CCC #7 – Etapele lecturii cu voce tare – La drum pe cont propriu (adolescența)


Acest articol face parte din seria Cum să crești un cititor.

Ne apropiem de finalul acestei serii (acesta este penultimul articol) și ne concentrăm astăzi atenția asupra adolescenților. Poate că ați citit articolele trecute și v-ați gândit că „ați pierdut trenul” lecturii cu voce tare, pentru că copiii voștri sunt deja adolescenți și nu are rost să mai încercați. Nimic mai neadevărat!

Așa cum arătam într-un alt articol din serie, astăzi este ziua în care merită să începi să le citești copiilor tăi, indiferent ce vârstă au. Poate mai ales dacă sunt deja adolescenți. Cum să introducem acest obicei în viața familiei la această vârstă și ce cărți să încercați, aflați din cele ce urmează.

Din nou ne ajută autoarea cărții The Read-Aloud Family, Sarah Mackenzie, care scrie că cel mai eficient mod de a introduce lectura cu voce tare în viața unui adolescent este să pui cărți audio în mașină. Dacă spune că nu vrea să asculte acea carte, spune-i că ai pus acea carte pentru TINE, nu pentru el.

O altă tactică este de a declara pur și simplu că lectura cu voce tare va fi o activitate de familie, la fel ca cina sau seara de jocuri în familie.

Dacă simt că ascultăm o poveste sau citim cu voce tare pentru propria noastră plăcere și distracție, s-ar putea ca și lor să li se pară întreaga experiență mai ușor de digerat.

Ține minte că adolescentul tău vrea să fie tratat ca un cititor adult pentru că este pe cale să devină un adult!

Citește mai puțin dacă asta înseamnă că vei avea timp mai mult să vorbiți. Vorbiți, vorbiți, vorbiți. Fă din cărți o trambulină pentru dezvoltarea unei relații personale cu adolescentul tău.

Concentreză-te mai puțin asupra lecturii cărților „potrivite”. Cel mai important lucru este să cultivi în adolescentul tău o dragoste pentru cuvântul scris și aprecierea pentru povești și să-i comunici cât de mult îți face plăcere să petreci timp cu el. Împărtășind cărți, îi ajutăm pe adolescenții noștri să-și găsească drumul în această lume nebună și confuză.

Printre cărțile recomandate de Sarah Mackenzie se numără:

Hobbitul și Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien – motive suficiente găsiți deja aici, aici și aici.

Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr de C.S. Lewis

Darul lui Jonas de Lois Lowry – deși recunosc că tratează niște teme profunde într-un mod original, pe mine personal sfârșitul m-a lăsat în ceață și nu am apreciat prea mult această carte. Pentru fanii distopiilor poate fi însă perfectă. Mi-au plăcut mult mai mult seria Divergent de Veronica Roth și chiar și Jocurile foamei de Suzanne Collins ar merita o încercare.

Academia prințeselor de Shannon Hale – proaspăt apărută în română, această carte a fost mult timp una dintre preferatele mele în adolescență. De-abia aștept să o recitesc, pentru că nu este deloc ceea ce pare după titlu (o siropoșenie pentru fete; nu, nu e așa!).

Refugiul de Corrie ten Boom

O buclă în timp de Madeleine L’Engle – o altă carte foarte des pomenită și recomandată printre americani pe care eu însă nu am putut să o înghit și nu am putut să o apreciez pentru că mi s-a părut că include cu prea multă libertate pasaje biblice într-o operă fantasy.

Ce mai recomand eu:

Seria Cireșarii de Constantin Chiriță – am scris pe larg despre ea aici.

Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmittidem

Seria Clubul fetelor dependente de ciocolată de Cathy Cassidy, Pasiunea lui Cherry, Visul lui Summer, Cufărul lui Skye – Mi-au plăcut toate cărțile scrise de această autoare pe care le-am citit (majoritatea în engleză, acestea sunt singurele care au fost traduse), iar acestea sunt perfecte pentru adolescente, pentru că reușesc să abordeze problemele vârstei astfel încât personajele să cunoască o maturizare și evoluție de-a lungul cărților, fără să pară că li se predică cititoarelor. Fiecare volum se concentrează asupra uneia dintre surorile dintr-o familie mixtă, care-și caută fiecare drumul în viață și trebuie să înfrunte diverse obstacole sau probleme specifice, fie exterioare, fie interioare. Mie mi-au plăcut foarte mult și vă încurajez să le căutați la bibliotecă sau prin anticariate.

Seria Cronicile Domnișoarei Poimâine de Adina Rosetti – am scris aici despre ea

Haiku siberian de Jurca Vile și Lina Itagaki – recomandată și de Mariana Dinu, această carte este o bandă desenată impresionantă despre deportarea în Siberia.

Mai multe recomandări găsiți în articole precedente de pe blog: 40 de cărți de citit ca să crești mare (partea a IV-a), recomandări de la Carolina (17 ani), recomandări de la Miruna (13 ani, 2019), recomandări de la Miruna (16 ani, 2022), recomandări de la Alessia (13 ani, 2020), recomandări de la Alessia (14 ani, 2021), recomandări de la Alessia (15 ani, 2022).

Va urma.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: