, în timp – în amintire sau în istorie – și chiar în spațiul cosmic.