Ultima dată când a contribuit cu o listă de recomandări pe blogul nostru Miruna era încă în școala generală (puteți citi aici acel articol). Acum este în al doilea an de liceu și lista ei reflectă preocupările vârstei adolescenței, cuprinzând atât ficțiune, cât și non-ficțiune: aventuri și suspans, dar și adevăruri biblice despre relații și navigarea acestei perioade din viață.
„Hoțul de cărți” de Markus Zusak
Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial reprezintă și un nou început în viața lui Liesel Meminger. După o călătorie în care fratele său moare, iar ea găsește și fură prima sa carte, fetița de nouă ani ajunge în casa soților Hubermann și începe să se adapteze la noua sa viață, cu o mamă ,,cu pumnul de fier” și un tată care îi cucerește inima din prima zi cu acordeonul lui și cu atitudinea sa veselă, lipsită de griji. Tot el este cel care o va învăța să citească, Liesel devenind apoi fascinată de acest univers al cuvintelor, pe care va continua să-l exploreze de-a lungul anilor în care va fura și mai multe cărți. Într-o lume dominată de frică și moarte, curajul și dragostea sa pentru cuvinte și pentru oameni vor fi cele care o vor salva pe Liesel Meminger, hoțul de cărți.
Seria „Sherlock Holmes” de Sir Arthur Conan Doyle
Majoritatea oamenilor cunosc numele faimosului detectiv, însă nu atât de mulți au citit toate aventurile și misterele sale prezentate în cele patru romane și două colecții de povestiri scrise de Sir Arthur Conan Doyle. Fiecare mister elucidat dezvăluie mai mult din personalitatea excentrică a genialului detectiv, studiat minuțios de doctorul Watson, naratorul tuturor acțiunilor. Astfel, în situațiile cele mai bizare, de la o legendă a unui monstru din Baskerville și confruntările lui Sherlock cu adversarul său, maleficul profesor Moriarty, până la cinci sâmburi de portocală aparent inofensivi și o basma pestriță, deducțiile inteligente, ingeniozitatea, dar și umorul lui Holmes sunt cele care fascinează cititorii de generații întregi.
Prieteniile pot fi unele dintre cele mai dificile, dureroase, vreau să spun… frumoase experiențe, în special în perioada adolescenței, nu-i așa? Dacă ești de acord, îți recomand „Friend-ish”, o carte care propune întoarcerea la ceea ce Dumnezeu a intenționat să fie prietenia și renunțarea la varianta contrafăcută, promovată de cultura în care trăim. Începând cu problema care stă la baza prieteniilor deficitare, iar apoi abordând subiecte dificile precum relațiile toxice, BFF-urile și încheierea unei prietenii, cartea argumentează faptul că relația noastră cu Dumnezeu ar trebui să revoluționeze modul în care percepem prieteniile și relațiile umane în general.
„Minciuni pe care le cred fetele și adevărul care le eliberează” de Nancy DeMoss Wolgemuth și Dannah Gresh
Această carte pleacă de la premisa șocantă, dar foarte adevărată că: „Ai fost mințită.” Pornind de la experiența lor de viață, dar și de la poveștile a numeroase tinere, cele două autoare ne conduc prin cele mai importante capitole din viața unei adolescente (de la relația cu sine, prietenii, familia, până la păcate, mass-media și sexualitate), identificând douăzeci și cinci de minciuni pe care fetele au tendința să le creadă. Totodată, pentru fiecare minciună descoperită, cartea oferă și adevăruri eliberatoare, arătând mereu înspre Cel ce a spus despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”.
Mulțumim, Miruna!
PS: Primul articol din seria de recomandări pentru Ziua Copilului 2022
PPS: Recomandările din anii trecuți